«Αντί για νέες καλές θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές»

«Αντί για νέες καλές θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές»

  • |

Δριμεία κριτική ασκεί το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση από τον Κωστή Χατζηδάκη νομοσχεδίου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει διακοπή επιδόματος ανεργίας και διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ σε όσους αρνηθούν τρεις φορές μια οποιαδήποτε προτεινόμενη θέση.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης και ο Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του κόμματος Χρήστος Μέγας, κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι στόχος της είναι  «η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκ. τον Ιανουάριο του 2022, στοιχεία που “τσαλακώνουν” τη δήθεν αναπτυξιακή διακυβέρνηση της» και επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι… άνεργοι, αλλά πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Η ανακοίνωση του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Το πρόβλημα δεν είναι οι… άνεργοι, αλλά πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας
Αντί για νέες και καλές θέσεις εργασίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέους υποδιοικητές, κίνητρα -όχι για τους ανέργους αλλά- για τους υπαλλήλους, ενώ αλλάζει το όνομα του… κακόηχου, για τις συντηρητικές ιδέες της, ΟΑΕΔ.

Στόχος της Ν.Δ. είναι η μείωση του αριθμού των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, οι οποίοι ξεπέρασαν το 1,1 εκ. τον Ιανουάριο του 2022, στοιχεία που «τσαλακώνουν» την δήθεν αναπτυξιακή διακυβέρνηση της.

Μέσα από περιπτωσιολογικές αναφορές, ο υπουργός Εργασίας εισέφερε τελικά εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση της… Κάρτας Δωρεάν μετακίνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για το κρίσιμο θέμα της έλλειψης στέγης, γενικόλογα εξήγγειλε «εκμίσθωση, ανοικοδόμηση και συμπράξεις».

Τι αλήθεια εμποδίζει την κυβέρνηση, να εφαρμόσει τον προ 40ετίας νόμο, ώστε να διαγράφονται όσοι άνεργοι αρνηθούν τρεις φορές τις προσφερόμενες-κατάλληλες θέσεις εργασίας; Απλούστατα, ο ΟΑΕΔ δεν προσφέρει τέτοιες θέσεις. Δυστυχώς, η διαμεσολάβηση του Οργανισμού Απασχόλησης στην αγορά εργασίας κυμαίνεται κοντά στο αναιμικό 1% (επί των θέσεων εργασίας που δημιουργεί η οικονομία)!

Μέσα στην κρίση, με την ακραία ακρίβεια οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς δουλειά και οι άνεργοι που διαβιούν χωρίς εισόδημα, χρειάζονται στήριξη, δηλαδή επιμήκυνση και ενίσχυση του επιδόματος ανεργίας και οπωσδήποτε πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ. επαναφέρει την πρότασή του για ενίσχυση του πρωτογενούς (καθετοποίηση επώνυμων προϊόντων) και, κυρίως, του δευτερογενούς τομέα (Ταμείο Ανάκαμψης), τη δημιουργία Δικτύων, την διασύνδεση των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, την παροχή κινήτρων και φορολογικών (επιχειρήσεις) αντικινήτρων για την δημιουργία νέων και καλών θέσεων εργασίας.

Επίσης, κάθε πολίτης που στερείται απασχόλησης, με προτεραιότητα στους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους (πέραν των 12 μηνών), θα πρέπει εντός έξι μηνών να έχει μια πρόταση για εργασία, επιδοτούμενη κατάρτιση ή εξειδίκευση.

Ειδικά για το μεγάλο πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας, ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να κινητοποιήσει τα τεράστια αποθεματικά από τις εισφορές υπέρ Εργατικούς Κατοικίας ώστε να προφέρει φθηνή-επιδοτούμενη στέγη στους ανέργους, τους μισθωτούς, τους χαμηλοσυνταξιούχους και, κυρίως, τα νέα ζευγάρια.

Τα κονδύλια, από εθνικούς, κοινωνικούς και κοινοτικούς πόρους, υπάρχουν. Δεν πρέπει να σπαταλούνται όμως για την επικοινωνιακή αλλαγή λογότυπου στον ΟΑΕΔ.

Το πρόβλημα δεν είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, αλλά πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας!

.efsyn.gr