9+1 λόγοι για να διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ

9+1 λόγοι για να διαδηλώσουμε στη ΔΕΘ

 • |
Κάλεσμα από το «Ξεκίνημα Θεσσαλονίκης»

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, όπως κάθε χρόνο στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα ανέβει ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Αφού έδωσαν γη και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο όλη την προηγούμενη περίοδο, αφού άφησαν τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας να θησαυρίζουν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής στις πλάτες του λαού, έρχονται τώρα να πετάξουν στην κοινωνία ένα ξεροκόμματο με τη μορφή διαφόρων voucher και pass. Προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν δεν σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, θα έρθουν και χειρότερα, μετακυλώντας τις πολιτικές τους ευθύνες στην κοινωνία όπως έκαναν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.

Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά στρώματα δεν θα μείνουμε με το κεφάλι σκυμμένο. Έχουμε δεκάδες λόγους να βγούμε στον δρόμο και να διαδηλώσουμε ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τους σχεδιασμούς της ΝΔ που στόχο έχουν να φτωχοποιήσουν κι άλλο την κοινωνία.

Το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, λοιπόν, κατεβαίνουμε στον δρόμο γιατί:

 1. Δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε για ακόμα μια φορά τα «σπασμένα» του συστήματος και την ακρίβεια που συνεχώς καλπάζει.
 2. Θέλουμε να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στις αντεργατικές επιθέσεις της κυβέρνησης και τους εργοδότες που πατάνε πάνω στον νόμο Χατζηδάκη για να εξαπολύσουν επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο στη Μαλαματίνα.
 3. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, αρνούμαστε να ανεχτούμε τον νέο αυταρχισμό.
 4. Δεν αφήνουμε αναπάντητες τις επιθέσεις στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τη συγκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου των υποκλοπών.
 5. Δεν δεχόμαστε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
 6. Δεν ανεχόμαστε να αφήνονται τα νοσοκομεία και η Υγεία στο έλεός τους, ενώ η πανδημία συνεχίζεται και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τους χειρότερους υγειονομικούς δείκτες.
 7. Δεν δεχόμαστε κάθε χρόνο να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους και να αφήνεται το περιβάλλον να καταστρέφεται και να τσιμεντοποιείται, για να εξυπηρετούνται τα επιχειρηματικά συμφέροντα των εταιρειών της ενέργειας.
 8. Δεν ανεχόμαστε τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό με τα pushbacks που οδηγούν σε ναυάγια και θανάτους προσφύγων.
 9. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σε ένα σύστημα που η κερδοφορία μιας χούφτας μεγαλοεπιχειρηματιών σημαίνει ζωή-κόλαση για τα εκατομμύρια των εργαζομένων.
 10. Θέλουμε να οργανώσουμε τις αντιστάσεις του κινήματος απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Όλοι οι σημαντικοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της e-food, πέτυχαν και είχαν μαζικότητα γιατί οι δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς συνεργάστηκαν και πρόβαλαν ένα μαχητικό πρόγραμμα διεκδικήσεων. Αυτό χρειάζεται να γίνει και σε όλα τα μέτωπα της επόμενης περιόδου, με στόχους την αναγέννηση του συνδικαλιστικού κινήματος, την αναγέννηση και το χτίσιμο μιας μαζικής ριζοσπαστικής Αριστεράς και την πάλη ενάντια στη ρίζα όλων των παραπάνω προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Όλοι/ες στη διαδήλωση της ΔΕΘ

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, 5μμ, Καμάρα