«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε»

«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε»

  • |

Με τη φράση «Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε» άνοιξε την καταληκτική ομιλία της στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Φώφη Γεννηματά, η οποία, μεταξύ άλλων επανέλαβε την πρόταση για εθνική συνεννόηση και συνεννόηση των κομμάτων γύρω από μια εθνική γραμμή. Λίγο νωρίτερα είχε παρουσιάσει το νέο σύμβολο του κόμματος, φανερά επηρεασμένο από τα ανθρωπάκια του Γαΐτη.

Στην ομιλία της, η Φώφη Γεννηματά επισήμανε το ηχηρό μήνυμα του συνεδρίου είναι ότι «Είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί μπορούμε, με τη δέσμευση για σκληρή δουλειά».

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι άθροισμα πολέμαρχων, αλλά κίνημα λαού και ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει και να τραβήξει μπροστά», τόνισε.

Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την πρόταση για εθνική συνεννόηση και συνεννόηση των κομμάτων γύρω από μια εθνική γραμμή, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως υποστήριξε, ο πρωθυπουργός έδειξε ένα «πρωτοφανές δείγμα καθεστωτικής αντίληψης», όταν μίλησε για «θεσμικό εμπόδιο», αναφερόμενος σε απόφαση της δικαιοσύνης, επειδή διαφωνεί, και τόνισε πως η ΔΗΣΥ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας, που, όπως είπε, έχουν «κλονιστεί».

Σύμφωνα με τη Φώφη Γεννηματά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη δέχεται «επιθέσεις φιλίας» από παντού, διότι όλοι αναγνωρίζουν την άνοδό της.

«Μέρος της λύσης θα γίνουμε. Δεν πρόκειται, όμως, να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός», σημείωσε.

Επίσης, αναφερόμενη στη σκανδαλολογία, μίλησε για «απίστευτο κατήφορο» όσων επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε πως η θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι «διαφάνεια για τους πάντες και παντού».

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η «επίθεση σκανδαλολογίας» δεν γίνεται τυχαία, παράλληλα με το συνέδριο της ΔΗΣΥ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, δήλωσε:

«Επιθέσεις στον πρωθυπουργό που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τους αξίζει, ματαιοπονούν».

Πέντε επιτυχίες

Κλείνοντας το τριήμερο συνέδριο, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτήρισε το συνέδριο πολιτικό γεγονός το οποίο είχε πέντε επιτυχίες.

Το πρώτο, ήταν η επιστροφή και η συνύπαρξη τόσων κομμάτων σε ένα κίνημα.

Ως δεύτερη επιτυχία η κ. Γεννηματά ανέφερε τη σαφή ταυτότητα και το πολιτικό στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας για την ανάγκη «από ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τη σύγχρονη κεντροαριστερά που μπορεί να φέρει τη νέα αλλαγή. Ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη είναι το τρίπτυχο μας».

Ως τρίτη επιτυχία του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό Σχέδιο Ελλάδα, με το οποίο μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να ξεπουλιέται ο τόπος, με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και σεβασμό στο περιβάλλον.

Τέταρτη επιτυχία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη Φώφη Γεννηματά είναι η επιβεβαίωση της πολιτικής στρατηγικής για αυτόνομη πορεία και εθνική συνεννόηση.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να σταματήσουν τις διαστρεβλώσεις για δήθεν ίσες αποστάσεις και επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι και παραμένει για εμάς ο πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος. «ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιμένουν στην καρικατούρα του μικρού δικομματισμού και την πόλωση που δηλητηριάζουν τη χώρα», ανέφερε.

Όσον αφορά τον Οδικό Χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας και τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, η Φώφη Γεννηματά τόνισε, όπως και στην εισήγησή της, ότι ο οδικός χάρτης και θεσμικές εγγυήσεις που δεν επιτρέπουν ούτε καχυποψίες, ούτε δυσπιστίες.

«Όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου. Τώρα πια δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, ούτε δικαιολογία γι’ αυτούς που διστάζουν ακόμα. Πάμε τώρα! Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Πάμε όλοι μαζί! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως για τη Δημοκρατική Παράταξη μετρά θετικά», κατέληξε.

Το νέο σύμβολο

Επηρεασμένο από το έργο «Τα ανθρωπάκια» του Γιάννη Γαΐτη το νέο λογότυπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του κόμματος, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα.

Το σύμβολο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

To νέο σύμβολο αποτυπώνει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν είναι ένας μονοκομματικός πολιτικός οργανισμός αλλά ένας συνασπισμός κομμάτων και κινήσεων, που έχει ως διακηρυγμένο στόχο τη μετεξέλιξη σε έναν νέο φορέα, ενιαίο ή πολυκομματικό, με νέο σύμβολο, όργανα, ηγεσία και θέσεις.

Το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα κλείσει με την έγκριση του οδικού χάρτη μέχρι την ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς και το πρόγραμμα «Ελλάδα», με τις προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας μετά τα μνημόνια.