Βόλος – καύση σκουπιδιών: Σημαντική απόφαση του ΣτΕ

Βόλος – καύση σκουπιδιών: Σημαντική απόφαση του ΣτΕ

  • |

Η 1111/2023 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που απαγορεύει τη θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών προς καύση στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge στον Βόλο, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική και θετική εξέλιξη για το φλέγον αυτό θέμα.

Η απόφαση ήρθε σαν αποτέλεσμα της προσφυγής της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

 

Σύμφωνα με αυτήν, το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει ουσιαστικά τη μεταφορά σκουπιδιών (SRF) με πλοία προς το λιμάνι της ΑΓΕΤ. Υπενθυμίζεται ότι η άδεια για θαλάσσια μεταφορά σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ είχε δοθεί με υπουργική απόφαση του Σωκράτη Φάμελλου (2017) και ο μετέπειτα υπουργός Κώστας Σκρέκας την είχε επεκτείνει στα 4-5 πλοία τον μήνα (2021).

Η απόφαση του ΣτΕ φαίνεται πως βάζει σημαντικά εμπόδια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών ερχόντουσαν από την Ιταλία η οποία μάλιστα επιδοτεί την καύση. Χωρίς τη δυνατότητα θαλάσσιας μεταφοράς το κόστος μεταφοράς ανεβαίνει πολύ οδικώς ενώ στην Ελλάδα δεν επιδοτείται (ακόμη) η καύση του SRF.

Βέβαια το ΣτΕ δεν απαγορεύει την καύση σκουπιδιών ως τέτοια. Επίσης, είναι βέβαιο ότι η ΑΓΕΤ-Lafarge θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κάθε νομικό παραθυράκι για να παρακάμψει ή να ανατρέψει την απόφαση. Κατά συνέπεια, πρόκειται για μια μερική νίκη που μπορεί να αποδειχθεί και προσωρινή, που όμως παρόλα αυτά είναι σημαντική.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το ξαναζωντάνεμα του μαζικού κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών. Αυτό το μαζικό κίνημα, με τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του, τις αναρίθμητες δράσεις και εκδηλώσεις του και την διαρκή και επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ήταν που έκανε το θέμα γνωστό στο πανελλήνιο και έπαιξε ρόλο στο να πάρουν οι δικαστικές αρχές του ΣτΕ αυτή την απόφαση.

Το κίνημα μπορεί τώρα να ανασυγκροτηθεί και να απαιτήσει την οριστική παύση της καύσης σκουπιδιών και την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΑΓΕΤ εκτός της πόλης του Βόλου. Να ξαναβρεθεί με μαζικούς όρους στους δρόμους, τις πλατείες και τις αίθουσες του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύεται την ίδια ώρα που τρεις αγωνιστές του κινήματος κατά της καύσης σκουπιδιών οδηγούνται ως κατηγορούμενοι στα δικαστήρια του Βόλου (Πέμπτη 19/10) επειδή συμμετείχαν στο σταμάτημα φορτηγού που κουβαλούσε πλαστικά σκουπίδια προς καύση, έξω από την ΑΓΕΤ στις 01/04/2018.

Απαιτούμε να αθωωθούν οι τρεις αγωνιστές και να πάψουν όλες οι διώξεις εναντίον του κινήματος κατά της καύσης.

xekinima.org

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος