Δ. Κουτσούμπας: Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός μας, είναι αυτή που θα γκρεμίσει το παλιό και σάπιο, για να χτίσει το νέο, με τον ίδιο κυρίαρχο

Δ. Κουτσούμπας: Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός μας, είναι αυτή που θα γκρεμίσει το παλιό και σάπιο, για να χτίσει το νέο, με τον ίδιο κυρίαρχο

  • |

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στο Αγρίνιο τόνισε ότι το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι «κάλεσμα για μια πλατιά συγκέντρωση δυνάμεων σε κάθε χώρο, κλάδο, περιοχή, που θα ωριμάζει σε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα, που δε θα παγιδεύεται, ούτε θα αναζητά λύσεις από τα πάνω, σε παλιούς, δήθεν νέους ή αναπαλαιωμένους κυβερνητικούς σωτήρες, αλλά θα φωτίζει το κρίσιμο ζήτημα των καιρών: Ποια είναι η πραγματική πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός;»

«Η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο λαός μας, είναι αυτή που θα γκρεμίσει το παλιό και σάπιο, για να χτίσει το νέο, με τον ίδιο κυρίαρχο να κάνει κουμάντο. Και όχι αυτή που θα εναλλάσσει διαχειριστές στην ίδια αντιλαϊκή πολυκατοικία που είναι σάπια από τα θεμέλια» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πανδημία είπε ότι «δύο χρόνια μετά όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε, όπως είχε προβλέψει η κυβέρνηση αλλά φούντωσε ακόμη περισσότερο», προσθέτοντας ότι η αιτία «βρίσκεται στην ίδια τη διαχείριση της πανδημίας, όπου όλα τα κράτη, όλες οι κυβερνήσεις δεν πορεύτηκαν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά με κριτήριο τις «προτεραιότητες της καπιταλιστικής οικονομίας, τις ανάγκες της βιομηχανίας και του τουρισμού». Σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, καμία κυβέρνηση δεν έθιξε το άγιο δισκοπότηρο, τα κέρδη των επιχειρηματιών της υγείας».

Μιλώντας στη συνέχεια για την ακρίβεια, σημείωσε, πως «δεν αντιμετωπίζεται με τα «ψίχουλα του μήνα» που ανακοινώνει η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση της λαϊκής διεκδίκησης», ενώ σημείωσε ότι η ακρίβεια «είναι άλλη μια απόδειξη, πως η επιστροφή στην ανάπτυξη, στην καπιταλιστική ανάπτυξη με τους υψηλούς ρυθμούς, τις καλές επιδόσεις κι τις θετικές αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, δεν σημαίνουν ευημερία για το λαό, αλλά μόνο ευημερία των αριθμών, των καπιταλιστικών κερδών».

«Η ακρίβεια είναι γνήσιο παιδί αυτής της καπιταλιστικής ανάπτυξης κι αυτής της περιβόητης «επεκτατικής» πολιτικής που ακούγαμε χρόνια τώρα, ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους. Ότι δήθεν το πρόβλημα για το λαό θα λυθεί, «αν πέσουν χρήματα στην οικονομία» Ε, λοιπόν, το τελευταίο διάστημα πέσανε χρήματα στην οικονομία και θα πέσουν ακόμα περισσότερα από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν όλα κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, κατευθύνθηκαν για να καταστραφούν και να απαξιωθούν παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, όπως οι λιγνιτικές μονάδες, κατευθύνθηκαν σε αυτό που υπερασπίζονται τόσο η ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, την πολιτική της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας, που είναι μία από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας».

Είπε ακόμα ότι το ΚΚΕ «αναδεικνύει, όλα αυτά που οι άλλες δυνάμεις – η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ- θέλουν να κρύψουν γιατί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Ότι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η εντατικοποίηση της εργασίας γενικεύονται, ο μέσος μισθός συρρικνώνεται και έχει φτάσει σήμερα περίπου στα επίπεδα του κατώτατου πριν μια δεκαετία».

«Το σύνθημα «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» στοχεύει στην καρδιά του προβλήματος, επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας, «καλεί το λαό να μην έχει καμία εμπιστοσύνη στο σημερινό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Να μην προσδοκά λύσεις από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές ή από τις εκάστοτε κυβερνητικές εναλλαγές. Να γυρίσει την πλάτη σε εργολάβους λύσεων που υπόσχονται εύκολες και ανώδυνες λύσεις, μέσα από την ανακύκλωση του ίδιου πολιτικού προσωπικού».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους «πολύ σημαντικούς, ελπιδοφόρους, αλλά και διδακτικούς αγώνες» της περιόδου που πέρασε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε το συμπέρασμα από την πολύ πλούσια πείρα της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα και διεθνώς, είναι ότι «κάθε νέα κυβέρνηση, έπαιρνε τη σκυτάλη και συνέχιζε από εκεί που σταματούσαν οι προηγούμενες, με τη λαϊκή πλειοψηφία να βγαίνει με λιγότερα δικαιώματα και με περισσότερα οικονομικά βάρη στις πλάτες της».

Έκανε λόγο για εκ νέου «ανακάτεμα της σούπας του αστικού πολιτικού συστήματος» με διάφορα σενάρια, στα οποία αναφέρθηκε, και με στόχο «η λαϊκή δυσαρέσκεια να εκτονωθεί, να εγκλωβιστεί και προπαντός να μείνει μακριά από την ταξική πάλη».

«Ανεξάρτητα από το ποιο από αυτά τα σενάρια τελικά επικρατήσει, ένα είναι σίγουρο ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και όσων ράβουν κουστουμάκι να καθίσουν στη θέση της κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι ήδη γραμμένο και προαποφασισμένο. Είναι αυτό που θα στηρίζεται και θα υλοποιεί τις Συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, αυτής της νέας Ιερής Αγελάδας για όλα τα άλλα κόμματα, που την ψηφίσανε μάλιστα από κοινού, στα μουλωχτά, μέσα στο κατακαλόκαιρο.

Και που δεν είναι τίποτα άλλο απ’ το νέο υπερμνημόνιο για τον ελληνικό λαό. Είναι αυτό που θα υπηρετεί τις στρατηγικές απαιτήσεις του κεφαλαίου συνολικά» τόνισε.

«Επίσης – και πάνω από όλα – το κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι αυτό που θα υλοποιεί τις επαίσχυντες συμφωνίες εμπλοκής της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια, είτε αυτό αφορά εξοπλισμούς, που τους ακριβοπληρώνει ο ελληνικός λαός για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια των στρατιωτικών όπλων, είτε αυτό αφορά τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία κι άλλους επικίνδυνους παίκτες που εμπλέκουν ακόμη περισσότερο τη χώρα και το λαό στις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές που συμβαίνουν στην Ουκρανία ή αλλού, που μπορεί από στιγμή σε στιγμή να οδηγήσουν σε μια πολεμική σύγκρουση απρόβλεπτων διαστάσεων» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «είναι προφανές ότι το ΚΚΕ, η δράση του, η εναλλακτική του πρόταση, τους χαλάει αυτή τη σούπα. Γιατί είναι μια στάση που φωτίζει την πραγματική και μοναδική διέξοδο για το λαό, μια δράση που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στα μαγειρέματα των αστικών επιτελείων, μια στάση που αχρηστεύσει τις παγίδες που θέλουν να βάλουν στο λαό και στο κίνημα του».

Τόνισε, επίσης, ότι «η νέα παγίδα περί “προοδευτικής διακυβέρνησης” είναι παλιά και σκουριασμένη».

«Πρόοδος είναι οι νέες γενιές να ζουν καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Μόνο μια κυβέρνηση που θα είναι εκτελεστικό όργανο της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας και εξουσίας μπορεί πραγματικά να τα κάνει αυτά. Για αυτή την διακυβέρνηση μιλάει μόνο το ΚΚΕ. Παλεύει μόνο το ΚΚΕ. Και είναι αποφασισμένο αυτόν τον αγώνα να τον πάει μέχρι τέλους. Αυτή η εργατική – λαϊκή πλειοψηφία είναι που θα μπει μπροστά και θα οικοδομήσει τη νέα κοινωνία, τον σοσιαλισμό» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Το πραγματικά νέο, επίσης, είναι η κοινωνική – συλλογική ιδιοκτησία όλου του πλούτου που υπάρχει. Ώστε να πάψει να λειτουργεί η οικονομία με κριτήριο το ατομικό καπιταλιστικό κέρδος» είπε στη συνέχεια, αναφέροντας ότι «πάνω σ’ αυτό το γόνιμο έδαφος, ο κεντρικός σχεδιασμός της παραγωγής μπορεί να θέσει και να πετύχει επιστημονικά καθορισμένους κοινωνικούς στόχους στην αγροτική και βιομηχανική παραγωγή, στις κοινωνικές υπηρεσίες».

Αυτό τον δρόμο φιλοδοξούμε να ανοίξουμε με την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, με την ενεργητική συμβολή και συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες.

Με μια κοινωνική συμμαχία που δε θα κάνει απλά έναν αγώνα οπισθοφυλακής, έναν αγώνα αμυντικό απέναντι στη σημερινή επίθεση, όσο κι αν αυτή σήμερα είναι σημαντική, αλλά θα περνάει στην αντεπίθεση, θα αλλάζει συσχετισμούς παντού, θα συγκεντρώνει δυνάμεις ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο.

Θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία, «ρωγμή» κι αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό να περνάει ο λαός και το κίνημα του σε καλύτερες θέσεις μέχρι τη ριζική ανατροπή για την εξουσία.

Σε αυτό το δρόμο σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί, γιατί υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφθηκε το μπλόκο Χαλικίου, όπου συνομίλησε με τους αγρότες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στη ραγδαία αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των αγροτών, με τις μορφές πάλης που έχουν επιλέξει, «γιατί τα αιτήματά τους είναι δίκαια και πρέπει να ικανοποιηθούν».