Εθνικό έγκλημα στα Αγραφα

Εθνικό έγκλημα στα Αγραφα

  • |

Εθνικό έγκλημα χαρακτηρίζουν οι Θεσσαλοί τη σχεδιαζόμενη τοποθέτηση ανεμογεννητριών, τριακοσίων και βάλε, στις κορυφογραμμές των Αγράφων, στολίδι της περιοχής και καύχημα των κατοίκων. Το έγκλημα παίρνει διαστάσεις γιατί μία από τις κορυφές είναι η «Κοιμωμένη» των Αγράφων, ιδιαίτατος γεωλογικός σχηματισμός, ορατή από παντού μες στον Θεσσαλικό κάμπο. Τα σχέδια, συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία, προβλέπουν να καρφωθούν στα μάτια της Κοιμωμένης αλλά και σε διπλανές κορυφές ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων (!).

  Γιώργος Σταματόπουλος

Θα πρόκειται για αηδέστατο θέαμα – το γνωρίζουν καλά αυτό οι ντόπιοι κι έχουν ξεσηκωθεί ώστε να μην εκτελεστεί αυτό το ανοσιούργημα. Οι ευρωπαϊκές χώρες φυλάσσουν σαν κόρη οφθαλμού τις κορυφογραμμές τους· είναι οι γραμμές του ορίζοντα που καθορίζουν τα ορεινά τοπία, τη χλωρίδα και την πανίδα τους. Δεν τοποθετούνται άνευ μελέτης αιολικά πάρκα όπου να ’ναι, ειδικά στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού, άμα τε και ιστορικού, όπως είναι τα Αγραφα, κάλλους.

Ουδείς ενδιαφέρεται για την ερήμωση που προκαλούν σε μεγάλη περίμετρο οι ανεμογεννήτριες και για τη συρρίκνωση [εξαφάνιση!] των αγροτικών και κυρίως κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων, για τη διατάραξη της φυσικής ισορροπίας. Δεν είναι μόνο οι τριακόσιες τόσες ανεμογεννήτριες που θα ερημώσουν και θα ασχημύνουν της ευρύτερη περιοχή.

Αυτές «συνοδεύονται» από πυλώνες και καλωδιώσεις. Ακολουθούν προβλήματα σοβαρά, όπως: αποψιλώσεις περιοχών μεγάλης εκτάσεως [500 – 600 τ.μ. ανά ανεμογεννήτρια], εκδίωξη της πανίδας και ταπείνωση της χλωρίδας· διάνοιξη εκτεταμένου δικτύου δρόμων προς κάθε ανεμογεννήτρια και κάθε πυλώνα [πώς θα μεταφερθούν τα υλικά για να καρφωθούν τα τερατουργήματα;].

Σε άλλες περιπτώσεις είναι ευεργετικά, δεν ξεχνάμε, όχι όμως σε τέτοιες εκπάγλου φυσικής καλλονής περιοχές· εργοτάξια για τη συντήρηση, που συνήθως είναι δεκαπενταετής και μετά γίνονται παλιοσίδερα μες στη σκουριά και την εγκατάλειψη· επιπτώσεις στην πτηνοπανίδα, διοχέτευση τοξικών ουσιών στο έδαφος αλλά και στο υπέδαφος [στον υδροφόρο ορίζοντα], καταστροφή καλλιεργειών, ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Οπως επισημαίνουν ειδικοί [και ευαίσθητοι], στις κορυφογραμμές γύρω από τη λίμνη Πλαστήρα «εφόσον εγκατασταθούν αιολικά πάρκα, θα υπάρξουν επιπτώσεις για την τουριστική οικονομία της περιοχής, η επισκεψιμότητα θα υποστεί μείωση, η δε ξενοδοχειακή δραστηριότητα θα επηρεαστεί σημαντικά» [Σταμάτης Σεκλιζιώτης, γεωπόνος, αρχιτέκτων Τοπίου, δρ Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Birmingham].

Μη λησμονείται ο κίνδυνος πυρκαγιών και οι επιπτώσεις από τα καλώδια υψηλής τάσης. Περιττό να αναφερθεί ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι και αυτές «σκουριασμένες», ενώ είναι κραυγαλέα η έλλειψη ανοιχτής διαβούλευσης ώστε να συμμετάσχει η τοπική κοινωνία και οι φορείς της [οι τελευταίοι δέχονται αφόρητες πιέσεις από τις επιχειρήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων αλλά και την κυβέρνηση να ενδώσουν και συνήθως, πάντα, ενδίδουν].

Σημειωτέον ότι όσοι αντιδρούν αντιμετωπίζουν μεγάλη απαξίωση και περιφρόνηση. Αντιδρούν: κτηνοτρόφοι, φορείς της τοπικής τουριστικής οικονομίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανώσεις πολιτών –ώς εκεί. Οι τοπικοί άρχοντες περί άλλα τυρβάζουν –προφανώς αγνοούν ότι χώρες που σέβονται τον φυσικό τους πλούτο, την ιστορία τους και το μέλλον των παιδιών τους στις μελέτες τους περιλαμβάνουν και την επιστημονική αξιολόγηση του τοπίου [μέθοδος του Landscape Evaluation, πληροφορεί ο ίδιος μελετητής]. Ψιλά γράμματα για τους δημοτικούς συμβούλους.

Πού πάει η αριστερή κυβέρνηση χωρίς εθνικό χωροταξικό σχέδιο, χωρίς περιβαλλοντική πολιτική, χωρίς προσδιορισμό χρήσεων γης; Σκαμπάζει κανένας τους;                                                                                         efsyn.gr