Συνάντηση του Γραμματέα της ΛΑΕ-ΑΑ Δ. Στρατούλη, της υπεύθυνης πολιτισμού της Δ. Σπανού και του μέλους του ΠΣ της Σ. Λαπιέρη με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Συνάντηση του Γραμματέα της ΛΑΕ-ΑΑ Δ. Στρατούλη, της υπεύθυνης πολιτισμού της Δ. Σπανού και του μέλους του ΠΣ της Σ. Λαπιέρη με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

  • |

 

– Η ΛΑΕ – ΑΑ στηρίζει τους αγώνες των καλλιτεχνών για ανάκληση του ΠΔ 85/2022, που υποβαθμίζει την καλλιτεχνική εκπαίδευση και τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους.
Αντιπροσωπεία της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ από τον Γραμματέα της Δημήτρη Στρατούλη, το μέλος της ΠΓ της Δέσποινα Σπανού και του ΠΣ της Σωτήρη Λαπιέρη επισκέφτηκε και συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΗ με τους προέδρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλο, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Κώστα Κεχαγιόγλου και τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΗ Μάνια Παπαδημητρίου και Ήρα Ρόκκου.
Η αντιπροσωπεία της ΛΑΕ – ΑΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού πρώτα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΗ για τα προβλήματα που προκαλεί στον καλλιτεχνικό κόσμο το νέο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, δήλωσε τα εξής:
« Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την προώθηση του Π. Δ. 85/2022, επέφερε άλλο ένα πλήγμα στους καλλιτέχνες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισαν κυριολεκτικά προβλήματα επιβίωσης λόγω πανδημίας, που συνεχίζονται λόγω και μη επαρκούς δημόσιας χρηματοδότησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Με αυτό εξισώνει τους αποφοίτους των ανώτερων δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου με την κατηγορία εργαζομένων ΔΕ. Υποβαθμίζει δηλαδή και διαγράφει πλήρως την καλλιτεχνική εκπαίδευση, η οποία παρέχεται από ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές, που εποπτεύονται και υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις οποίες οι σπουδαστές για να αποφοιτήσουν δίνουν εξετάσεις σε επιτροπές διορισμένες από το ίδιο Υπουργείο!
Πρόκειται δηλαδή για χτύπημα της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα των επαγγελματιών καλλιτεχνών, αλλά και συνολικά για μεγάλη απαξίωση του Πολιτισμού και των Τεχνών! Αποτελεί συνέχεια της κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της μουσικής από τα δημόσια σχολεία το 2022, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με κάθε τρόπο αναβαθμίζει και ενισχύει τα ιδιωτικά κολέγια και ΙΕΚ, καθώς και τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους οποίους ανήκουν.
Χαιρετίζουμε την πρόσφατη μεγάλη αγωνιστική κινητοποίηση των καλλιτεχνών ενάντια στην αναλγησία κυβέρνησης, που με ένα Π. Δ. διαγράφει σπουδές, κόπους, αγωνίες, προσπάθειες, έξοδα και ελπίδες μιας ζωής χιλιάδων ανθρώπων. Θεωρούμε ότι με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους μπορούν να νικήσουν. Στηρίζουμε τους αγώνες τους ενάντια στην υποβάθμιση σπουδών και εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους και για να γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματά τους για ανάκληση του ΠΔ 85/2022 και ίδρυση ανώτατων δημοσίων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Το Γραφείο Τύπου 3.1.2023