Το πραγματικό εργοστάσιο του Άγιου Βασίλη | Καλή χρονιά

Το πραγματικό εργοστάσιο του Άγιου Βασίλη | Καλή χρονιά

  • |

Υπάρχει μια πόλη στην Κίνα, η Yiwu όπου έχουν Χριστούγεννα όλο το χρόνο…δεν είναι όμως μαγικά και παραμυθένια όπως στις ταινίες, αλλά μια πόλη- εργοστάσιο, εκεί που φτιάχνονται τα Χριστουγεννιάτικα στολίδια που πουλιούνται μετά σε όλο τον κόσμο.

23FCB83A00000578-0-image-a-32_1418445670036

Στην περιοχή υπάρχουν 600 εργοστάσια που καλύπτουν το 60% των παγκόσμιων αναγκών για τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, μπάλες, γιρλάντες, πλαστικοί Άγιοι Βασίληδες, φωτάκια, πλαστικά χριστουγεννιάτικα δέντρα κλπ.

Αντί για τα χαρούμενα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, τα δώρα και οι γιρλάντες φτιάχνονται από μετανάστες εργάτες οι οποίοι δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα για 300 ευρώ το μήνα.
Η δουλειά είναι εξαιρετικά κουραστική, και επικίνδυνη για την υγεία καθώς σε πολλά κομμάτια της, οι εργάτες εισπνέουν σκόνες, χρώματα, χημικά, και όλων των ειδών τις ουσίες προκειμένου να φτιάξουν εκατοντάδες χιλιάδες φτηνά στολίδια τα οποία θα στολίσει μετά ο κόσμος στα σπίτια του…
Οι περισσότεροι από τους εργάτες δουλεύουν εκεί ελπίζοντας να μαζέψουν κάποια χρήματα και να κάνουν κάτι άλλο μετά, σε μια άγρια αγορά εργασίας και σε έναν κόσμο όπου και όλα, ακόμα και τα Χριστούγεννα είναι ταξικά.
* Οι φωτογραφίες είναι του Reuters | hitandrun.gr