Δύο καθηγητές, η πρώην «κυρία ΔΝΤ» και ένας επιχειρηματίας φλερτάρουν για… Τσάροι του Κυριάκου

Δύο καθηγητές, η πρώην «κυρία ΔΝΤ» και ένας επιχειρηματίας φλερτάρουν για… Τσάροι του Κυριάκου

  • |

Στρατηγική δύο σημείων επεξεργάζονται στη ΝΔ, προκειμένου σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο, καθώς εκτιμούν ότι στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού υπάρχει σήμερα τόσο το σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και αυτό των εκλογών.

Στην οδό Πειραιώς θεωρούν ότι ακόμη κι αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ο Αλ. Τσίπρας είναι πολύ πιθανόν, υπό το βάρος των μέτρων που θα κληθεί να υλοποιήσει, να αναγκαστεί να οδηγηθεί από τις εξελίξεις σε κάλπες, ενώ δεν αποκλείουν -παρά την επιστολή Τσακαλώτου- και το σενάριο της ρήξης με τους πιστωτές και την αναπόφευκτη, σε αυτή την περίπτωση, προκήρυξη εκλογών.
«Κύκλος διγλωσσίας»

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη υποστηρίζουν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πιο σενάριο θα επιλέξει», γι’ αυτό, όπως λένε «και ο νέος κύκλος διγλωσσίας του πρωθυπουργού, που άλλα λέει εντός και άλλα εκτός Ελλάδος». Ταυτόχρονα τονίζουν πως «όποια λύση και αν επιλέξει θα είναι καταστροφική για ίδιο», ενώ επισημαίνουν ότι «η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση, για να μην καταστούν οι παλινωδίες του κ. Τσίπρα καταστροφικές και για τη χώρα».

Οι ίδιοι εκτιμούν, ωστόσο, πως «ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία», εδράζοντας την εκτίμησή τους κυρίως στην επιστολή του Ευκλ. Τσακαλώτου, την οποία ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κατάπτυστη» και προετοιμάζονται ακόμη και για μια πολύμηνη προεκλογική περίοδο, η οποία ενδεχομένως να υπερβεί τον προσεχή Μάρτιο. Ο κ. Τσίπρας, λένε, «πιθανότατα δεν θα θελήσει πάει σε εκλογές με λίστα, καθώς θα επιχειρήσει να βάλει στη «μάχη» του σταυρού και κατ΄ επέκταση στο προεκλογικό «παιχνίδι» όλους τους υποψήφιους βουλευτές του και όχι μόνο αυτούς που θα βρίσκονται σε θεωρητικά εκλόγιμες θέσεις», οι οποίες θα είναι πολύ λιγότερες από τη σημερινή κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα στον σχεδιασμό της οδού Πειραιώς εξακολουθεί να παραμένει ενεργή η προοπτική των άμεσων πολιτικών εξελίξεων, αφού, όπως υποστηρίζουν, «όσο παραμένει ανοικτή η αξιολόγηση και κυρίως τα μέτρα που θα απαιτηθούν για το κλείσιμό της, μπορούν να μεταβάλλουν κάθε κυβερνητικό σχεδιασμό».

Σε «υψηλή ετοιμότητα»

Για τους λόγους αυτούς στην οδό Πειραιώς θα διατηρήσουν ρυθμούς «υψηλής ετοιμότητας» και το επόμενο χρονικό διάστημα, στρατηγική που μεταφράζεται σε συνέχιση των περιοδειών, σε ολόκληρη την Ελλάδα, του Κυρ. Μητσοτάκη και επιτελικών στελεχών του κόμματος, αλλά και προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η ΝΔ να είναι έτοιμη όχι μόνο για μια άμεση εκλογική μάχη, αλλά και για να αναλάβει τη διακυβέρνηση. με βάση τη λογική και τη στρατηγική του προέδρου της.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί πλήρως η κατάρτιση του συνολικού κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, στο οποίο εντάσσονται και τα πρώτα 12 νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, εργασία που έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης και η περί αυτόν ομάδα.

Σε ένα άλλο επιτελικό επίπεδο «δουλεύεται» η στελέχωση των ομάδων που θα εργάζονται δίπλα και παράλληλα με το κυβερνητικό σχήμα για τη γρήγορη προώθηση πολιτικών και μέτρων που θα υλοποιήσει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης στη στελέχωση της ομάδας που θα ασχοληθεί, μαζί με το οικονομικό πολιτικό επιτελείο, στην προώθηση μέτρων που θα αλλάξουν τη συνολική εικόνα και μορφή της οικονομίας, αφού όπως τονίζουν συνεργάτες του «το πρώτο και κύριο είναι να αλλάξει το γενικότερο κλίμα, ώστε να υπάρξει ένα θετικό σοκ στις αγορές και στον επιχειρηματικό κόσμο, το οποίο και θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης».

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η ομάδα αυτή να μη λειτουργήσει με πολιτικά κριτήρια, αλλά με χαρακτηριστικά μάνατζερ που θα έχουν συγκεκριμένα μετρήσιμα πλάνα, από το ποσοστό επίτευξης των οποίων θα κρίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα και θα παραμένουν ή όχι στις θέσεις τους.

Τα πρόσωπα

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ομάδα αυτή θα προέρχονται από τον πανεπιστημιακό και τον τραπεζικό τομέα, καθώς και από τον χώρο των επιχειρήσεων και θα αξιολογηθούν (από μία μακρά λίστα) με βάση τα βιογραφικά τους, αλλά και την έως τώρα επαγγελματική τους πορεία και θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα προέρχονται μόνο από τον αυστηρά κομματικό χώρο της ΝΔ.

Πληροφορίες φέρουν τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή στην ομάδα αυτή του Θαν. Γόντικα, που εργάζεται σε κορυφαία θέση σε τράπεζα του εξωτερικού, καθώς και του επίσης τραπεζικού στελέχους Μίνωα Μωυσή και καταβάλλει ο ίδιος προσπάθειες να τους πείσει να συνδράμουν στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ…

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπολογίζει επίσης στον καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Θοδ. Πελαγίδη, στον καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Cardiff, Μιχ. Αργυρό, καθώς και στην οικονομολόγο Μιρ. Ξαφά, που εργάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ΔΝΤ.

Στα υπ΄ όψιν του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονται επίσης ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ, Ν. Σοφιανός, ο οποίος ενδέχεται να είναι και υποψήφιος βουλευτής, οπότε μπορεί να υπολογίζεται και για το οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο, καθώς και ο Στ. Πέτσας, που προέρχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ήταν στην ομάδα των διαπραγματευτών με την τρόικα το διάστημα 2012-2014. Για τη στελέχωση της ομάδας, τέλος, ακούγονται τα ονόματα του οικονομολόγου Σωτ. Χήνου, του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών Αιμ. Στασινάκη, καθώς και του στενού συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη, Βασ. Σπανάκη, ο οποίος προέρχεται από τον κλάδο των εφοριακών και σήμερα είναι γραμματέας Οργανωτικού της ΝΔ.

economy365.gr