Τα παιδιά, τα παιδιά, τα στρατιωτάκια τα καλά!\\του Ηρακλή Λογοθέτη

Τα παιδιά, τα παιδιά, τα στρατιωτάκια τα καλά!\\του Ηρακλή Λογοθέτη

  • |

Σε μια αμερικανική πολίχνη ξεχασμένη καταμεσίς στο αθέριστο καλαμπόκι, τα παιδιά εξεγείρονται και αρχίζουν τον θερισμό. Εξοντώνουν μεθοδικά τους γονείς τους και θεσπίζουν ως πρώτο κανόνα της εξουσίας τους ότι όποιος κλείνει τα δεκαεννιά θα εκτελείται. Μα επειδή η θηριωδία δεν γνωρίζει όρια, γρήγορα παίρνουν σειρά οι δεκαοχτάρηδες, οι δεκαεφτάρηδες…

Πρόκειται φυσικά για ένα σκηνικό ζόφου του Στήβεν Κίνγκ που θα μπορούσαμε ίσως να ξεχάσουμε στο υπόγειο της παραλογοτεχνικής φαντασίας, εκεί όπου στοιβάζουμε τις αδυσώπητες ενορμήσεις και τους βαθύτερους φόβους μας.

Παρόμοιο σκηνικό όμως στήνει νωρίτερα και ο Ουίλιαμ Γκόλντινγκ στον Άρχοντα των Μυγών, όπου μια ομάδα παιδιών που επιζούν από τη συντριβή ενός αεροπλάνου σε κάποιο απομονωμένο νησί, εξοικειώνονται με το αίμα ως κυνηγοί, προχωρούν σε τελετουργικούς σφαγιασμούς ζώων και είναι έτοιμα να περάσουν σε ανθρωποθυσίες των αδύναμων μελών της ομάδας.

Ενώ λοιπόν από τότε ο συναγερμός ήταν πολύ ηχηρός για να τον αγνοήσουμε, εξακολουθούμε να καμωνόμαστε τους ανήξερους γι αυτό που συμβαίνει, όχι μόνο μακριά πλέον, στον κολασμένο τρίτο κόσμο, αλλά γύρω μας. Τα ξαδέρφια των πολιτικά ή θρησκευτικά επιστρατευμένων εφήβων που αποδεκατίζουν τους χωρικούς στα ρυζοχώραφα της Καμπότζης, στα βουνά του Αφγανιστάν και στα δάση της υποσαχάριας Αφρικής, εμφανίζονται μαζικά πλέον στις πόλεις του δυτικού, τόσο πολιτισμένου μας κόσμου.

Και συνήθως δεν χρειάζονται καν ιδεολογικά προσχήματα. Συγκροτούν συμμορίες, ληστεύουν, μαχαιρώνουν και σκοτώνουν για το χρήμα. Στο ληξιαρχείο των εγκλημάτων τους μάλιστα, κυριαρχούν ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Τα παιδιά όμως που περνούν βιαστικά από την αθωότητα στην αγριότητα, ανταποκρίνονται απλώς στην ταχύρρυθμη εποχή μας. Αποστηθίζουν δηλαδή μιμητικά και κατά γράμμα το μάθημα που παραδίδει ο κυνικός πραγματισμός των ισχυρών κυβερνήσεων, των μεγάλων εταιριών, των αδίστακτων τραπεζών: ότι το μόνο που έχει αξία στη ζωή είναι το χρήμα. Γιατί απορούμε λοιπόν όταν βγαίνουν έξω στους δρόμους, έτοιμα να σκοτώσουν και να σκοτωθούν για το χρήμα;
Η εικόνα είναι από την ταινία του Πήτερ Μπρουκ Ο Άρχοντας των Μυγών που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστήρημα του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ.