Το ραγισμένο τζάμι της βιτρίνας των ιδιωτικών σχολείων

Το ραγισμένο τζάμι της βιτρίνας των ιδιωτικών σχολείων

  • |

Είναι η «βιτρίνα» των ιδιωτικών σχολείων. Είναι «το πρώτο χαμόγελο» και η βεβαιότητα της ασφαλούς και έγκαιρης πρόσβασης στα σχολεία εκατοντάδων παιδιών σε καθημερινή βάση. Είναι ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας των επιχειρήσεων ιδιωτικής εκπαίδευσης και όμως, στην πράξη, καταλήγουν να είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Ο λόγος για τους οδηγούς των σχολικών λεωφορείων και τους συνοδούς παιδιών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων.

Διαλεκτή Αγγελή

Πρόκειται για εργαζόμενους που, παρά το σημαντικό τους έργο, δουλεύουν με μισθούς πείνας, υπογράφοντας ολιγόμηνες συμβάσεις, αντιμετωπίζονται συχνά από την εργοδοσία ως αναλώσιμοι, με πετσοκομμένα ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες και με ένα τόσο ελαστικό ωράριο που δεν τους επιτρέπει έστω ένα μικρό συμπλήρωμα του μηνιάτικου…

Το ωράριο των οδηγών υποτίθεται ότι ξεκινάει από την ώρα που θα παραλάβουν το πρώτο παιδί το πρωί μέχρι την ώρα που θα παραδώσουν και τον τελευταίο μαθητή ή μαθήτρια σπίτι τους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Στα καθήκοντα των οδηγών συμπεριλαμβάνονται, πέραν των μετακινήσεων από και προς το εκάστοτε ιδιωτικό σχολείο, ο έλεγχος του σχολικού, η παραλαβή της συνοδού από το σπίτι της και η επιστροφή της το απόγευμα, η μετακίνηση μαθητών σε σχολικές εκδρομές, ο έλεγχος ΚΤΕΟ, ο ανεφοδιασμός του λεωφορείου ή το σέρβις, όπως και ο καθημερινός καθαρισμός του οχήματος ύστερα από κάθε δρομολόγιο.

Και όλα αυτά σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και χαμηλών αποδοχών, στα οποία έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια ανατροπής της υπαγωγής των οδηγών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Ενσημα (ΒΑΕ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό μέλλον των ίδιων αλλά και την ασφάλεια των μαθητών.

.efsyn.gr