Λαϊκή Ενότητα: «Με χημικά και και απαγόρευση διαδηλώσεων απαντά η κυβέρνηση»

Λαϊκή Ενότητα: «Με χημικά και και απαγόρευση διαδηλώσεων απαντά η κυβέρνηση»

  • |

 

Με χημικά και απαγόρευση διαδηλώσεων επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλει την ανεπιθύμητη παρέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων

Χιλιάδες πολίτες και κάτοικοι της Αθήνας διαδήλωσαν εχθές στα Εξάρχεια ενάντια στη επιθετική παρέμβαση κυβέρνησης και δημαρχίας Μπακογιάννη στην περιοχή των Εξαρχείων.
Για άλλη μια φορά, η αστυνομία επιτέθηκε αναίτια και επανειλημμένα στην μαζικότατη διαδήλωση, κυνηγώντας τους διαδηλωτές στα στενά και προχωρώντας σε ασύστολη ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης μέσα στο πλήθος. Η επίθεση αυτή συνεχίστηκε μετά την πρωινή ένταση που δημιούργησε η αστυνομία, όταν προσήγαγε πολίτες που διαμαρτύρονταν την ώρα της αποκαθήλωσης και απομάκρυνσης από την Πλατεία Εξαρχείων του εμβληματικού Αθηναϊκού αγάλματος «τρεις έρωτες».
Η κυβέρνηση πλέον αντιμετωπίζει κάθε διαδήλωση και κοινωνική διαμαρτυρία με όρους πολεμικής επιχείρησης, διαλύοντας διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών για να αποτρέψει να εκφραστούν οι αντιδράσεις. Η διάλυση της πορείας των κατοίκων στα Εξάρχεια, ακολουθεί την ακραία βία και καταστολή της αστυνομίας το προηγούμενο Σάββατο στη φοιτητική διαδήλωση ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία με δεκάδες τραυματίες, τη διάλυση μιας συναυλίας στο ΑΠΘ, αλλά και μια κλιμακούμενη επίθεση σε κάθε λογής διεκδικήσεις (επίθεση σε φεμινιστικές, ή εργατικές διαδηλώσεις) που δείχνουν ότι η ΝΔ απαγορεύει προκαταβολικά κάθε κοινωνική διαμαρτυρία για να θωρακιστεί από τη λαϊκή οργή, ενόψει του χειμώνα φτώχειας, ακρίβειας και εγκατάλειψης που έρχεται.
Πλέον έχει καταστεί σαφές για ποιο λόγο ψηφίστηκε και επιστρατεύτηκε ο άθλιος νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την «ομαλή κυκλοφορία» και την μη «διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής», αφού η αστυνομία μετατρέπει το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης και δημιουργεί για αποπνικτική κατάσταση με χημικά και δακρυγόνα, αλλά μόνο με την καταστολή των αγώνων.
Έχοντας μετατρέψει την πλατεία Εξαρχείων σε στρατόπεδο, η κυβέρνηση επιμένει σε αδιέξοδες και άχρηστες για τα συμφέροντα των κατοίκων πολιτικές, που συναντούν δριμεία αντίδραση από τους κατοίκους που διεκδικούν να παραμείνει ο ελεύθερος, δημόσιος χώρος της πλατείας, ενώ συγχρόνως έχουν αντιπροτείνει πλείστες εναλλακτικές επιλογές για τη τοποθεσία του νέου σταθμού. Πρόκειται άλλωστε για ένα σημείο που είναι σε ελάχιστη απόσταση με άλλους 3 σταθμούς μετρό. Ο παραλογισμός του κυβερνητικού αυταρχισμού έχει φτάσει στο σημείο η κατασκευή ενός σταθμού μετρό, να επιβαρύνεται με τη «φύλαξη» του έργου από αμέτρητες διμοιρίες ΜΑΤ, ΟΚΠΕ και ΔΡΑΣΗ επί 24ώρου βάσεως για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για μια παρέμβαση εντελώς προσχηματική, που μόνο στόχο έχει την επιτάχυνση της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας, και γι’ αυτό προχωράει χέρι- χέρι με την αλματώδη αύξηση των ενοικίων, την επιθετική επέκταση της τουριστικής μίσθωσης και τις εξώσεις των κατοίκων, το κλείσιμο μικρών καταστημάτων που εδώ και δεκαετίες διαμορφώνουν την οικιστική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Παράλληλα, το ξεπούλημα του πνεύμονα πρασίνου στο Στρέφη σε ιδιωτικά συμφέροντα πλασάρεται ως «ανάπλαση» όταν κάτοικοι αντιμετωπίζουν πλέον κλοιό από ΜΑΤ στην προσπάθειά τους για πρωινό περίπατο στο λόφο.
Η απαγόρευση των διαδηλώσεων και η δολοφονική αστυνομική βία δεν πρέπει και δεν πρόκειται να περάσουν και να γίνουν κανονικότητα. Κάθε αγώνας πλέον είναι αντιμέτωπος με την αστυνομική βία και αυθαιρεσία και την κυβερνητικό αυταρχισμό.
Όλες οι δυνάμεις του κινήματος, το κίνημα της νεολαίας, το εργατικό κίνημα, τα τοπικά κινήματα γειτονιάς, οι αγώνες ενάντια στις διακρίσεις και το ρατσισμό, πρέπει να συναντηθούν με στήριξη και αλληλεγγύη σε ένα μεγάλο πλατύ μέτωπο ενάντια στον κυβερνητικό αυταρχισμό, για την οριστική κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων που τόσες φορές έχει κουρελιαστεί, για την κατοχύρωση των λαϊκών ελευθεριών.
Η Λαϊκή Ενότητα θα δώσει όλες της τις δυνάμεις και καλεί όλες τις δυνάμεις της αριστεράς και του κινήματος, κάθε συλλογικότητα και φορέα σε συστράτευση για την υπεράσπιση των ελευθεριών.

Το Γραφείο Τύπου 25.9.2022