Κίνημα Αλλαγής: Οι παρεμβάσεις της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου

Κίνημα Αλλαγής: Οι παρεμβάσεις της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου

Κορυφώνονται οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής με την ομιλία της επικεφαλής Φώφης Γεννηματά.

Η σημερινή δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη μέχρι στιγμής σε ομιλίες συνέδρων και κεντρικών στελεχών, ενώ από το απόγευμα πραγματοποιούνται οι ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου και των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιώργου Καμίνη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Από τις ως τώρα σημερινές παρεμβάσεις, ξεχωρίζουν ως πιο αιχμηρές και επικριτικές αυτή του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει που τοποθετείται στρατηγικά, στο προοδευτικό ή στο συντηρητικό ρεύμα κι αν συμπορεύεται με τη δεξιά ή με τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Ο ίδιος πάντως δήλωσε αρνητικός σε συνεργασία με τη Ν.Δ., ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του για την υπόθεση Novartis όπου είπε ότι το σκάνδαλο Novartis υπάρχει, έχει αντικειμενική υπόσταση και δεν είναι σκευωρία.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης τόνισε ότι «η χώρα και οι προοδευτικοί πολίτες έχουν ανάγκη από ένα Κίνημα προοδευτικής πολιτικής κι όχι από ένα φορέα συναλλαγής».

Επίσης, από την πλευρά του ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, δήλωσε ότι αυτό που έγινε στο Κίνημα Αλλαγής (με το διορισμό των συνέδρων και των οργάνων) είναι παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ ζήτησε ένα πραγματικό συνέδριο ΠΑΣΟΚ «για να επιστρέψουμε στις ρίζες μας».

«Θέλουμε ένα Κίνημα Αλλαγής που θα είναι ένα αυθεντικό λαϊκό και πατριωτικό κίνημα» είπε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, επισημαίνοντας ότι «λαϊκό είναι οτιδήποτε αναδεικνύει τον πολίτη σε πρωταγωνιστή και πατριωτικό είναι οτιδήποτε κάνει την πατρίδα μεγάλη, όχι ως πληθυσμό και έκταση, αλλά υπηρετεί μεγάλες αρχές και ιδανικά».

Επίσης, χαρακτήρισε το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής «συνέδριο μνήμης και συνέδριο προσδοκίας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα αποκοπούμε από τις ρίζες μας. Να δώσουμε μάχη υπερασπιζόμενοι το κόμμα μας απέναντι στην προπαγάνδα που προσπάθησε να το διαλύσει».

Στην ομιλία του ο Δημήτρης Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ ανέφερε: «Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Γ. Δραγασάκη για την ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος για το νέο συνασπισμό πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ηχεί όμως τελείως παράταιρα με την κυβερνητική πρακτική 3 χρόνων. Δεν βρίσκει καν σημείο επαφής για να φαίνεται ότι πρόκειται για κομματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αυτή εκφράζεται με τη στάση του απέναντι στον όμορο πολιτικά χώρο. Το τελευταίο δείγμα άλλωστε είναι συμπεριφορά πολεμικής στάσης. Πώς αλλιώς παρά unfair ή πολιτικά κομπλεξική στάση θα μπορούσε να εκληφθεί η επιλογή της ταυτόχρονης με το ιδρυτικό συνέδριο διήμερης διεθνούς συνάντησης για την Ευρώπη. Την ώρα που θα κλείνει τις εργασίες η Φώφη Γεννηματά επέλεξαν ομιλία του Τσίπρα».

«Ένα καθήκον έχουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνει η προοδευτική παράταξη πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα», σημείωσε ο Θόδωρος Μαργαρίτης.

Χθες στο άνοιγμα του ιδρυτικού συνεδρίου, η επικεφαλής του φορέα, Φώφη Γεννηματά περιγράφοντας τους στόχους και το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής ενώπιον των συνέδρων υποστήριξε ότι το Κίνημα Αλλαγής στις προσεχείς εθνικές εκλογές φιλοδοξεί να λάβει μία από τις τρεις εντολές σχηματισμού κυβέρνησης και με βάση τις προγραμματικές του θέσεις να πετύχει μία συμφωνία για ένα κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεννόησης, προοδευτικού προσανατολισμού, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ.

Το συνέδριο θα κλείσει με την έγκριση μέσω ψηφοφοριών της διακήρυξης, του προγράμματος, του καταστατικού και του νέου εμβλήματος που θα είναι ένα τριαντάφυλλο σε μοντέρνα εκδοχή.

efsyn.gr/