ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

  • |

ΖΗΤΩ η εργατική πρωτομαγιά

Όλοι και όλες στις πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, την Κυριακή, 1 Μαΐου
ενάντια στην ακρίβεια, την εργασιακή κατεδάφιση και τον Πόλεμο

Αθήνα: 11:00 πμ, Προπύλαια και ενιαία πορεία στη Βουλή.
Θεσσαλονίκη: Προσυγκέντρωση 10.30 πμ, Φιλίππου με Αγν. Στρατιώτου.
Λάρισα, Κεντρική Πλατεία, στις 10 πμ
Πάτρα, Εργατικό Κέντρο Πάτρας (πλ. Όλγας) στις 10 πμ.

136 Χρόνια από την αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά στο Σικάγο και τους μεγαλειώδεις εργατικούς αγώνες που επέβαλλαν την κατοχύρωση του 8ωρου, οι μεγάλες κατακτήσεις της εργατικής τάξης αναστέλλονται ή καταργούνται. Στην αυγή του 21ου αιώνα η αστική τάξη θέλει να γυρίσει το ρολόι πίσω στο όνομα της “ανάπτυξης” και της κερδοφορίας της.
Οι ανταγωνισμοί οξύνονται και ξαναζούμε τον πυρετό των στρατιωτικών εξοπλισμών και του μιλιταρισμού. Ο πόλεμος μεταφέρθηκε από την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη, με τους Νατοϊκούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία από το 2014, τη θεσμική επανεμφάνιση των νεοναζί και την ακόλουθη επέμβαση της Ρωσίας. Οι λαοί βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο νέων γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων και μόνο ένα διεθνιστικό αντιπολεμικό δημοκρατικό κίνημα ειρήνης κι αλληλεγγύης είναι ικανό να τους σταματήσει Η Κυβέρνηση της ΝΔ με την ενεργητική πρόσδεση της σε ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- Ε.Ε. και την άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή πολεμικού υλικού και την χρησιμοποίηση των Βάσεων, αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για το λαό μας .
Στις νέες αυτές συνθήκες , ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια τη στιγμή που οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για την συνολική πρόοδο της κοινωνίας. Οι ανισότητες μεγαλώνουν, οι μισθοί παραμένουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας, τα ωράρια απελευθερώνονται προς όφελος των εργοδοτών, η υγεία, η παιδεία, ο φυσικός πλούτος ιδιωτικοποιούνται.
Η εμφάνιση της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο τις συνέπειες της αδηφάγου εκμετάλλευσης της φύσης. Η ρύπανση του περιβάλλοντος, η μόλυνση των εδαφών από την ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή θα πλήττει συνεχώς την υγεία της πλατιάς λαϊκής πλειοψηφίας. Η πανδημία απέδειξε τη σημασία της δημόσιας υγείας. Μόνο ένα κεντρικά σχεδιασμένο σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας με έμφαση στην πρόληψη μπορεί να σώσει το λαό. Απέδειξε πως αν η επιστημονική έρευνα απελευθερωθεί από το το κυνήγι του κέρδους για τους φαρμακευτικούς ομίλους μπορούμε να έχουμε ταχύτατα και με ασφάλεια εμβόλια, φάρμακα στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι σε όλοκληρο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα η αστική τάξη ψαλιδίζει τις δυνατότητες της εποχής στο όνομα των δικών της συμφερόντων. Ιδιωτικοποιεί την ενέργεια , την υγεία την παιδεία και καταστρέφει το περιβάλλον. Μέσω του καθεστώτος της μνημονιακής επιτήρησης και των Κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων έχει επιβληθεί ένα αντιδραστικό εργατικό πλαίσιο : η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η απελευθέρωση του ωραρίου, οι μειωμένοι μισθοί, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ο περιορισμός κι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας.
Χρόνια τώρα επιχειρούν να επιβάλλουν σιγή στους χώρους εργασίας, να ελέγξουν τα συνδικάτα, να διαμορφώσουν εξαρτήσεις με την εργοδοσία και το κράτος γιατί φοβούνται την ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση. Γιατί τα μαζικά μαχητικά και Ταξικά συνδικάτα έχουν ακόμα τη δύναμη να επιβάλλουν τα εργατικά δικαιώματα. Γι’ αυτό έχουν ψηφίσει ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των σωματείων. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί το τελειωτικό χτύπημα με την εφαρμογή του Νόμου Χατζιδάκι μέσα σε συνθήκες αυξημένης φτώχειας και δυσαρέσκειας.
Την ίδια στιγμή που δίνουν υπέρογκα ποσά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, δίνουν γη και ύδωρ στη συμμαχία πολέμου του ΝΑΤΟ, ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, τον περιορισμό του πληθωρισμού. Δίνουν αύξηση του κατώτατου μισθού στα 713, αύξηση τραγέλαφος, που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων σήμερα σε συνθήκες τέτοιου πληθωρισμού.
Δε μπορούμε να βολευτούμε στη σιωπή. Η απεργία στις 6 Απρίλη με όλες τις δυσκολίες της έδειξε ότι υπάρχει ένα αγωνιστικό εργατικό ρεύμα που δε συμβιβάζεται. Η δυσαρέσκεια χρειάζεται να γενικευτεί. Να γίνει μαζικός αποφασιστικός εργατικός αγώνας, Να τελειώνουμε τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, με το συνδικαλισμό των golden boys και των διευθυντών, με τη σαπίλα της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ που χρόνια τώρα έχουν δώσει διαπιστευτήρια συνεργασίας σε εφοπλιστές, βιομήχανους και την Κυβερνητική πολιτική.
Με τις εργατικές ανάγκες μπροστά για δουλειά, υγεία, ελευθερίες, ειρήνη!

ΜΕ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΌΤΗΤΑ
ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Είναι δίκαιοι , ώριμοι και εφικτοί οι στόχοι για :
• Σταθερή δουλειά με μείωση του χρόνου εργασίας : 6ωρο-5μερο-30ωρο . Για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, γιατί αυτό επιτάσσουν οι δυνατότητες της εποχής μας.
• Αυξήσεις στους μισθούς σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής. Κατώτατος μισθός στα 900 ευρώ καθαρά . Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) στους μισθούς και τι συντάξεις.
• Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με όρους στο ύψος των σύγχρονων εργατικών αναγκών.
• Επαναφορά του 13-14ου μισθού στο δημόσιο σε μισθούς και συντάξεις.
• Ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
• Κατάργηση όλων των αντεργατικών μνημονιακών νόμων και του νόμου Χατζιδάκι.
• Ελεύθερη δημοκρατική συνδικαλιστική δράση.
• Καμία ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, της ενέργειας και των κοινωνικών αγαθών.
• Μείωση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση στην προοπτική της κατάργηση του ΦΠΑ. Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο.
• Ειρήνη στους λαούς και την Ουκρανία. Να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο που θέτει το λαό μας σε κίνδυνο. Να σταματήσουν οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί που απορροφούν πακτωλούς χρημάτων. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ γιατί διακινδυνεύεται η ειρήνη κι η ασφάλεια του λαού μας.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος