Συμβολισμός και πραγματικότητα

Συμβολισμός και πραγματικότητα

  • |

Την επαύριο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του ’15, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Πράξη συμβολική και φυσιολογική, σκέφτηκα τότε. Σήμερα, με το πλεονέκτημα της εκ των υστέρων γνώσεως, νομίζω ότι αυτή η χειρονομία εξηγεί διάφορα, όχι χαρμόσυνα για την Αριστερά, που συνέβησαν έκτοτε.

Γιώργος Γιαννουλόπουλος

Για να ξεκινήσουμε με μια πρώτη και γενική παρατήρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε λάθος το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο κι αν το λάθος του ήταν συγγνωστό. Θέλω να πω ότι ο αριστερός πυρήνας του κόμματος, η ψυχή του, πίστεψε ότι επιτέλους ο λαός με την ψήφο του επικύρωσε τη δική τους ανάγνωση της Ιστορίας, τιμώντας το αγωνιστικό και μαρτυρικό παρελθόν της Αριστεράς. Στην πραγματικότητα όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Κατά την προσωπική μου εμπειρία και όχι μόνο, πάρα πολλοί, ακόμα και καραμπινάτοι δεξιοί, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί πίστεψαν ότι ο νέος, άφθαρτος και μαχητικός Αλέξης Τσίπρας θα έσκιζε τα μνημόνια και θα ’ταν μέρα μεσημέρι. Δηλαδή θα τους απάλλασσε από ένα ασήκωτο βάρος, σε αντίθεση με τους προηγούμενους που δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να το κάνουν.

Τη συνέχεια την ξέρουμε. Ο κυρίαρχος λαός, που είχε δώσει τα κλειδιά του Μαξίμου στον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σε εκλογές εξίσου αδιάβλητες του έκανε έξωση. Και ο σημερινός ένοικος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα υποστεί την ίδια τύχη, στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.

Αν βάλουμε τις ιδεολογικές μας προτιμήσεις κατά μέρος και σκεφτούμε λίγο αποστασιοποιημένα, το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ διάβασε σωστά τα σημεία της εποχής και έπιασε τον σφυγμό των ψηφοφόρων. Τους είπε αυτό που ήθελαν να ακούσουν. Αλλά όταν έχασε τις εκλογές έκρινε πως η πολιτική μοιάζει με το ποδόσφαιρο και με τη λογική ότι «τακτική που κερδίζει δεν την αλλάζεις» ονειρεύεται τις παλιές καλές μέρες, με τις πλατείες τίγκα στους αγανακτισμένους να περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ τη φορά αυτή να τους σώσει από τα προβλήματα που δεν μπόρεσε να λύσει όταν κυβέρνησε επί τέσσερα και πάνω χρόνια. Οι πλατείες όμως παραμένουν άδειες. Οχι μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, αλλά κυρίως επειδή από αλλού φυσάει ο άνεμος.

Αν τότε το ζητούμενο ήταν το θάρρος της ανατροπής και η έφοδος στον ουρανό, σήμερα είναι η σοβαρότητα, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία. Και κρίνοντας από όλες τις δημοσκοπήσεις, οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις αρετές είναι σαφώς χειρότερες από εκείνες της Νέας Δημοκρατίας.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τις φωτιές και τις πλημμύρες. Αποτελεί γεγονός αναντίρρητο ότι η κλιματική αλλαγή μάς βάζει πολύ δύσκολα επειδή τα μέτρα που κάποτε μας προστάτευαν δεν επαρκούν. Σε χώρες πολύ πιο οργανωμένες από τη δική μας καίγονται δάση και πλημμυρίζουν ποτάμια με εκατοντάδες νεκρούς. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η κυβέρνηση δεν έκανε λάθη, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάθε δικαίωμα, για να μην πω υποχρέωση, να τα καταγγείλει.

Εστω και λίγο φουσκωμένα, ως είθισται. Η αντίδρασή του όμως ήταν να υποβαθμίσει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής –πράγμα που δεν το περιμένεις από κόμμα της Αριστεράς– για να αποδώσει όλες τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία. Και, ακόμα χειρότερα, να υπαινιχθεί ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, τίποτε απ’ όλα αυτά τα δυσάρεστα δεν θα συνέβαινε. Οσο παράδοξο και να ακούγεται, αν είχε παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι όντως δύσκολα, η κριτική του θα ήταν πιο αξιόπιστη και πιο αποτελεσματική.

Αυτό είναι το έλλειμμα σοβαρότητας. Να πιστεύεις, όταν είσαι στην αντιπολίτευση, ότι όλα τα προβλήματα μπορούν εύκολα να λυθούν. Και ότι μόνο εσύ ξέρεις τη λύση, ενώ παραμένει νωπή η μνήμη της αυταπάτης που ο ίδιος αναγνώρισες ότι είχες σε ανάλογες πρόσφατες καταστάσεις. Κι επειδή μιλάμε για κόμμα της Αριστεράς, σοβαρότητα δεν σημαίνει αποδοχή· σημαίνει συναίσθηση του πόσο δύσκολη είναι στην πράξη κι όχι στα λόγια η άρνηση και η ανατροπή. Το να λες σε όλα «όχι» και να ρίχνεις το σύνθημα «Εμπρός και τους φάγαμε» μας γυρνάει πίσω στο δεκαπενταμελές, όπου ο εχθροί είναι πολύ κακοί κι εμείς ενάρετοι και κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Για να παραφράσω τη γνωστή ρήση, μπορείς να βγάλεις το παιδί από το δεκαπενταμελές, αλλά όχι το δεκαπενταμελές από το παιδί.

Δεν είμαι δημοσκόπος και δεν γνωρίζω πώς διαβάζονται τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Εχω την αίσθηση όμως ότι οι Ελληνες δεν αγάπησαν ξαφνικά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Απλώς έχουν απογοητευτεί και δεν εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα και τον καθ’ ομοίωσίν του ΣΥΡΙΖΑ.

.efsyn.gr