Κόκκινα Δάνεια: Κούρεμα ή νέα απάτη;

Κόκκινα Δάνεια: Κούρεμα ή νέα απάτη;

  • |

Το έγκλημα του «Ηρακλή» με τα κόκκινα δάνεια επεκτείνεται, περιπλέκεται, διαιωνίζεται! 

Το νέο εφεύρημα των τραπεζιτών για την περαιτέρω λεηλασία των χρεοκοπημένων νοικοκυριών έρχεται κατευθείαν από τον νόμο 5072/2023 της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα Κόκκινα Δάνεια. Οι εν λόγω διατάξεις μάλιστα δεν καταψηφίστηκαν από νεοαριστερά σχήματα στη Βουλή…

Δείτε τι τολμούν να παρουσιάσουν ως «ευεργετικό» για τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά:

Ετσι, ένα κόκκινο δάνειο 100 χιλιάδων που κατέχει, σήμερα, στο πλαίσιο του «Ηρακλή», το fund X. Ένα άλλο αρπακτικό fund Ψ θα δανείζει τον δανειολήπτη ένα ποσό (π.χ. 65 χιλιάδες) για να το δώσει στο fund Χ που κατέχει το κόκκινο δάνειο, το οποίο αγόρασε για φραγκοδίφραγκα (όχι πάνω από 5 χιλιάδες). Έτσι, το νοικοκυριό ρίχνεται από την Σκύλα του fund Χ στην Χάρυβδη του fund Ψ.

Γιατί αυτό; Για να κερδίσουν πιο πολλά, εις βάρος του νοικοκυριού, και τα δύο funds. Πως;

● Το fund Χ τσεπώνει τεράστια πρόσοδο (65 μείον 5 χιλιάρικα) τα οποία τα βγάζει αμέσως από τη χώρα σε έναν φορολογικό παράδεισο.
● Το fund Ψ οικειοποιείται το κόκκινο δάνειο (που τώρα είναι μικρότερο, ύψους 65 χιλιάδων), χρεώνει το νοικοκυριό επιτόκιο πολύ υψηλότερο, τόσο εκείνου που επικρατεί στην αγορά όσο και εκείνου που κατέβαλε το νοικοκυριό στο fund Χ.

Και το νοικοκυριό; Τα funds κοκορεύονται ότι, με αυτό το τρικ, το νοικοκυριό κερδίζει κούρεμα 35 χιλιάδων (100 μείον 65 χιλιάδες).  Στα χαρτιά φαίνεται κούρεμα αλλά στην ουσία είναι ψέμα! Όταν το fund Χ αγόρασε, αρχικά, κοψοτιμής το δάνειο αυτό (των 100 χιλιάδων), δεν υπολόγιζε ποτέ να πάρει πίσω όλο το οφειλόμενο κεφάλαιο (τις 100 χιλιάδες). Με άλλα λόγια, το κούρεμα είχε ήδη προεξοφληθεί. Το μόνο που άλλαξε, βάζοντας στο παιχνίδι το fund Ψ, είναι να αυξηθεί το επιτόκιο που καταβάλλει στα απανταχού funds το νοικοκυριό! Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με ένα θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση παρατραπεζικό σύστημα όπου fund κερνάει, fund πίνει!

Αυτά έχει ο «Ηρακλής» και κάθε κόλπο που σκαρφίζονται εντός του πλαισίου του, το οποίο στόχο έχει, δήθεν, την «βοήθεια» των νοικοκυριών: διαιωνίζει την ομηρία και χρεοκοπία των νοικοκυριών. Το τελευταίο αυτό τέχνασμα, με το ένα fund να δανείζει τα νοικοκυριά ώστε να θησαυρίζει το άλλο, καταφέρνει μάλιστα να βαφτίζει «ανακούφιση» ή «κούρεμα» των νοικοκυριών το βάθεμα της χρεοκοπίας τους.

Η μόνη λύση, που βοηθάει πραγματικά τα χρεωμένα νοικοκυριά, είναι η κατάργηση του «Ηρακλή» και η αντικατάστασή του με τον λυτρωτικό «Οδυσσέα» που προτείνει το ΜέΡΑ25!

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος