Ακριβοί στο ρεύμα, φθηνοί στους μισθούς

Ακριβοί στο ρεύμα, φθηνοί στους μισθούς

  • |

Η πιο γλαφυρή αποτύπωση της ολιγαρχικής Ελλάδας βρίσκεται στην τεράστια αντίθεση ακρίβειας και μισθών

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι η 3η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. στο ηλεκτρικό ρεύμα. Όσον αφορά τη μέση τιμή του Οκτωβρίου, είμαστε η 5η ακριβότερη χώρα στην Ε.Ε. με 111,31 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

Ταυτόχρονα, ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 1098 ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 23η θέση μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνουμε ότι η Ιταλία, που είναι στην πρώτη θέση στη μέση τιμή ρεύματος Οκτωβρίου με 134,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, είναι στην 13η θέση ως προς τον καθαρό μισθό με 1740 ευρώ μηνιαίως, ενώ η Ιρλανδία που είναι στην 2η θέση στη μέση τιμή ρεύματος Οκτωβρίου με 120,7 ευρώ ανά MWh,, βρίσκεται στην 4η θέση της μισθολογικής κατάταξης με 3086 ευρώ τον μήνα καθαρό μέσο μισθό.

Γιατί συμβαίνει αυτό στη χώρα μας; Η απάντηση συνίσταται από δύο λέξεις: Ολιγαρχία και Καρτέλ. Η ενέργεια ολιγοπωλείται από τους ολιγάρχες, μέσω του καρτέλ που ονομάζεται Χρηματιστήριο Ενέργειας.  Η μόνη βιώσιμη λύση είναι επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ μέσω κοινωνικοποίησης, επανενιαιοποίησή της και κατάργηση του ολιγαρχικού καρτέλ που ονομάζεται Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Μόνο μια δημόσια, ενιαία ΔΕΗ μπορεί να διασφαλίσει φθηνό ρεύμα σε όλες και όλους μας.

mera25.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος