Η εκλογή αρχηγού μπορεί να περιμένει

Η εκλογή αρχηγού μπορεί να περιμένει

Εγκαταλείπεται οριστικά η εκλογή, στην παρούσα φάση, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗΣΥ) μετά και τη συμφωνία των τεσσάρων επικεφαλής των κομμάτων και των κινήσεων που την απαρτίζουν να προχωρήσουν σε συνέδριο τον Ιούνιο, στο οποίο θα καθοριστούν ο προγραμματικός λόγος του σχήματος και η πορεία προς τις εκλογές.

Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά απευθυνόταν κυρίως στο Ποτάμι, που είναι κοινοβουλευτικό κόμμα. Μετά το πλήρες ναυάγιο, στην όποια διαβούλευση επικράτησαν άλλες απόψεις και αυτό που μπαίνει σε προτεραιότητα είναι η προσέλκυση περισσότερων ψηφοφόρων παρά μια διαδικασία τριβής και εσωτερικών συγκρούσεων.

Οι αποφάσεις «κλείδωσαν» το περασμένο Σάββατο σε συνάντηση της Φώφης Γεννηματά, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Πολιτών. Εκεί ξεκαθαρίστηκε ότι εκλογή επικεφαλής από τη βάση θα γινόταν αν αποφάσιζε να συμμετάσχει και το Ποτάμι στο εγχείρημα, αφού ουδείς από τους παρευρεθέντες θέλησε να κοντράρει στην παρούσα φάση τη Γεννηματά θεωρώντας ότι πρέπει να της δοθεί μια ακόμη ευκαιρία να επιχειρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνση της δυναμικής του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι σε καμία φάση δεν ενδιαφέρεται – ούτε τώρα ούτε στο μέλλον – να τεθεί επικεφαλής του εγχειρήματος. Όπως φαίνεται, και ο Θεοχαρόπουλος αποφάσισε να κάνει πίσω προκειμένου να μην μπει ο χώρος σε μια περιδίνηση και σε αψιμαχίες με μια προεκλογική εκστρατεία για την εκλογή νέου επικεφαλής. Συμφώνησαν λοιπόν να διενεργηθεί ένα συνέδριο αρχών, αλλά και ρύθμισης όλων των οργανωτικών ζητημάτων για τη συνεργασία εντός της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Μέσα στο 2017 η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα παρουσιάσει μια ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση της εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση. Διεκδικούμε να γίνουμε πάλι η φωνή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, που αναζητούν πραγματική ελπίδα» είπε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Βασικό σύνθημα της προσπάθειας, είναι το «Όχι ρυθμιστές. Πρωταγωνιστές» στη λογική ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί είναι ο χώρος να καταστεί πάλι δύναμη εξουσίας.

Αιχμές Θεοχαρόπουλου
Το συνέδριο αναμένεται να εκλέξει και τα όργανα διοίκησης της ΔΗΣΥ, ενώ δεν θα προωθηθεί η διαδικασία διάλυσης των κομμάτων και των κινήσεων που την απαρτίζουν. Ο Θεοχαρόπουλος είναι αυτός που ανέλαβε να εξηγήσει την απόφαση με άρθρο του στην ιστοσελίδα Matrix 24:«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ένα θεσμικό, δημοκρατικό, ανοιχτό στην κοινωνία Συνέδριο τον Ιούνιο για την πολιτική και προγραμματική εμβάθυνση και την οργανωτική συγκρότηση ενός σύγχρονου, προοδευτικού, σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Με σεβασμό στα κόμματα και τις κινήσεις, οφείλουμε να δημιουργήσουμε το νέο σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα».

Ο Θεοχαρόπουλος δεν παραλείπει και τις αιχμές προς το Ποτάμι και τους τρεις πρώην υπουργούς: «Σε αυτό το πλαίσιο κανένας δεν περισσεύει αλλά και κανένας δεν θα εμποδίσει τη δρομολόγηση των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών που θα σηματοδοτήσουν την πορεία προς έναν ισχυρό φορέα της Κεντροαριστεράς» λέει.

Το παραπάνω απόσπασμα επιβεβαιώνει και την άποψη όλων πως με τη συμφωνία αυτήν έκλεισε οριστικά και η πόρτα διαλόγου με το Ποτάμι, αλλά και τους Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη και Ραγκούση, οι οποίοι επιμένουν στη διάλυση όλων των κομμάτων και τη δημιουργία ενός νέου από την αρχή. Όπως επισημαίνεται από όλες τις πλευρές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η περίοδος της διαβούλευσης και της συζήτησης των προτάσεων ολοκληρώθηκε και όποιος πια επιθυμεί τη σύγκλιση θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ΔΗΣΥ έτσι ακριβώς όπως έχει αποφασιστεί.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν κρύβουν τη χαρά τους για την επίθεση που δέχτηκαν από τη Ν.Δ. θεωρώντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων πιάνει τόπο. Στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι η απάντηση της Ν.Δ. στην αιχμή της Γεννηματά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε ένα σχέδιο στη Μέρκελ που δεν έχει εμφανίσει στο εσωτερικό, ήταν αμήχανη και έδειξε ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να δημιουργήσει ρήξη, αλλά η κόντρα θα ενταθεί.

Όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, είναι ευκαιρία να λήξει μια και καλή η συζήτηση για «διακριτικές» σχέσεις με τη Ν.Δ., λόγω της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, στην οποία συνεχώς παραπέμπουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, και να σηματοδοτηθεί ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται σε άλλη πορεία. Μάλιστα συνεργάτες της Γεννηματά έλεγαν ότι στο πλαίσιο αυτό τους βολεύει η σύμπραξη των «τριών» με το Ποτάμι, με δεδομένο ότι εντός του κόμματος του Θεοδωράκη υπάρχουν φωνές, όπως του Γιώργου Αμυρά, που επιθυμούν σύμπλευση με τη Ν.Δ. και είναι πιο εύκολο να ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ποιος εν δυνάμει μπορεί να γίνει δεκανίκι της Ν.Δ.

Δυσανεξία στο Ποτάμι
Η απόφαση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φαίνεται ότι επέσπευσε την ανακοίνωση του αρραβώνα του Ποταμιού με τους «τρεις», αν και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί λεπτομέρειες για τη μορφή αυτής της συνεργασίας.
Παρότι μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε εκφράσει τη δυσανεξία του στην πρωτοβουλία των «τριών» επισημαίνοντας ότι βαρύνονται με τα κυβερνητικά λάθη του παρελθόντος, μόλις προχθές η Κ.Ο. του Ποταμιού και το ανώτερο κομματικό όργανό του σε κοινή συνεδρίαση αποφάνθηκαν ότι έχουν κοινή οπτική με τους «τρεις» και έτσι μπορούν να κινηθούν μαζί.

Δεν αποκλείεται στην τελευταία εκδήλωση της Ώρας Αποφάσεων, όπως ονομάζουν την πρωτοβουλία τους, να μπουν και σε περισσότερες πληροφορίες για το επίπεδο και τον τρόπο συνεργασίας τους. Αν οι τρεις δηλαδή θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του Ποταμιού ή αν το Ποτάμι θα αυτοδιαλυθεί, όπως έλεγαν και τα δύο μέρη μέχρι προχθές, και θα δημιουργηθεί ένα νέο εγχείρημα με εκλογή νέου αρχηγού.

Πάντως με την απόφαση αυτή φαίνεται να διαφωνεί σοβαρά ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος συνεργάζεται με το Ποτάμι εκπροσωπώντας την κίνηση Μεταρρυθμιστές. Ο Λυκούδης ήταν πιο κοντά στη συνεργασία με τη Δημοκρατική Παράταξη και δεν αποκλείεται οι τελευταίες εξελίξεις να τον έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στην αποχώρηση της κίνησής του από το Ποτάμι και τη συμφωνία συνεργασίας με τη ΔΗΣΥ.

Επίσης στα πρόθυρα ένταξης στην Κ.Ο. της ΔΗΣΥ βρίσκεται και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπαργιώτας, ο οποίος φέρεται έτοιμος να κάνει το μεγάλο βήμα και να εγκαινιάσει τη συνεργασία του με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προκειμένου να ενταχθεί εγκαίρως στα ψηφοδέλτια της Λάρισας.

topontiki.gr