Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταματά να προστατεύει τον λύκο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταματά να προστατεύει τον λύκο

  • |

Παρέμβαση φον Ντερ Λάιεν στον Μητσοτάκη για να αλλάξει ψήφο η Ελλάδα;

Ψηφίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες η “μείωση της προστασίας” του λύκου. Στην πραγματικότητα βέβαια πρόκειται για άρση της προστασίας του λύκου, καθώς αυτό που υποννοείται με τον ευφημισμό “μείωση της προστασίας”, είναι ότι αυτή καθίσταται σχετική, και ως γνωστόν σχετική προστασία δεν υφίσταται.

Για ποιόν λόγο έγινε αυτό; Ο πληθυσμός των λύκων σε όλη την ΕΕ ανέρχεται κοντά στις 20.000. Δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που να στηρίζουν αυτό το πισωγύρισμα στην προστασία της άγριας ζωής και της οικολογικής ισορροπίας, το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των επιστημονικών φορέων είναι απέναντι. Όλο αυτό ξεκίνησε ως μια προσωπική καμπάνια της Ούρσουλας φον Ντερ Λάιεν, μετά τον τραυματισμό του πόνι της από έναν λύκο σε κάποιο κτήμα της στη βόρεια Γερμανία… Η Ελλάδα, βάσει πληροφοριών, θα καταψήφιζε αυτό το πισωγύρισμα στην προστασία του περιβάλλοντος, καθως αυτή ήταν η εισήγηση των αρμόδιων επιστημονικών υπηρεσιών. Η χώρα μας όμως τελικά υπερψήφισε, με πληροφορίες να μιλούν για προσωπική κλήση φον Ντερ Λάιεν στον Κ. Μητσοτάκη. Την πρόταση υπερψήφισε και η Γερμανία, με την υπουργό περιβάλλοντος που είπε «ναι» στην μείωση της προστασίας της άγριας ζωής, να προέρχεται από το κόμμα των δήθεν Πρασίνων… Προς τιμήν τους, Ιρλανδία και Ισπανία, καταψήφισαν.

Η κίνηση αυτή συνιστά συνολικό περιβαλλοντικό πισωγύρισμα στην κοινοτική νομοθεσία. Όπως τονίζουν οι 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις στην ανοιχτή επιστολή που είχαν αποστείλει πριν τη σημερινή ψηφοφορία στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκυλακάκη και στον Πρωθυπουργό: «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση», συμπληρώνοντας πως «Η προστασία των λύκων στην Ευρώπη και την Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα οικολογικής σημασίας, αλλά και αντανάκλαση της δέσμευσής μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των αξιών της συνύπαρξης και της ανεκτικότητας».

Για εμάς στο ΜέΡΑ25 δεν υφίσταται “σχετική”, “μειωμένη” δήθεν προστασία — η πλήρης προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και της οικολογικής ισορροπίας είναι για μας αδιαπραγμάτευτη. Για τους δήθεν πράσινους και περιβαλλοντικά ευαίσθητους, φαίνεται για άλλη μια φορά πως το περιβάλλον αποτελεί απλώς ένα πεδίο καριέρας.

https://mera25.gr/i-evropaiki-enosi-stamata-na-prostatevei-ton-lyko/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.