Μην υποτιμάτε τον λαό

Μην υποτιμάτε τον λαό

  • |

Το μέγα σφάλμα που μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση είναι να υποτιμά συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση τη νοημοσύνη και την κρίση του λαού της. Να δείχνει στον πολίτη ότι αυτή έχει τη δύναμη, άρα αποφασίζει και διατάζει, να μη λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τους προβληματισμούς, τις διαμαρτυρίες, τη δυσφορία και την αγανάκτηση του κόσμου. Να μην αφουγκράζεται τις αγωνίες και τον φόβο των πολιτών και να πορεύεται με αλαζονεία, παντογνωσία και περιφρόνηση.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Και δυστυχώς όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα μας τουλάχιστον από την έναρξη της πανδημίας και μετά. Το αποκορύφωμα και αφορμή για τούτο το σχόλιο, η αποκαλυπτική μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα – Λύτρα και η αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Προκειμένου να δικαιολογηθεί η τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου, όταν έκπληκτοι τον ακούσαμε να αναλύει τα περί της θνητότητας ασθενών που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, λέγοντας: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα;
Είναι. Εχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις μονάδες εντατικής θεραπείας; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Εχετε εσείς; Φέρτε τη», ο λαός έγινε μάρτυρας μιας τραγελαφικής κατάστασης. Στην αρχή η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι αγνοεί την επιστημονική έρευνα και ποτέ δεν την παρέλαβε, στη συνέχεια προσπάθησε να την απαξιώσει όπως και τους καθηγητές και στο τέλος (εγένετο θαύμα) και αυτή βρέθηκε, την είχε παραλάβει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, μόνο που ο ίδιος το διέψευσε.

Δεν πρόκειται λοιπόν απλά για υποτίμηση της νοημοσύνης και της κρίσης των πολιτών, αλλά για περιφρόνηση και έλλειψη σεβασμού προς τους χιλιάδες συγγενείς που έχασαν ανθρώπους τους εκτός ΜΕΘ. Αυτοί κυρίως έπρεπε να λάβουν τις απαντήσεις και να ακούσουν έστω ένα συγγνώμη από τα κυβερνητικά χείλη.

efsyn.gr/

Τα σχόλια είναι κλειστά.