Οι Ρώσικες εκλογές σε έναν κόσμο «χωρίς ηγεμόνα», του Σταμάτη Κυριάκη

Οι Ρώσικες εκλογές σε έναν κόσμο «χωρίς ηγεμόνα», του Σταμάτη Κυριάκη

  • |

Στις οκτώ το βράδυ της Κυριακής στις 19 Σεπτεμβρίου 2021 έκλεισαν τα εκλογικά τμήματα στη Ρωσία ολοκληρώνοντας την τριήμερη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη 450 μελών της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής), εννέα κυβερνητών περιφερειών, αλλά και δεκάδων τοπικών κοινοβουλίων, δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων.

Με καταμετρημένο άνω του 99% των ψηφοδελτίων το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» συγκεντρώνει το 49,82% των ψήφων, το ΚΚ συγκεντρώνει 19% και ακολουθεί το ακροδεξιό κόμμα του Β. Ζιρινόφκσι με 7,49%, ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Δίκαιη Ρωσία – Πατριώτες – Για την αλήθεια» με 7,42% και οι φιλελεύθεροι «Νέοι Ανθρώποι» με 5,35%.

Στις εκλογές αυτές (όπως και στις προηγούμενες του 2016)) ψήφισε σχεδόν το 50% των ψηφοφόρων της αχανούς αυτής χώρας και μιας εκ των τριών μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη.

«Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη συμμετοχή των δύσβατων περιοχών, που η ψήφος τους αναλογεί σε λιγότερο από το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της χώρας. Όμως η προσέλευση σε αυτές τις περιοχές είναι πάντα υψηλή, ενώ σε μεγάλες πόλεις και περιοχές είναι μικρή. Πριν από 4 χρόνια στήριξαν την Ενωμένη Ρωσία με τις μισές ψήφους στο σύνολο» έγραψε σε άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής, Αλεξάντερ Κίνεφ.

Εξαίρεση αποτελεί ο δήμος της Μόσχας όπου όσοι ζήτησαν να ψηφίσουν διαδικτυακά έφτασαν το 96,5% και άγγιξαν τον αριθμό των 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ανήκουν στα πλέον συνειδητά και εξοικειωμένα με την τεχνολογία τμήματα του εκλογικού σώματος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Μόσχας επινόησε έναν τρόπο για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους με την ονομασία: «Μια τόμπολα για τους Ρώσους ψηφοφόρους». Η δημοτική αρχή της Μόσχας κλήρωσε το Σαββατοκύριακο δεκάδες αυτοκίνητα και σπίτια. Μόνη προϋπόθεση η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές μέσω ψήφου ονλάιν. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανήκει ανάμεσα στους τυχερούς. Κέρδισε 10.000 ρούβλια ή 115 ευρώ, που, όπως δήλωσε «θα ξοδέψει τώρα σε καλά επιλεγμένα ρωσικά σούπερ-μάρκετ για αγαθά της καθημερινότητας»…

Είναι φανερό ότι το κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» παρά τις απώλειες διατηρεί την πρώτη θέση και την απόλυτη πλειοψηφία στην Δούμα πράγμα που δίνει το δικαίωμα στον Πούτιν να συνεχίσει απερίσπαστος την πορεία προς ακόμα μια θητεία εφόσον δεν αποχωρήσει ο ίδιος.

Μεγάλη άνοδο είχε το Κομμουνιστικό κόμμα Ρωσίας πλησιάζοντας το 20% και καταγράφοντας μια σημαντική νίκη.

Παρόλο που το κόμμα του φυλακισμένου Αλεξέι Ανατόλιεβιτς Ναβάλνι έδωσε γραμμή στα μέλη του και τους οπαδούς του να ψηφίσουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας το ΚΚΡ τους περισσότερους ψήφους του άντλησε από τους δυσαρεστημένους του Πούτιν και κυρίως από τις μακρινές επαρχίες του βορά της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής.

Ακόμα και έτσι το ΚΚΡ αναδεικνύεται στον μοναδικό μεγάλο ωφελημένο από την ψηφοφορία παρόλο που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν πάνω από 25%. Αν προσθέσουμε και την διαρκώς αυξανόμενη τάση των Ρώσων στις δημοσκοπήσεις να θεωρούν ως καλύτερη εποχή την εποχή της ΕΣΣΔ θα μπορούσαμε να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι η νοσταλγία για την κοινωνική ασφάλεια στην αχανή αυτή χώρα διαρκώς μεγαλώνει.

Παρόλο όμως που το ΚΚΡ διατηρεί το τίτλο του Κομμουνιστικού κόμματος, την Πράβδα και τα σύμβολα οι απόγονοι της ΕΣΣΔ (κατά το μάλλον η ήττον) είναι όλα τα σημερινά κόμματα.

Το σημερινό ΚΚΡ διαφέρει σε πολλά από το ΚΚΣΕ. Εκτός από την εθνικιστική ρητορική των στελεχών του, τάσσεται κατά της φιλελευθεροποίησης των ηθών της κοινωνίας, έχει άριστες σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τα περισσότερα μέλη του δηλώνουν θρησκευόμενοι.

Παρά τις συνηθισμένες καταγγελίες για νοθεία των αποτελεσμάτων οι εκλογές στην Ρωσία τελείωσαν χωρίς κραδασμούς και μεγάλες εκπλήξεις.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας του Πανεπιστημίου MGIMO του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Αλεξάντερ Μπορίσοφ «Το μέγεθος της χώρας επιβάλλει ισχυρή κεντρική εξουσία για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός. Αυτό που συνέβη τη δεκαετία του ’80, να το πούμε απλά, είναι ότι οι μεταρρυθμιστές, στους οποίους ανήκε ο Πριμακόφ, άρχισαν τις μεταρρυθμίσεις από τη σφαίρα όχι της οικονομίας, αλλά της ιδεολογίας, με την γκλάσνοστ. Οι Κινέζοι, που μελέτησαν αυτή την εμπειρία, έκαναν το αντίθετο και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το μονοκομματικό σύστημα, διότι αυτό λειτουργεί ως σκελετός της χώρας».

Η μετεκλογική Ρωσία θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στον κόσμο ως μια χώρα δυναμικά αναπτυσσόμενη.

Έχουν περάσει προ πολλού οι καιροί που ο Τζον Μακέιν την θεωρούσε «ένα βενζινάδικο με πυρηνικά».

kommon.gr