Η κυβερνητική εγκληματική αδιαφορία

Η κυβερνητική εγκληματική αδιαφορία

  • |

Η χώρα έχει πάρει τον κατήφορο και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να τη σταματήσει. Η κυβέρνηση ευθύνεται αποκλειστικά αλλά δεν φαίνεται να χολοσκάει κιόλας, κάνει το μαύρο άσπρο και καθάρισε. Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση: δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατρακύλα, αρκείται μόνο σε σκληρές ανακοινώσεις. Στην τελευταία της είχε εντούτοις δίκιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας αποδεικνύεται ψεύτης, χυδαίος και εγκληματικά αδιάφορος, μετά τη δημοσίευση τουλάχιστον της έκθεσης των γιατρών Τσιόδρα-Λύτρα ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ επιβαρύνονται δραματικά και πεθαίνουν, ότι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν είχε ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα αναρωτηθεί κανείς: Τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία; Γιατί, ενώ είναι πασιφανείς η ανεπάρκεια, η ανικανότητα αλλά και η επικινδυνότητα της κυβέρνησης, εξακολουθεί η τελευταία να διατηρεί τη δημοτικότητά της και να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Γιώργος Σταματόπουλος

Η έκθεση ήταν, λέει, γνωστή από τον Μάιο 2021, άρα γνώριζαν άπαντες, τουλάχιστον ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας, τι συνέβαινε, όπως ασφαλώς γνωρίζει και ο τωρινός υπουργός, ο κ. Πλεύρης. Γιατί την έκρυψαν από τον ελληνικό λαό; Η επιστημονική κοινότητα ήξερε για την ύπαρξή της; Η επιτροπή για τον κορονοϊό; Γιατί δεν κουνήθηκε φύλλο; Αλλά έτσι πράττει η εξουσία: επιτρέπει να διαρρεύσει ό,τι αυτή γουστάρει, ό,τι τη συμφέρει, ό,τι δεν αμαυρώνει την εικόνα της. Με τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν προοπτικές να ανακάμψει η οικονομία, με ανεπαρκή κυβέρνηση, με αμήχανη αντιπολίτευση, με εκχυδαϊσμένη πληροφόρηση, με ανύπαρκτο πολιτισμό [εάν όντως συμβαίνουν σπουδαία πράγματα στον πολιτισμό δεν φαίνονται, απλώς]. Και με υπνώττουσα κοινωνία, παρακαλώ.

Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι άξιο απορίας [και παρακαλούνται οι πολιτικοί αναλυτές ή επιστήμονες να δώσουν μια εξήγηση – εάν είναι σε θέση]. Εχουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς στην οικονομία, τον πολιτισμό, τη διαχείριση κρίσεων [πυρκαγιές, πανδημία] και αντί η αντιπολίτευση να καρπωθεί αυτή την πασιφανή ανικανότητα και να αυξήσει τα ποσοστά της, παραμένει τραγικά στα ίδια, μην πούμε και σε μικρότερα, ενώ η κυβέρνηση, με ελάχιστες απώλειες, παραμένει στα νικηφόρα της. Εδώ ο λόγος για σύμπασα την αντιπολίτευση και όχι αποκλειστικά τη μείζονα. Είπαμε για τον συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεν αρκεί αυτό να ερμηνεύσει τα ακατανόητα της συμπεριφοράς πολλών από εμάς.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γινόταν σε κάποιο άλλο κράτος εάν προέκυπταν αυτά που συμβαίνουν εδώ. Ισως τα ίδια, ίσως όμως και να λογοδοτούσαν ο υπουργός Υγείας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός – όταν η αδιαφορία μετατρέπεται σε έγκλημα είναι πράξη συνείδησης και άρα πρέπει να αξιολογηθεί από τα ανάλογα θεσμικά όργανα. Κάποια στιγμή πρέπει να εξαλειφθεί το κυβερνητικό μπάχαλο που χαρακτηρίζει τις ελληνικές κυβερνήσεις. Κάποια στιγμή… Στην αρχαία Αθήνα ήταν επιβεβλημένη η λογοδοσία κάθε χρόνο, η δε παρρησία ήταν βασική αρχή του πολιτεύματος. Λογοδοσία; Τι σημαίνει αυτή η έννοια σήμερα; Τίποτα απολύτως, άσε που είναι μόνο στα λεξικά και όχι στην κάθε μέρα.

efsyn.gr