Σενάρια εκλογών ακολουθούν το «τέχνασμα» Τσίπρα προς τους συνταξιούχους

Σενάρια εκλογών ακολουθούν το «τέχνασμα» Τσίπρα προς τους συνταξιούχους

  • |

Παιχνίδια και σχέδια του Τσίπρα και της ομάδας του συνοδεύουν το «φιλοδώρημα» προς τους συνταξιούχους, αν και σοβαροί κύκλοι θεωρούν ότι μάλλον συνιστούν όνειρα θερινής νυκτός μιας καταρρέουσας κυβέρνησης.

Η κίνηση Τσίπρα με το «φιλοδώρημα» στους συνταξιούχους έχει πυροδοτήσει μέχρι στιγμής πλήθος σεναρίων.

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν στην Iskra ότι αυτή η κίνηση του Τσίπρα μπορεί να μη συνιστά μόνο ένα απονενοημένο βήμα για να δώσει, ματαίως, ο πρωθυπουργός μια «ανάσα» στην κυβέρνηση αλλά πιθανόν να εντάσσεται και σε μια λογική όξυνσης ή και σύγκρουσης με τους πιστωτές και πρόωρων εκλογών.

Άλλοι παρατηρητές τόνιζαν ότι στελέχη του πρωθυπουργικού κλίματος εισηγούνται στον Αλ. Τσίπρα, ως απεγνωσμένη κίνηση «διάσωσης» της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την σύγκρουση, έστω και τεχνητή, με τους πιστωτές και την καταφυγή σε πρόωρες εκλογές, με ευτελή παροχολογία και με στόχο την αποφυγή της πλήρους εκλογικής κατάρρευσης, την βέβαιη αποτροπή της αυτοδυναμίας Μητσοτάκη αλλά και της δυνατότητας του τελευταίου να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, με αποτέλεσμα την γρήγορη προσφυγή σε εκλογές που αναγκαστικά θα γίνουν με τη λεγόμενη «απλή αναλογική», ώστε ο νεομνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ να κρατηθεί στο κυβερνητικό παιχνίδι.

Στελέχη της Αριστεράς έκριναν ως απόλυτα μακιαβελικά και τυχοδιωκτικά ενδεχόμενα τέτοια ευφάνταστα σχέδια και τόνιζαν ότι δείχνουν την απόγνωση, το αδιέξοδο και τον πανικό των κυβερνητικών εμπνευστών τους.

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του κηδεμόνα που έχει αναλάβει για τη χώρα, τόνισε πως δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τα μέτρα που ανακοίνωσε και πως δεν θα προβεί σε κάποια ενέργεια ακόμα, μέχρι να εξετάσει πλήρως τι σημαίνουν ποσοτικά τα μέτρα αυτά και πως επηρεάζουν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου. Νωρίτερα και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε επισημάνει πως ο «μποναμάς» του πρωθυπουργού προς τους συνταξιούχους δεν είχε συζητηθεί στο Eurogroup που είχε συνεδριάσει μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, πηγές της Κομισιόν επισήμαναν πως το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι θα πρέπει το ελληνικό κράτος να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και προς τρίτους, στους οποίους οφείλει χρήματα.

Αναλυτικά η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα Οικονομικών Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε τα εξής:

«Η Επιτροπή κατέγραψε το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις του για συμμόρφωση με τους στόχους του προγράμματος. Η Επιτροπή ξεκάθαρα γνωρίζει τις προκλήσεις των νησιών του Αιγαίου από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και η Επιτροπή εργάζεται με τις Ελληνικές Αρχές για να ανακουφίσουν τα βάρη τους».

«Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές και να δει κατά πόσο συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου», συνέχισε.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το πρόγραμμα έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για εκ των προτέρων συζήτηση όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος και για το πως να διαχειριστούν το πλεόνασμα».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η Επιτροπή ήταν ενήμερη και αν συμφωνεί με το μέγεθος των παροχών η Άννικα Μπράιντχαρτ απάντησε πως το πρόγραμμα έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις που πρέπει να μας γνωστοποιούνται και πως η Επιτροπή «δεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του διαγγέλματος».

Τέλος η εκπρόσωπος Τύπου είπε πως η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις εξαγγελίες μέτρων του Πρωθυπουργού πριν κάνει κάποια δήλωση ή λάβει κάποια απόφαση.

iskra.gr