Τροχαίο στη Γλυφάδα: Ο γιος του τσαγκάρη και ο «κορβετάς» του θανάτου

Τροχαίο στη Γλυφάδα: Ο γιος του τσαγκάρη και ο «κορβετάς» του θανάτου

  • |

Σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους του Αλίμου, μπροστά από κάποιο κατάστημα με την επιγραφή «Επιδιορθώσεις Υποδημάτων», άνθρωποι κοντοστέκονται κρατώντας για ώρα την παλάμη τους μπροστά από το στόμα. Δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη, δεν έχουν τι να πουν. Το κατάστημα, παρότι καθημερινή, δεν θα ανοίξει, ο «τσαγκάρης» της γειτονιάς Γιώργος Καρανίκας θρηνεί τον χαμό του 25χρονου γιου του Νάσου. Ενας άνδρας σκίζει τη σιωπή επαναλαμβάνοντας δυνατά: «Να πληρώσει ο δολοφόνος. Να μπει μέσα ο θρασύδειλος που σκότωσε το παιδί μας και εξαφανίστηκε. Παιδί όλων μας ήταν ο Νάσος. Θα μπορούσε να ήταν ο γιος μου, ο γιος σου, ο γιος όλων μας. Τι να πεις στον πατέρα; Πόσα συλλυπητήρια και ποια συμπαράσταση είναι ικανά να απαλύνουν τον πόνο του; Μη στέκεστε εδώ. Ο Γιώργος δεν θα ανοίξει σήμερα το μαγαζί». Το πρωί της επομένης, το μαγαζί ανοίγει.

Ο Γιώργος Καρανίκας, με κεφάλι σκυφτό, δουλεύει μηχανικά σόλες, τακούνια, λάστιχα και πλάκες. Δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη, δεν έχει τι να πει. Το βλέμμα του φτάνει για να φωτίσει την απόγνωση, η σιωπή του αρκεί για να περιγράψει το δράμα του. Δεν θέλει να θυμάται, δεν μπορεί να μη θυμάται. Το «δεν μπορεί» υπερνικά το «δεν θέλει». Ο χρόνος έχει πλέον παγώσει στα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης. Τότε που ο γιος του έπεφτε νεκρός στη λεωφόρο Βουλιαγμένης από το «ανέβασμα» ενός «Κορβετά»…

Ο τραγικός πατέρας (επάνω) ξεσπά: «Θέλω δικαίωση, δεν θέλω να δω αυτόν τον δολοφόνο. Αυτές τις οικογένειες δεν τις ενδιαφέρει καν ο πόνος ή αν σκότωσαν παιδί. Αυτοί έχουν μάθει να κάνουν τα πάντα με τα λεφτά, δεν έχουν αισθήματα

Τρελή πορεία

Ξημερώματα Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου 2020. Μια ανασφάλιστη Corvette κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Το τιμόνι της δεν κρατά ένας επιδέξιος οδηγός, αλλά ένα επίδοξος δολοφόνος. Στην τρελή πορεία του, στο ύψος της Γλυφάδας, ανάμεσα σε οδηγούς που κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, χτυπά ένα αυτοκίνητο και αμέσως μετά μία μοτοσικλέτα. Ο οδηγός της τελευταίας σκάει πάνω σε έναν μεταλλικό στύλο, η μηχανή σπάει σε κομμάτια. Αδιάφορο. Ο οδηγός της Corvette δεν πατάει φρένο, δεν σταμάτα, δεν ανησυχεί. Η Corvette περνάει πάνω από τη νησίδα, μπαίνει στον παράδρομο της Βουλιαγμένης, ξηλώνει με το πλαϊνό της μέρος τσιμέντα από τοίχους, συνεχίζει παράλληλα με μια χαμηλή μάντρα και σκάει επάνω σε έναν κάδο απορριμάτων και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Ο οδηγός της ανάβει alarm, μια φιγούρα ανοίγει την πόρτα, κάποια άλλη αχνοφαίνεται να πηγαίνει προς την πλευρά του, οδηγός και συνεπιβάτης χάνονται μέσα στο πυκνό σκοτάδι. Το αίμα του 25χρονου Νάσου τούς αφήνει αδιάφορους. Το θέμα είναι να γλιτώσουν την πάρτη τους από το Αυτόφωρο, να καθαρίσουν μέσα κι έξω από την παραζάλη του κακού…

Ξημερώνει. Ο Νάσος είναι νεκρός. Ο οδηγός, άφαντος. Η Τροχαία τον αναζητά, το ίδιο και ο πατέρας του άτυχου νεαρού που με τρεμάμενη φωνή ικετεύει: «Κάνω έκκληση σε αυτό το ανήθικο στοιχείο γιατί εγκατέλειψε το παιδί μου και έφυγε. Εδώ χτυπάμε μια γάτα και γυρνάμε να δούμε αν ζει ή αν πέθανε. Σταματάς, μένεις εκεί και λες “τι έχω κάνει;”. Εγώ έτσι ξέρω. Μπορεί το παιδί μου να ζούσε. Ο πόνος μου είναι μεγάλος. Θέλω να βρω αυτόν τον δολοφόνο που σκότωσε το παιδί μου. Μόνο αυτό. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Βοηθήστε με να βρεθεί αυτός ο δολοφόνος και να τιμωρηθεί όπως του αξίζει». Οι αξιωματικοί της Τροχαίας φτάνουν στη μαύρη Corvette, ενώ λίγο αργότερα έρχονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία του φερόμενου ως οδηγού: Κυριάκος Κουκουλομάτης, ετών 40, γόνος γνωστής αθηναϊκής οικογένειας. Ο ίδιος χρειάζεται τρεις ολόκληρες ημέρες μέχρι να παρουσιαστεί συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του στην Αστυνομία. Εκτός από τη ζωή του 25χρονου Νάσου που πήρε στον λαιμό του έχει πάρει τον χρόνο του και όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπισή του…

«Δεν κατάλαβα τι έγινε…»

Μια μηχανή υψηλού κυβισμού διαμελισμένη, ένας νεκρός, αυτοκίνητα χτυπημένα, τοίχοι ξηλωμένοι, η Corvette ακινητοποιημένη από τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις και ένας οδηγός που στην προανακριτική απολογία του καταθέτει: «Χτύπησα, δεν κατάλαβα αμέσως τι έγινε. Μόλις κατάλαβα τι συνέβη ήμουν σε σοκ, γι’ αυτό έφυγα». Το παραμύθι είναι κακό γιατί έχει μόνο δράκο, ανίκανο να συνειδητοποιήσει το σκηνικό του τρόμου στο οποίο ήταν πρωταγωνιστής. Πουθενά δεν υπάρχει στάλα αλκοόλ ή κάποιας άλλης ουσίας, αποσιωπημένη «μαγκιά», παρέλευση Αυτοφώρου, η υπόθεση οδηγείται στην τακτική Δικαιοσύνη, ο 40χρονος αφήνεται ελεύθερος. Λίγο αργότερα και κάτω από άκρα μυστικότητα παρουσιάζεται στην Tροχαία Ελληνικού και μια νεαρή γυναίκα, φερόμενη ως συνοδηγός, η οποία καταθέτει: «Εκείνο το βράδυ δεν αντιλήφθηκα να κάνει κόντρες ο οδηγός. Κατάλαβα ότι έκανε κάποιον ελιγμό για να αποφύγει ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο και τότε έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να παρασύρει τον άτυχο 25χρονο μοτοσικλετιστή. Είμαι σοκαρισμένη. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και φύγαμε».

Σε ποιο αυτοκίνητο μπήκαν άραγε; Η Corvette ήταν διαλυμένη, ήταν αδύνατον να κινηθεί. Ποιος τους μάζεψε από το σημείο του ατυχήματος για να τους εξαφανίσει; Ούτε εκείνος που τους φυγάδευσε είδε στο οδόστρωμα τον 25χρονο Νάσο; Ποιος είναι ο οδηγός ενός άλλου οχήματος με το οποίο ο 40χρονος φέρεται να έκανε κόντρα; Γιατί χρειάστηκαν τόσα 24ωρα για να παρουσιαστούν στις Αρχές; Τα δακτυλικά αποτυπώματα που υπάρχουν στο τιμόνι της Corvette είναι σίγουρα δικά του; Τα παραπάνω ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν όχι μόνο στη μνήμη του άτυχου Νάσου, αλλά και στο δράμα της οικογένειας που έμεινε πίσω ως ζωντανή νεκρή. Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πατέρας του, «το χειρότερο που είπε αυτός ο δολοφόνος είναι ότι δεν κατάλαβε τι έκανε. Αφού δεν κατάλαβε τι έκανε, τι σοκ έπαθε; Γιατί μας κοροϊδεύει; Οταν ένας άνθρωπος παθαίνει σοκ δεν κινείται έτσι. Ηξερε πάρα πολύ καλά τι έκανε. Αν ερχόταν ασθενοφόρο νωρίς, αν καθόταν εκεί, το παιδί μου μπορεί να ζούσε. Θέλω δικαίωση, δεν θέλω να δω αυτόν τον δολοφόνο. Αυτές τις οικογένειες δεν τις ενδιαφέρει καν ο πόνος ή αν σκότωσαν παιδί. Αυτοί έχουν μάθει να κάνουν τα πάντα με τα λεφτά, δεν έχουν αισθήματα. Θέλω να είστε μαζί μου, να μην κρυφτεί το θέμα. Ο Θανάσης μου μού φωνάζει, μου δίνει δύναμη…».

Η παρέα με τις Corvette

Ο άνθρωπος που μιλάει τώρα γνωρίζει από πρώτο χέρι τους ντραγκστεράδες με τις Corvette. Το όνομά του θέλει να μείνει άγνωστο, «δεν είναι καλό να έχεις μπλεξίματα με κάποιους από αυτούς. Εχουν φράγκα, διασυνδέσεις, δύναμη. Μπορούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και τη μέρα νύχτα», λέει και συνεχίζει: «Στα βόρεια προάστια, στη λεωφόρο Πεντέλης, μπροστά σε κάποιο σουβλατζίδικο βρίσκεται το σημείο συνάντησης των κορβετάδων. Πόσες Corvette υπάρχουν στην Αθήνα και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους; Μετρημένα κουκιά. Αυτά δεν είναι τυχαία αυτοκίνητα και οι ιδιοκτήτες τους αποτελούν συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων. Αυτοί λοιπόν οι τύποι, η ηλικία των οποίων κυμαίνεται γύρω στα 40 και λίγο παραπάνω, έχουν μετατρέψει τη λεωφόρο Πεντέλης σε παιδική χαρά ενηλίκων με αγώνες, κόντρες και πατήματα που αγγίζουν τα 240 χλμ./ώρα. Φοβάσαι να βγεις, τρέμεις να οδηγήσεις από τις 11 το βράδυ και μετά. Κανείς δεν τους ενοχλεί, κανέναν δεν φοβούνται. Oσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο ατύχημα με τον 25χρονο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ακούγονται πολλά και το μεγάλο χρονικό διάστημα που πήρε ο φερόμενος ως δράστης για να παρουσιαστεί στις Aρχές πρέπει να βάλει όλους μας σε υποψίες. Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάποιος τρεις μέρες για να ξεπεράσει ένα σοκ, είμαι όμως βέβαιος ότι μέσα σε τρεις ημέρες μπορεί κάποιος να μεθοδεύσει πολλά. Εύχομαι στο συγκεκριμένο δράμα να βγει η αλήθεια στο φως».

Γενοκτονία χωρίς τιμωρία

Πέρα από κόντρες και φράγκα που προκαλούν ίλιγγο, το μεγαλύτερο έγκλημα στην εν λόγω ιστορία είναι η ασυνειδησία του φερόμενου ως δράστη. Δυστυχώς η αισχρότητα του «χτυπάω και φεύγω» δεν απαντάται μόνο στο δικό του πρόσωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, το 2019 στην Αθήνα, καταγράφηκαν 1.903 τροχαία εκ των οποίων τα 136 συνοδεύτηκαν από εγκατάλειψη. Eνα από τα τραγικότερα έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2019 στις Καμάρες Αιγίου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας 28χρονος, έφεδρος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από τρελή πορεία εξετράπη, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και οδήγησε στον θάνατο μια 67χρονη γυναίκα και το μόλις ενός έτους εγγονάκι της. Στη συνέχεια ο οδηγός του αυτοκινήτου ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε εγκαταλείποντας αβοήθητα τα δύο θύματά του. Λίγο μετά, η Αστυνομία εντόπισε το αυτοκίνητό του σε παραλία του Λόγγου και συνέλαβε τον δολοφόνο τη στιγμή που προσπαθούσε να μπει στη θάλασσα και να διαφύγει. Οπως υποστήριξε στην απολογία του, έφυγε αφήνοντας αβοήθητους γιαγιά και εγγονό,διότι έπαθε… σοκ και «ανέβηκα σε μια τυχαία βάρκα παλεύοντας με τον εαυτό μου για το αν θα πέσω στη θάλασσα να πνιγώ». Στην αντίπερα όχθη, ο τραγικός πατέρας του μωρού και γιος της γιαγιάς δήλωνε συντετριμμένος: «Η ψυχούλα μου… Είχε ανοίξει το κεφαλάκι του, το είδα, το πήρα αγκαλιά, το φίλησα. Και η μανούλα μου… Θέλω να πω στην Αστυνομία να μην τον αφήσουν ελεύθερο γιατί θα κάνω κακό… Να τον κλείσουν φυλακή ισόβια». Μάταια. Ο 28χρονος αφέθηκε ελεύθερος όπως ελεύθερος αφέθηκε και ο 40χρονος φερόμενος ως οδηγός της μοιραίας Corvette.

Οπως σημειώνει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος: «Είναι λογικό να προκαλούνται αντιδράσεις από την ποινική αντιμετώπιση που έχουν οι υπαίτιοι τροχαίων δυστυχημάτων, ιδίως όταν τα τελευταία συνοδεύονται από εγκατάλειψη. Τα τροχαία, όμως, είναι πλημμελήματα κι αυτό γιατί το αδίκημα που προβλέπεται είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια, δηλαδή πλημμέλημα που επισύρει ποινή έως πέντε χρόνια και δεν χωρεί προφυλάκιση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προβλέφθηκε για πρώτη φορά το αδίκημα της επικίνδυνης οδήγησης με το άρθρο 290 Α που επισύρει ποινή τουλάχιστον 10 ετών, στην περίπτωση ενός θανάτου, ακόμη και ισόβια για πολλαπλούς θανάτους, εφόσον ο οδηγός έχει καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ και διαπιστωθεί ότι είχε δόλο.

Ετσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αναμενόμενο να αφεθεί ελεύθερος ο οδηγός, ενώ δεν αποκλείεται να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του -αν προκύψουν στοιχεία γι’ αυτό- και για το αδίκημα της επικίνδυνης οδήγησης. Ακόμη και γι’ αυτά της έκθεσης, αφού εγκατέλειψε τα θύματα, αλλά και της απείθειας, καθώς δεν σταμάτησε καν και προσπάθησε να διαφύγει. Και πάλι όμως θεωρούνται για τον νόμο πλημμελήματα και δεν προβλέπεται προφυλάκιση. Ωστόσο με τον νέο Ποινικό Κώδικα, σε περίπτωση καταδίκης πάνω από τρία χρόνια, η ποινή θα πρέπει να εκτιθεί».

.topontiki.gr/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος