Ο Τσίπρας μεταξύ πολιτικής κατάρρευσης και 4ου μνημονίου

Ο Τσίπρας μεταξύ πολιτικής κατάρρευσης και 4ου μνημονίου

  • |

Πάνος Κοσμάς

Ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι βαδίζουμε σε μια μνημονιακή σταθεροποίηση με ηγεμόνες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

Η «προ­φη­τεία» επα­να­λή­φθη­κε την πε­ρα­σμέ­νη άνοι­ξη, ύστε­ρα από την ψή­φι­ση στη Βουλή των «πα­κέ­των» μέ­τρων της πρώ­της αξιο­λό­γη­σης (ασφα­λι­στι­κό, φο­ρο­λο­γι­κό κ.λπ.). Η μνη­μο­νια­κή στα­θε­ρο­ποί­η­ση υπό την ηγε­μο­νία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και του ιδίου, ήταν επί­σης και πα­ρα­μέ­νει ο με­γά­λος στό­χος και το με­γά­λο όνει­ρο του Αλέξη Τσί­πρα. Έχο­ντας ψη­φί­σει χωρίς κοι­νο­βου­λευ­τι­κές απώ­λειες τα μνη­μο­νια­κά «πα­κέ­τα» μέ­τρων, εμπνεύ­στη­κε και υλο­ποί­η­σε στη διάρ­κεια του κα­λο­και­ριού ένα σχέ­διο πο­λι­τι­κής αντε­πί­θε­σης «σε όλα τα μέ­τω­πα» για να εδραιώ­σει μια τέ­τοια ηγε­μο­νία. Σε λι­γό­τε­ρο από 20 μέρες, αρ­χί­ζο­ντας από την πα­ρου­σία του στη ΔΕΘ, το σχέ­διο αυτό είναι κομ­μά­τια και θρύ­ψα­λα. 

Στο διά­στη­μα αυτό, η συ­γκέ­ντρω­ση αρ­νη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων για την κυ­βέρ­νη­ση είναι πραγ­μα­τι­κά εντυ­πω­σια­κή! Δεν πρό­κει­ται φυ­σι­κά για συμ­πτώ­σεις, αλλά για τη συ­ντο­νι­σμέ­νη εκ­δή­λω­ση των αδιε­ξό­δων και των αντι­φά­σε­ων της μνη­μο­νια­κής στρο­φής και της μνη­μο­νια­κής «δια­κυ­βέρ­νη­σης».

Ένας «ψευ­δο-ηγε­μό­νας» σε ανοι­χτή κρίση

Όλα τα προ­βλή­μα­τα για την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Αλέξη Τσί­πρα ξε­κι­νούν από το συν­δυα­σμό τριών βα­σι­κών πα­ρα­γό­ντων:

Πρώτο, ότι πρέ­πει να δια­χει­ρι­στεί όχι απλώς μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές, αλλά μια δο­μι­κή κρίση του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού. Η οποία δεν έχει ξε­πε­ρα­στεί και ανα­πα­ρά­γει διαρ­κώς σει­σμι­κές δο­νή­σεις και αδιέ­ξο­δα, που ανα­πό­φευ­κτα με­τα­τρέ­πο­νται σε αδιέ­ξο­δα των πο­λι­τι­κών δια­χει­ρι­στών της.

Δεύ­τε­ρο, από το γε­γο­νός ότι είναι υπο­χρε­ω­μέ­νη να ανα­νε­ώ­νει διαρ­κώς, έστω και σαν κα­ρι­κα­τού­ρα, την υπό­σχε­ση πως θα ασκή­σει πο­λι­τι­κές που θα αντι­σταθ­μί­ζουν κάπως τις οδυ­νη­ρές συ­νέ­πειες από τα μνη­μο­νια­κά μέτρα. Διότι στη­ρί­ζε­ται, πο­λι­τι­κά και εκλο­γι­κά, ανα­γκα­στι­κά στο «λαό της Αρι­στε­ράς» και σε ερ­γα­τι­κά και λαϊκά στρώ­μα­τα. Η απο­τυ­χία να το κάνει, με σχε­τι­κή έστω επι­τυ­χία, ενερ­γο­ποιεί αυ­τό­μα­τα το μη­χα­νι­σμό της πο­λι­τι­κής χρε­ο­κο­πί­ας και κα­τάρ­ρευ­σης. Δυ­στυ­χώς για τον Αλέξη Τσί­πρα, δεν μπο­ρεί να «αλ­λά­ξει λαό» και ταυ­τό­χρο­να δεν μπο­ρεί να δια­τη­ρεί τη στή­ρι­ξή του με τα ψέ­μα­τα.

Τρίτο, για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν υπάρ­χει όχι απλώς ηγε­μο­νία αλλά ούτε μια αβέ­βαιη  στα­θε­ρο­ποί­η­ση αν δεν «ανοί­ξει χώρο» ελέγ­χου ή επιρ­ρο­ής σε ση­μα­ντι­κούς μη­χα­νι­σμούς του αστι­κού-μνη­μο­νια­κού πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος και της πο­λι­τι­κο-επι­χει­ρη­μα­τι­κής δια­πλο­κής. Η ανά­γκη αυτή γί­νε­ται όλο και πιο επεί­γου­σα όσο φθεί­ρο­νται τα στη­ρίγ­μα­τα στο «λαό της Αρι­στε­ράς» και στα ερ­γα­τι­κά – λαϊκά στρώ­μα­τα.

Στις «δια­βο­λο­βδο­μά­δες» ύστε­ρα από τη ΔΕΘ, ο Αλέ­ξης Τσί­πρας δίνει την ει­κό­να ενός «ψευ­δο-ηγε­μό­να σε ανοι­χτή κρίση. Και είναι, για τον απλού­στα­το λόγο ότι ανα­δεί­χτη­καν, εντυ­πω­σια­κά «συ­ντο­νι­σμέ­νες», οι συ­νέ­πειες των τριών βα­σι­κών πα­ρα­γό­ντων αστά­θειας και κρί­σης που προ­α­να­φέ­ρα­με. Ακρι­βώς αυτός ο συ­ντο­νι­σμός» των συ­νε­πειών, είναι που κάνει την κρίση πολύ σο­βα­ρή.

Μετά τον Σα­μα­ρά, ούτε ο Τσί­πρας «προ­λα­βαί­νει»

Ας εξε­τά­σου­με το γαϊ­τα­νά­κι της αστά­θειας ξε­κι­νώ­ντας από τη «με­γά­λη ει­κό­να», της δο­μι­κής κρί­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού, και των αδιε­ξό­δων της δια­χεί­ρι­σής της. Το βα­σι­κό σύμ­πτω­μα αυτής της κρί­σης ήταν και πα­ρα­μέ­νει η κρίση κρα­τι­κού χρέ­ους σε από­λυ­το συν­δυα­σμό με την τρα­πε­ζι­κή κρίση. Η δια­χει­ρι­στι­κή γραμ­μή της άρ­χου­σας τάξης και των δα­νει­στών ήταν και πα­ρα­μέ­νει η υλο­ποί­η­ση υφε­σια­κών μνη­μο­νια­κών προ­γραμ­μά­των με τε­τρα­πλό στόχο: τη στή­ρι­ξη των τρα­πε­ζών (με προ­γράμ­μα­τα ανα­κε­φα­λαί­ω­σης που επι­δει­νώ­νουν την κρίση δη­μό­σιου χρέ­ους), την «εκ­κα­θά­ρι­ση» των ερ­γα­τι­κών δι­καιω­μά­των (με στόχο την κα­πι­τα­λι­στι­κή ανά­καμ­ψη πάνω σε κοι­νω­νι­κά ερεί­πια), το ξε­πού­λη­μα της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας (ώστε με το γε­νι­κευ­μέ­νο πλιά­τσι­κο να στη­ρι­χτεί η «επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα»), την «εκ­κα­θά­ρι­ση» των αδύ­να­μων κε­φα­λαί­ων (για ισχυ­ρο­ποί­η­ση των κε­φα­λαί­ων που θα επι­βιώ­σουν). Αν η διε­θνής κρίση είχε ελεγ­χθεί, αν η Ευ­ρω­ζώ­νη και η ΕΕ είχαν βρει την πόρτα της εξό­δου απ’ αυτήν, αν οι αντι­στά­σεις του κι­νή­μα­τος αντί­στα­σης στην Ελ­λά­δα ήταν υπο­το­νι­κές, τότε ένα τέ­τοιο σχέ­διο διε­θνώς επι­τη­ρού­με­νης εξό­δου του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού από την κρίση του θα ήταν ρε­α­λι­στι­κό.

Όμως καμία από αυτές τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις δεν ίσχυ­σε. Η άρ­χου­σα τάξη ακόμη κλαί­ει και οδύ­ρε­ται για την «ευ­και­ρία που χά­θη­κε» με τον Σα­μα­ρά το 2014, όταν το λαϊκό ρεύμα του οποί­ου ηγή­θη­κε ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν επέ­τρε­ψε να κλεί­σει το κα­πά­κι της μνη­μο­νια­κής χύ­τρας. Η αδυ­να­μία «πο­λι­τι­κού συγ­χρο­νι­σμού» με το υπο­τι­θέ­με­νο «παρά πέντε» της εξό­δου από την κρίση, χτυ­πά­ει ξανά τώρα, επί κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ. Η μνη­μο­νια­κή στρο­φή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έγινε με αστρα­πιαία τα­χύ­τη­τα, σε εξαι­ρε­τι­κά συ­μπυ­κνω­μέ­νο πο­λι­τι­κό χρόνο, αλλά την «πρό­λα­βε» μια νέα ευ­ρω­παϊ­κή κρίση, αυτή τη φορά κατά κύριο λόγο πο­λι­τι­κή και θε­σμι­κή. Πάνω στην «κι­νού­με­νη άμμο» της οι­κο­νο­μι­κής κρί­σης που πα­ρα­μέ­νει, το Brexit και η άνο­δος της ευ­ρω­σκε­πτι­κι­στι­κής και ρα­τσι­στι­κής ακρο­δε­ξιάς, σε συν­δυα­σμό με τις ση­μα­ντι­κές εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις σε Αυ­στρία, Ιτα­λία, Ολ­λαν­δία και κυ­ρί­ως Γαλ­λία και Γερ­μα­νία, έχουν ένα διπλό απο­τέ­λε­σμα που δεν επι­τρέ­πει ούτε στον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό να «ανοί­ξει τα φτερά» του ούτε στην κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ να πε­τύ­χει μια κά­ποια στα­θε­ρο­ποί­η­ση: από τη μια, ει­δι­κά για την Ελ­λά­δα δεν επι­τρέ­πουν καμία χα­λά­ρω­ση του μνη­μο­νια­κού προ­γράμ­μα­τος, από την άλλη δεν επι­τρέ­πουν οποια­δή­πο­τε ρύθ­μι­ση του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους.

Ακόμη χει­ρό­τε­ρα, η νέα συ­γκυ­ρία κάνει τη συμ­με­το­χή του ΔΝΤ στο ελ­λη­νι­κό πρό­γραμ­μα ακόμη πιο «απα­ραί­τη­τη» από πριν. Αν το ΔΝΤ δεν δη­λώ­σει μια τέ­τοια συμ­με­το­χή, μπο­ρούν να στα­μα­τή­σουν ακόμη και οι τρέ­χου­σες χρη­μα­το­δο­τή­σεις ευ­ρω­παϊ­κών χωρών (όπως Γερ­μα­νία, Ολ­λαν­δία) που πήραν έγκρι­ση από τα Κοι­νο­βού­λιά τους για συμ­με­το­χή στη χρη­μα­το­δό­τη­ση του ελ­λη­νι­κού προ­γράμ­μα­τος με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι θα συμ­με­τέ­χει και το ΔΝΤ.

Από το συν­δυα­σμό αυτών των πα­ρα­γό­ντων εξη­γεί­ται ο κα­τα­κλυ­σμός αρ­νη­τι­κών για την κυ­βέρ­νη­ση ει­δή­σε­ων των τε­λευ­ταί­ων ημε­ρών: ότι το ΔΝΤ ανα­κι­νεί ζή­τη­μα ξη­λώ­μα­τος των μέ­τρων της πρώ­της αξιο­λό­γη­σης (λι­γό­τε­ροι φόροι στο κε­φά­λαιο, πε­ρισ­σό­τε­ρες πε­ρι­κο­πές, πε­ρισ­σό­τε­ρη «απε­λευ­θέ­ρω­ση» αγο­ρών – ερ­γα­σί­ας, προ­ϊ­ό­ντων κ.λπ.), ότι η Γερ­μα­νία δια­πι­στώ­νει κα­θυ­στέ­ρη­ση στα προ­α­παι­τού­με­να και ζητεί επι­τά­χυν­ση, ότι το μή­νυ­μα των Ευ­ρω­παί­ων δα­νει­στών είναι τρι­πλό «Όχι» στη ρύθ­μι­ση χρέ­ους, στη συμ­με­το­χή των ελ­λη­νι­κών ομο­λό­γων στο πρό­γραμ­μα «πο­σο­τι­κής χα­λά­ρω­σης» της ΕΚΤ και σε χα­μη­λό­τε­ρα πλε­ο­νά­σμα­τα μετά το 2017, ότι άρ­χι­σαν τα «υπο­νο­ού­με­να» για ανά­γκη νέας (!) ανα­κε­φα­λαί­ω­σης των τρα­πε­ζών, ότι άρ­χι­σαν οι απει­λές για 4ο μνη­μό­νιο!
Ο ορί­ζο­ντας για τον ελ­λη­νι­κό κα­πι­τα­λι­σμό, και την κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ που δια­χει­ρί­ζε­ται τις τύχες του, «κλεί­νει» πα­ρά­γο­ντας οι­κο­νο­μι­κό και πο­λι­τι­κό «βα­ρο­με­τρι­κό χα­μη­λό».

Το εσω­τε­ρι­κό «μέ­τω­πο»

Τα πράγ­μα­τα είναι εξί­σου άσχη­μα, αν όχι ακόμη χει­ρό­τε­ρα, στο εσω­τε­ρι­κό «μέ­τω­πο».

Η ώρα που θα επα­λη­θευ­τεί η υπό­σχε­ση για «επα­νεκ­κί­νη­ση της οι­κο­νο­μί­ας» και «ανά­πτυ­ξη» ανα­βάλ­λε­ται διαρ­κώς για κά­ποιο επό­με­νο τρί­μη­νο ή εξά­μη­νο, η υφε­σια­κή πίεση των μέ­τρων δια­ψεύ­δει τις αι­σιό­δο­ξες κυ­βερ­νη­τι­κές προ­βλέ­ψεις, τα «κόκ­κι­να» επι­χει­ρη­μα­τι­κά δά­νεια αυ­ξά­νο­νται, οι εξα­γω­γές μειώ­νο­νται, τα έσοδα από τον του­ρι­σμό το ίδιο, οι λη­ξι­πρό­θε­σμες οφει­λές προς το Δη­μό­σιο αυ­ξά­νο­νται και ξε­περ­νούν πλέον τα 90 δισ. ευρώ (!), τα απο­θε­μα­τι­κά του κρά­τους στε­ρεύ­ουν κάπου περί τα μέσα Οκτω­βρί­ου, τα απο­θε­μα­τι­κά των τα­μεί­ων στε­ρεύ­ουν επί­σης και ΙΚΑ – ΟΑΕΕ δη­λώ­νουν ότι χωρίς έκτα­κτη ενί­σχυ­ση αδυ­να­τούν να κα­τα­βά­λουν συ­ντά­ξεις μετά το Νο­έμ­βριο… Πραγ­μα­τι­κή κα­ται­γί­δα αρ­νη­τι­κών εξε­λί­ξε­ων!

Όσον αφορά την κοι­νω­νία, ενώ από τη μια η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΑΝΕΛ δεν ικα­νο­ποιεί από­λυ­τα τους δα­νει­στές με την «πρό­ο­δο» στην ψή­φι­ση των προ­α­παι­τού­με­νων, από την άλλη χάνει με ρα­γδαί­ους ρυθ­μούς την αξιο­πι­στία της προς τα ερ­γα­τι­κά και λαϊκά στρώ­μα­τα και το «λαό της Αρι­στε­ράς». Οι πρό­σφα­τες ρυθ­μί­σεις στο πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που κα­τα­τέ­θη­κε για τα 15 προ­α­παι­τού­με­να, «ξη­λώ­νουν» τα με­τα­βα­τι­κά μέτρα εξαί­ρε­σης του του­ρι­σμού σε νησιά με λι­γό­τε­ρους από 2.000 κα­τοί­κους και των επι­στη­μο­νι­κών φο­ρέ­ων από τις νέες – αυ­ξη­μέ­νες ει­σφο­ρές, γε­λοιο­ποιώ­ντας τις «δε­σμεύ­σεις» του Κα­τρού­γκα­λου και της κυ­βέρ­νη­σης και δί­νο­ντας μια πρό­γευ­ση για το τι θα ακο­λου­θή­σει τους επό­με­νους μήνες. Η με­τα­φο­ρά «ιερών αγε­λά­δων» της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας στο υπό τον έλεγ­χο των δα­νει­στών υπερ­τα­μείο δίνει το γε­νι­κό σήμα του ξε­που­λή­μα­τος. Και μόνο… αντί­βα­ρο σε όλα αυτά, μέ­νουν τα γε­μι­στά της Θε­α­νώς Φω­τί­ου…

Η μο­νο­μα­χία στο «βάλτο» της δια­πλο­κής

Όλα τα προη­γού­με­να αδιέ­ξο­δα συ­μπυ­κνώ­νο­νται στο «μέ­τω­πο» της πο­λι­τι­κο-επι­χει­ρη­μα­τι­κής δια­πλο­κής, όπου η υπό­θε­ση των τη­λε­ο­πτι­κών αδειών, το σκάν­δα­λο της Τρά­πε­ζας Ατ­τι­κής και το «Κα­λο­γρί­τσας-gate» απει­λούν ευ­θέ­ως την κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νο­χή και αντο­χή. Η επι­λο­γή της μνη­μο­νια­κής στρο­φής και με­τάλ­λα­ξης προ­ε­τοι­μά­στη­κε από μια δια­δι­κα­σία από­κτη­σης «γε­φυ­ρών» με κέ­ντρα του συ­στή­μα­τος. Ύστε­ρα από τη μνη­μο­νια­κή στρο­φή, η ανά­γκη να γί­νουν οι «γέ­φυ­ρες» πραγ­μα­τι­κά ερεί­σμα­τα στους σκλη­ρούς μη­χα­νι­σμούς του αστι­κού-μνη­μο­νια­κού κρά­τους και της πο­λι­τι­κο-επι­χει­ρη­μα­τι­κής δια­πλο­κής έγινε άκρως πιε­στι­κή για την πα­ρα­μο­νή στην κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία. Η τα­χύ­τη­τα και ο «θυ­ελ­λώ­δης» τρό­πος με την οποία επι­χει­ρή­θη­κε η από­κτη­ση τέ­τοιων ερει­σμά­των, έχει πυ­ρο­δο­τή­σει σκλη­ρούς αντα­γω­νι­σμούς, που πλέον τεί­νουν να βγουν εκτός ελέγ­χου και να προ­σλά­βουν «τυφλό» χα­ρα­κτή­ρα. Επι­πλέ­ον, η κρίση έχει δια­βρώ­σει τον παλιό συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης ανά­με­σα στους ισχυ­ρούς κα­πι­τα­λι­στι­κούς ομί­λους χωρίς ένας νέος συ­σχε­τι­σμός να έχει πα­γιω­θεί. Αυτό το γε­γο­νός αυ­ξά­νει τους κιν­δύ­νους για τους μα­θη­τευό­με­νους μά­γους της κυ­βέρ­νη­σης (Παπ­πάς και τη­λε­ο­πτι­κές άδειες, Δρα­γα­σά­κης και Τρά­πε­ζα Ατ­τι­κής, Παπ­πάς-Δρα­γα­σά­κης και Κα­λο­γρί­τσας κ.λπ.), ενώ ταυ­τό­χρο­να επι­τεί­νει την αστά­θεια του συ­στή­μα­τος (συ­γκρού­σεις μέσα στους μη­χα­νι­σμούς του κρά­τους – δι­κα­στι­κό σώμα, μί­ντια, διοι­κή­σεις τρα­πε­ζών, αθλη­τι­σμός). Σε συν­δυα­σμό με όλα τα υπό­λοι­πα, η κα­τά­στα­ση δεν απέ­χει πολύ από τη δη­μιουρ­γία «κρί­σης μέσα στο κρά­τος»…

Εφαρ­μό­ζο­ντας σκλη­ρές μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές και επεν­δύ­ο­ντας όλη της την ενέρ­γεια στο να διεκ­δι­κή­σει τέ­τοια ερεί­σμα­τα, δεν είναι κα­θό­λου τυ­χαίο που το κόμμα ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ έχει κα­ταρ­ρεύ­σει ακόμη και σαν μη­χα­νι­σμός χει­ρο­κρο­τη­τών, όπως πι­στο­ποί­η­σε με θε­α­μα­τι­κό τρόπο η τε­λευ­ταία συ­νε­δρί­α­ση της ΚΕ. Μέσα στην αί­θου­σα της συ­νε­δρί­α­σης ήταν λι­γό­τε­ροι από 30, ο κα­τά­λο­γος ομι­λη­τών είχε λι­γό­τε­ρους από 10 και οι «ερ­γα­σί­ες» έλη­ξαν και τις δύο μέρες νωρίς το με­ση­μέ­ρι – ει­κό­να πλή­ρους κα­τάρ­ρευ­σης!

Έχο­ντας αυτά πίσω της, μπρο­στά της και «μέσα» της, η κυ­βέρ­νη­ση κα­λεί­ται τώρα να πε­ρά­σει από διαρ­κείς δο­κι­μα­σί­ες: 7-10 Οκτω­βρί­ου ετή­σια σύ­νο­δος του ΔΝΤ στην Ουά­σινγ­κτον, 10 Οκτω­βρί­ου Eurogroup για τα 15 προ­α­παι­τού­με­να και την υπο­δό­ση των 2,8 δισ. ευρώ, 17 Οκτω­βρί­ου κά­θο­δος των «Δω­ριέ­ων» του «κουαρ­τέ­του» στην Αθήνα για τη δεύ­τε­ρη αξιο­λό­γη­ση.

Μια κυ­βέρ­νη­ση όλο και πιο αδύ­να­μη, όλο και πιο ελεγ­χό­με­νη από αυ­τούς που προ­σπα­θεί να ελέγ­ξει στο εσω­τε­ρι­κό και όλο και πιο εξαρ­τη­μέ­νη από τη «σκλη­ρή αγάπη» των δα­νει­στών. Μια κυ­βέρ­νη­ση «κα­τάλ­λη­λη» για να υπο­γρά­φει σκλη­ρά μνη­μο­νια­κά μέτρα, μέχρι να έρθει η στιγ­μή που κι αυτή της η «χρη­σι­μό­τη­τα» θα εξα­ντλη­θεί…

rproject.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος