Η ακροδεξιά είναι εφεδρεία του κεφαλαίου

Η ακροδεξιά είναι εφεδρεία του κεφαλαίου

  • |

Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από την ακροδεξιά.

«Η οικονομία χρειαζόταν σταθερότητα και ανάπτυξη. Πιστεύαμε πως ο Χίτλερ θα μας δώσει ένα γόνιμο περιβάλλον οικονομικής ανάπτυξης. Και πραγματικά αυτό έκανε. Εμείς οι Κρούπ δεν ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για την πολιτική και τις διάφορες ιδεολογίες, θέλαμε απλώς ένα σύστημα που θα λειτουργούσε σωστά και θα μας επέτρεπε να εργαστούμε ανεπηρέαστοι. Δεν είναι η πολιτική η δουλειά μας».
Άλφρεντ Κρούπ, Νυρεμβέργη 1947.

Και πράγματι οι επιχειρήσεις Κρούπ άνθισαν επί ναζισμού. Υπολογίζεται πως 100.000 άνθρωποι δούλεψαν καταναγκαστικά στις επιχειρήσεις Κρούπ ως σκλάβοι.

Χθες, 1η Σεπτεμβρίου 2024, το ακροδεξιό μόρφωμα AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία), βγήκε πρώτο στις πολιτειακές εκλογές στη Θουριγγία και δεύτερο στη Σαξονία.

Όπως είχε πει και ο Άλφρεντ Κρουπ στη Νυρεμβέργη το 1947, η ακροδεξιά ιστορικά αποτελεί εφεδρεία του κεφαλαίου και τίποτα άλλο. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν τα πράγματα ζορίζουν οικονομικά, το κεφάλαιο δεν θέλει να μοιραστεί τον τεράστιο πλούτο που έχει θησαυρίσει —ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι το γερμανικό κεφάλαιο πραγματοποιούσε απανωτά ρεκόρ εμπορικών πλεονασμάτων από την αρχή του Ευρώ— αλλά μέσω των ιδεολογικών μηχανισμών που ελέγχει (ΜΜΕ) σηκώνει ένα φαντασιακό δάχτυλο που δείχνει για ποιους δεν φτάνει και ποιοι είναι οι φταίχτες: μετανάστες, πρόσφυγες, οι εβραίοι παλαιότερα, οι άραβες σήμερα, οι “ξένοι”.

Ταυτόχρονα, είναι τεράστιες και οι ευθύνες της λεγόμενης «κυβερνώσας αριστεράς», μιας αριστεράς που προσπαθεί να διαχειριστεί τη δυστοπία και όχι να την ανατρέψει. Το τρανότερο σχετικό παράδειγμα δυστυχώς το βιώσαμε οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εφάρμοσε πιστά τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, απογοήτευσε και συντηρητικοποίησε την κοινωνία και οδήγησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία έχει μετατραπεί σε καθεστώς, και στην ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Λύση όμως δεν είναι η αριστερά να υιοθετήσει την ακροδεξιά ξενοφοβική κι εθνικιστική ατζέντα, όπως κάνει η Σάρα Βάγκενεχτ στη Γερμανία. Διότι μπορεί εκλογικά να φαίνεται ότι αποδίδει αυτή η τακτική, αλλά μεσοπρόθεσμα το μόνο που κάνει είναι να εδραιώνει την ακροδεξιά και να αποδυναμώνει την αριστερά.

Εμείς, μαζί με το αδελφό μας κόμμα στη Γερμανία, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε κόντρα στη μισανθρωπική ακροδεξιά, προτάσσοντας τον διεθνισμό μας, την εργατική αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από ακροδεξιά μορφώματα, παρά μόνο όλεθρο και καταστροφή.

https://mera25.gr/i-akrodexia-einai-efedreia-tou-kefalaiou/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.