Γεια σας, στο σημερινό «Εκτός Βουλής» του ΜέΡΑ25 θα καταπιαστούμε με την υποθηκευμένη αγροτική γη, τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα δάνεια των αγροτών και τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, μια υπενθύμιση του λόγου που το ΜέΡΑ25 είμαστε κάθετα ενάντιοι στα Ωνάσεια Σχολεία και, βέβαια, δεν θα ήταν δυνατόν να μην πούμε δυο λόγια για τα σχέδια του Τραμπ για την Γάζα αλλά και τι σημαίνουν για τη δική μας ασφάλεια, για τη δική μας εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Ξεκινώ με την υποθηκευμένη αγροτική γη. Το μέγα αναπάντητο ερώτημα, τόσο εδώ στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία, σχεδόν παντού, είναι πάντα το ίδιο: Πως τα καταφέρνουν οι πλούσιοι να πείθουν τους φτωχούς να χρησιμοποιούν οι φτωχοί το εκλογικό τους δικαίωμα ώστε να κρατούν τους πλούσιους στην εξουσία και τον εαυτό τους στο περιθώριο; Η απάντηση είναι κι αυτή η ίδια: Μέσω του «διαίρει και βασίλευε». Διχάζοντάς τους. Αυτό δεν αλλάζει. Έτσι γινόταν πάντα, έτσι γίνεται και τώρα. Αυτό που αλλάζει, που βελτιώνεται, είναι η εργαλειοθήκη με την οποία η ολιγαρχία διχάζει τους πολλούς.
Βασικό εργαλείο της ολιγαρχίας παραμένει το ιδιωτικό χρέος. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να δαμάζεις κάποιον από το να τον βουλιάζεις στο χρέος και τα πανωτόκια; Δείτε τι έχει συμβεί με την αγροτική γη. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες μας χρωστάνε στα φαντς με αποτέλεσμα να χάνουν την γη τους. Και δεν την χάνουν μόνο αυτοί. Την χάνουμε όλοι μας είτε ζούμε στις πόλεις είτε στα χωριά – όπως θα δούμε αμέσως τώρα.
Για να μην ξεχνιόμαστε: το χρέος είναι αναπόφευκτο για τον αγρότη. Για να καλλιεργήσει, εφόσον δεν είναι μεγαλοτσιφλικάς, ο αγρότης είναι αναγκασμένος να δανείζεται ώστε να αγοράσει σπόρους, λιπάσματα, τρακτέρ. Για αυτό κάποτε είχαμε την Αγροτική Τράπεζα που κουτσά-στραβά ήταν στο πλάι του αγρότη.
Μέχρι που οι σαλτιμπάγκοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διόρισαν golden boys στην διοίκηση της Αγροτικής που την μετέτρεψαν σε πρακτορείο τζόγου – όπως είχαν κάνει και με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κι όταν τα στοιχήματά τους φαλίρισαν, τι έκαναν οι αθεόφοβοι κυβερνώντες αγκαλιά με την αμαρτωλή και επίορκη Τράπεζα της Ελλάδας υπό την εποπτεία της ΕΕ; Έσπασαν την Αγροτική σε δύο κομμάτια, ένα υγειές (στο οποίο έβαλαν μέσα όλη την υποθηκευμένη γη των αγροτών) κι ένα σάπιο με όλα τα χρέη που συσσώρευσαν τα golden boys. Το σάπιο μέρος το φόρτωσαν στις πλάτες σας, το έδωσαν στο γκουβέρνο, βαραίνοντας κι άλλο το δημόσιο χρέος. Το υγιές μέρος το έδωσαν στην Πειραιώς που τότε ανήκε στον γνωστό κ. Σάλλα πριν, επί ΣΥΡΙΖΑ και 3ου Μνημονίου, περάσει από τον Σάλλα στον John Paulson – έναν «εκ Νέας Υόρκης ορμώμενο εξαιρετικό» κύριο ο οποίος, αν δεν ήταν ο Ομπάμα να του βάλει πλάτες, θα σάπιζε σήμερα σε αμερικανική φυλακή για απίστευτες απάτες που συνεισέφεραν στην κατάρρευση της Γουόλ Στρητ το 2008. Να το πω απλά: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφεραν το 70% της ελληνικής αγροτικής γης να περάσει στα χέρια ενός σκοτεινού Αμερικανού. Κάπου εκεί βάζει την ουρά του κι η «Μητσοτάκης ΑΕ» αγκαλιά με τα φαντς που είτε μας κουβάλησε είτε δημιούργησε στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ηρακλή».
Κοιτάξτε τι έκαναν οι αθεόφοβοι: Μετέφεραν προς ένα κομμάτι ψωμί την αγροτική γη από τα λογιστικά βιβλία του John Paulson, της Πειραιώς, στα φαντς. Έτσι, η Πειραιώς του Paulson εμφανίστηκε καθαρή με αποτέλεσμα να ανέβουν οι μετοχές του Paulson και να του επιτραπεί από την ΕΚΤ να πληρώνει τον εαυτό του μεγάλα μερίσματα ενώ, την ίδια ώρα, τα φαντς – που είχαν πάρει στο μεταξύ το 70% της αγροτικής γης – άρχισαν να βγάζουν την αγροτική γη στο σφυρί. Και ποιος την αγόραζε; Μα οι γνωστοί μας από το καρτέλ ενέργειας ολιγάρχες. Και τι την κάνουν; Μήπως αποφάσισαν να γίνουν αγρότες; Όχι βέβαια. Να τι κάνουν: Με τζάμπα χρήμα από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης αγοράζουν φωτοβολταϊκά με τα οποία καλύπτουν την τέως αγροτική γη. Το ρεύμα δε που παράγουν τα φωτοβολταϊκά αυτά με μηδενικό οριακό κόστος σας το πουλάνε χρυσάφι – λες και παρήχθη από τεξανικό φυσικό αέριο. Καλού-κακού όμως αυτά τα φωτοβολταϊκά τα κλείνουν το μεσημέρι – ναι το μεσημέρι που ο ήλιος είναι ψηλά και τα φωτοβολταϊκά βγάζουν το ρεύμα το πολύ. Γιατί τα κλείνουν; Για να μην αυξηθεί πολύ η προσφορά ρεύματος και πιεστεί προς τα κάτω η τιμή του ρεύματος! Προσέξτε πως η ολιγαρχία πετυχαίνει με ένα σμπάρο διό τριγώνια: Παροπλίζοντας την αγροτική γη και αυξάνουν τα κέρδη τους πουλώντας σου πανάκριβα ρεύμα που παρήχθη πάμφθηνα και αυξάνουν τα κέρδη τους τα σουπερμάρκετ καθώς η μείωση της αγροτικής παραγωγής στέλνει ακόμα πιο ψηλά τις τιμές των τροφίμων που αγοράζεις. Πείτε μου: Τους βγάζετε ή δεν τους βγάζετε το καπέλο;
Και μετά από όλα αυτά, έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θριαμβολογήσει που η κυβέρνησή του έρχεται να μεσολαβήσει με τα φαντς ώστε κόκκινα δάνεια 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, να «ρυθμιστούν», λέει. Τι σημαίνει να ρυθμιστούν; Υποθηκευμένη γη που δεν την θέλουν ούτε καν οι ολιγάρχες να αποδίδει έσοδα στα φαντς με ρυθμίσεις που κρατούν 700 συνεταιρισμούς και 21 χιλιάδες μόνιμα εξαρτημένους και μόνιμα εκμεταλλευόμενους από τα φαντς αγρότες.
Πάμε σε ένα ακόμα παράδειγμα διχαστικής κοινωνικής πολιτικής: Τις επιδοτήσεις στέγης και στεγαστικών δανείων για νέες μη προνομιούχες οικογένειες. Καλό δεν ακούγεται; Ξέρετε πόσο καλό είναι; Το ίδιο με το να πας να σβήσεις φωτιά ρίχνοντάς της βενζίνη! Σκεφτείτε το: Επιδοτώντας τα στεγαστικά των φτωχότερων, ανεβαίνει η ζήτηση. Ανεβαίνοντας η ζήτηση ανεβαίνουν οι τιμές των σπιτιών και έτσι αποκλείεται η πρόσβαση στη στέγη στην επόμενη φουρνιά μη προνομιούχων νέων. Να ο νέος διχασμός: Όποιο ζευγάρι έχει προλάβει να πάρει στεγαστικό με επιδότηση θέλει διακαώς να ανεβαίνει η τιμή του ακίνητου. Όσο πιο ψηλά τόσο πιο καλά. Ναι, αλλά αυτό φέρνει αυτό το ζευγάρι σε πλήρη σύγκρουση με άλλα ζευγάρια που δεν «πρόκαναν» – που έμειναν έξω από τον χορό και δεν θα μπορέσουν ποτέ να αγοράσουν ή και να νοικιάσουν σπίτι. Είδατε πόσο όμορφα σκέφτεται η ολιγαρχία και η «Μητσοτάκης ΑΕ»; Και φορτώνουν μέρος των στεγαστικών στο γκουβέρνο την ώρα που οι τραπεζίτες κάνουν πάρτι χρεώνοντας εξωφρενικά επιτόκια και στρέφουν τον ένα μη προνομιούχο εναντίον του άλλου.
Δεν σταματάει όμως εδώ η Πανουργία της Ολιγαρχίας. Εισάγουν κι άλλη μια πατέντα με στόχο να τα πάρουν κι από τους φτωχότερους των φτωχών, ακόμα κι από εκείνους που δεν έχουν κόκκινα δάνεια. Λέξη κλειδί εδώ είναι οι ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (microcredit αγγλιστί). Πρόκειται για μια αρχικά ενδιαφέρουσα ιδέα που οφείλεται στον Μοχάμεντ Γιούνους η οποία όμως εξελίχτηκε σε εφιάλτη των πιο φτωχών αγροτών στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία και στο Πακιστάν. Ποια η αρχικά ενδιαφέρουσα αυτή ιδέα; Μικρά δάνεια σε φτωχούς χωρικούς νοικοκύρηδες που δεν έχουν κάτι να υποθηκεύσουν, ιδίως γυναίκες νοικοκυρές, που θα τα χρησιμοποιήσουν για να στήσουν ένα μικρομάγαζο που πουλάει κεντήματα, γλυκά του κουταλιού, σύκα – μικροσκοπικές επιχειρήσεις φτωχών ατόμων που όμως, επειδή έχουν φιλότιμο, θα επιστρέψουν τα δανεικά και με τόκο δίνοντας παράλληλα οικονομική ώθηση στο χωριό, στον τόπο τους. Στην αρχή αυτές οι μικροπιστώσεις είχαν θετικά αποτελέσματα. Έπεσαν όμως θύμα της επιτυχίας καθώς πολύ γρήγορα η επιτυχία έλκυσε τοκογλύφους. Το αποτέλεσμα; Για να μην σας κουράσω, δύο τίτλοι από δυτικά μέσα. Τίτλος του BBC: «Η επιδημία αυτοκτονιών μικροπιστώσεων στην Ινδία». Τίτλος του Bloomberg: «Το μεγάλο χρήμα στηρίζει μικροσκοπικά δάνεια που οδηγούν σε χρέος, απόγνωση ακόμη και αυτοκτονίες» Χρειάζεται να προσθέσω κάτι; Ναι, ένα πράγμα: Το νομοσχέδιο της «Μητσοτάκης ΑΕ» για τις μικροπιστώσεις αφορά δάνεια 3 με 25 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων το 15% με 40% ήδη προβλέπεται να δίνεται από ιδιωτικά τοκογλυφικά φάντς.
Αυτά. Ας ξεσηκωθούμε! Τι άλλο μας μένει να κάνουμε;
Περνάω σε ένα άλλο εργαλείο διχασμού των μη προνομιούχων – τα δημόσια μεν Ωνάσεια δε σχολεία. Επειδή έχω ήδη μιλήσει για αυτά, σε προηγούμενο «Εκτός Βουλής», ένα σύντομο μόνο σχόλιο. Μας λένε κάποιοι γονείς: «Μα αυτά τα σχολειά είναι η μοναδική ευκαιρία να πάει το παιδί μου, που δεν έχω να το στείλω σε ιδιωτικό, σ’ ένα καλό σχολείο, με υποδομές της προκοπής και καλύτερα αμειβόμενους δάσκαλους. Γιατί βρε ΜέΡΑ25 μου στερείς κι αυτή την ευκαιρία;» Να σου πω γιατί: Επειδή αυτή η λογική του τι συμφέρει «το δικό μου παιδί» απειλεί να σκοτώσει τελικά την ψυχή και του δικού σου παιδιού – ακόμα και να μπει σε ένα τέτοιο Ωνάσειο σχολείο – αλλά και των άλλων παιδιών που δεν θα μπουν. Να το πω απλά: Έστω ότι είναι και δωρεάν και πολύ καλά αυτά τα Ωνάσεια σχολεία. Διαφωνεί κανείς ότι, λογικά πράττοντες, οι γονείς που δεν έχουν τα χρήματα για ιδιωτικά – η μεγάλη δηλαδή πλειοψηφία – θα σπρώχνουν τα 10χρονια παιδιά τους σε ειδικά φροντιστήρια για να περάσουν τις εξετάσεις εισαγωγής; Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Μαζικά φροντιστήρια για 10χρονα! Κατάργηση της παιδικής ηλικίας! Και, επί πλέον, τεράστιο έξοδο για την κοινωνία ολόκληρη ώστε να μπουν σε αυτά τα σχολεία ένα ελάχιστο ποσοστό. Αν αυτά τα χρήματα, που τώρα θα πάνε σε ψυχοκτόνα φροντιστήρια, τα επενδύαμε ως πολιτεία σε βελτιώσεις όλων των δημόσιων σχολείων τότε και κάθε σχολείο θα γινόταν όσο καλό κι ένα από τα ελάχιστα Ωνάσεια που θα στήσουν, και δεν θα δηλητηριαζόταν η ψυχή της πλειοψηφίας των 10χρονων παιδιών μας, και δεν θα φούντωνε (αντί να καταργηθεί) η παραπαιδεία, και οι γονείς δεν θα διχάζονταν από αυτή την εξαγγελία.
Για την ολιγαρχία βέβαια αυτός ο διχασμός είναι το ζητούμενο – μαζί με την συστηματική υποβάθμιση κάθε καθολικής παροχής δημόσιων αγαθών.
Δεν ήρθε, ξαναρωτώ, η ώρα να εξεγερθούμε εναντίον τους; Αν μη τι άλλο να μην υπερψηφίζουμε τους πολιτικούς τους εκπρόσωπους;
Τέλος, κλείνοντας το «Εκτός Βουλής» αυτής της εβδομάδας, μιας εβδομάδας που θα θυμόμαστε ως η εβδομάδα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, εξήγγειλε την εκκένωση της Γάζας από Παλαιστίνιους ώστε να την μετατρέψει στο Μαϊάμι της Μεσογείου, δεν επιτρέπεται να μην πούμε μια κουβέντα για αυτό. Μπορεί η πρόταση Τραμπ να μην αντέχει το φώς της κριτικής από ηθική και νομική σκοπιά. Όμως έχει μια τετράγωνη γενοκτονική λογική και μια λογική συνέπεια που Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά δεν έχουν. Τι λέει ο Τραμπ; Λέει το εξής: «Εμείς, η Δύση, δεκαετίες τώρα κρυβόμαστε πίσω από την ιδέα της λύσης των δύο κρατών την ώρα που στηρίζουμε στο ακέραιο το 25ετές πρότζεκτ του Νετανιάχου για ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. Του δώσαμε, Αμερική και Ευρώπη, τις βόμβες με τις οποίες μετέτρεψε την Γάζα σε μάντρα μπάζων. Ε, ας ολοκληρώσουμε το έργο μας – να χτίσουμε κάτι σαν το Ελληνικό του Λάτση στην περιοχή κι ας πάνε οι Παλαιστίνιοι όπου τους φωτίσει ο θεός».
Στο μεταξύ, η ΝΔ και τα 4 ΠΑΣΟΚ πιάνονται στην παγίδα μιας άθλιας αντίφασης. Συνεχίζοντας να κρύβονται πίσω από τη λύση των 2 κρατών που οι ίδιοι υπονόμευσαν συνάπτοντας συμμαχία με τον Νετανιάχου που δολοφόνησε τη λύση των 2 κρατών, δεν λένε κουβέντα για αυτή τη Συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ την οποία το ΜέΡΑ25 κατήγγειλε από την πρώτη ώρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η Συμμαχία Ελλάδα-Ισραήλ και δεν πρόκειται ποτέ να μας προστατεύσει από την Τουρκία (σιγά μην έρθει εδώ ο Ισραηλινός στόλος να τα βάλει με της Άγκυρας) και καταστρέφει το μεγαλύτερο όπλο μας: το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο οι μεγάλοι μας σύμμαχοι Τραμπ και Νετανιάχου κονιορτοποιούν καθημερινά. Αλήθεια, πιστεύουν ότι μια Διεθνής Κοινότητα, έξαλλη με το Ισραήλ, θα συμμεριστεί τον πόνο μας για την Κύπρο ή, ο μη γένοιτο, για μελλοντικές Ίμιες όταν εμείς αγκαλιαζόμαστε με τον Νετανιάχου που κάνει την προσάρτηση κατεχόμενων επιστήμη;
Δεν ξέρω εσείς πως το βλέπετε αλλά για εμάς στο ΜέΡΑ25 είναι ξεκάθαρο ότι η συμμαχία με το Ισραήλ είναι καταστροφική όχι μόνο για την ψυχή μας αλλά και για την ασφάλεια της Ελλάδας. Παράλληλα, το πανευρωπαϊκό μας κίνημα, το DiEM25, καλεί όλους τους λαούς της Ευρώπης να λάβουν στα σοβαρά τον Τραμπ όταν λέει πως η Ευρώπη είναι απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες – και να καταλάβουμε, επί τέλους, τι απειλή είναι για την Ευρώπη το ΝΑΤΟ. Ένα ΝΑΤΟ το οποίο λειτουργεί όπως η μαφία: σου δημιουργεί ανασφάλεια για να σου πουλήσει προστασία.
Αυτά για τώρα. Προχωράμε. Εκτός Βουλής με βούληση, ελπίδα και υπομονή.
Σχόλια (0)