Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία

  • |

Έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησαν τα κόμματα της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της συμφωνίας του χθεσινού Eurogroup σχετικά με το ελληνικό χρέος.

Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως «η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014, αν ο κ. Τσίπρας δεν ήθελε να δοκιμάσει στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του. Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα» καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

 

Το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης προεξόφλησε ότι ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα περιμένοντας να «ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup, επισημαίνοντας πως σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο και πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060. Για αυτό «το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα».

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως «η απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού και δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι παρά την πρόσκαιρη ανάσα με τη δεκαετή περίοδο χάριτος, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως το 2022 και 2,2% ως το 2060, δεσμεύουν τη χώρα σε αμυντικές πολιτικές λιτότητας για πολλές δεκαετίες, με την τρόικα να μας βαθμολογεί κάθε τρίμηνο.

»Οι πολίτες πλήρωσαν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν πολύ ακριβά τα λάθη του παλιού πολιτικού συστήματος και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» ανέφερε, τονίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα όσο ποτέ αναγκαία. Νέα μυαλά, νέες αποφάσεις, νέες ταχύτητες είναι αυτά που χρειαζόμαστε και πρέπει να το τολμήσουμε».

Επίθεση στη συγκυβέρνηση εξαπέλυσε και η Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τη ότι με δική της ευθύνη παραμένει «η θηλιά στο λαιμό του ελληνικού λαού», ότι το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ και με τη βούλα του Εurogroup, και δεν υπάρχει καθαρή έξοδος έτσι όπως έλεγε όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση.

»Παραμένουν οι δεσμεύσεις για τον ελληνικό λαό και της επιχειρήσεις, με δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα, με νέα δημοσιονομικά μέτρα. Παραμένει η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας και παραμένει η ενισχυμένη επιτροπεία. Την ίδια στιγμή τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους συντηρούν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Για «στενό κορσές επιτήρησης και μέτρων, δεν είναι για χαμόγελα αλλά για κλάματα» έκανε λόγο η Ένωση Κεντρώων υπογραμμίζοντας πως «από το αναγκαίο κούρεμα του δημοσίου χρέους, που διαφήμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από το 2015 στην επιμήκυνση επιτοκίων και δόσεων. Ρυθμίσεις που δυστυχώς δεν θα περάσουν στην κοινωνία και δεν οδηγούν σε λύση, αλλά σε κομματικούς πανηγυρισμούς στο Ζάππειο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρών και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο στενός κορσές της επιτήρησης και των μέτρων

Στην ανακοίνωση του κόμματος σημειώνεται πως με τη χθεσινή απόφαση «απλά διευκολύνεται η Ελλάδα στην πληρωμή μεσοπρόθεσμων ομολόγων, γιατί έγινε αποδεκτό από όλους, ότι χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις θα υπήρχε κίνδυνος να σημειωθεί άμεσα πιστωτικό γεγονός, δηλαδή νέος γύρος πτώχευσης»

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επόμενη πενταετία είναι πενταετία μεταρρυθμίσεων και μόνο αυτές μαζί με την ανάπτυξη μπορούν να δώσουν πνοή στην οικονομία και όχι τα ψέματα και οι υποσχέσεις για παροχές των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη».

Επίσης, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τόνισε πως «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν ότι η χτεσινή συμφωνία του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά ένα μεταμνημονιακό μνημόνιο. Η λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδος, όχι μόνο δεν θα συνοδευτεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις. Τα πελώρια δημοσιονομικά πλεονάσματα, η ασφυκτική επιτήρηση και έγκριση της πορείας των “μεταρρυθμίσεων” απ’ τους “θεσμούς”, οι ιδιωτικοποιήσεις, η διατήρηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων των Μνημονίων και η ολοκλήρωση όλων όσων “εκκρεμούν”, αποκαλύπτουν το πραγματικό αποτέλεσμα της συμφωνίας» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Eurogroup.

«Το παράρτημα της συμφωνίας περιγράφει αναλυτικά όλα τα μέτρα για τα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση, θρυμματίζοντας ολοκληρωτικά το μύθο περί “τέλους της λιτότητας” και μεταμνημονιακής βελτίωσης της ζωής των εργαζόμενων» αναφέρει η ανακοίνωση προσθέτοντας ότι «η συμφωνία, η οποία προβλέπει τσάκισμα των συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου, μείωση των δαπανών για την υγεία, τσεκούρωμα των κοινωνικών παροχών, επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ελάχιστο μισθό που να εγγυάται την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, επενδύσεις όπου τις χρειάζεται το κεφάλαιο, νέα απελευθέρωση της ενέργειας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύει πως η καπιταλιστική ανάπτυξη απαιτεί νέες θυσίες για τους εργαζόμενους, φθηνή εργατική δύναμη και απόλυτη ελευθερία στο μεγάλο κεφάλαιο για την προώθηση των επενδύσεων του».

«Η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται στα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και το μεσοσταθμικό πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, γεγονός που επισφράγισε η συμφωνία για μια ακόμα φορά» σημειώνει το ΚΚΕ. Ως προς την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαχείριση του χρέους το ΚΚΕ αναφέρει ότι «αφορούσε και αφορά το “μοίρασμα της λείας” ανάμεσα στους εγχώριους και στους ομίλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών και την ίδια στιγμή αντανακλά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι οποίες οξύνονται συνεχώς».

«Η δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ, ακόμα κι αυτών του λεγόμενου ισχυρού πυρήνα της, αποκλίνει αντανακλώντας την όξυνση της ανισομετρίας στο εσωτερικό της ΕΕ. Η Γερμανία καταγράφει πλεονάσματα, ενώ η Ιταλία βυθίζεται σε ένα κρατικό χρέος, η διαχείριση του οποίου γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Σ’ αυτά τα πλαίσια, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος εντάσσεται στη γενικότερη διαπραγμάτευση για τη διαχείριση του προβλήματος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, την κατανομή των ζημιών της κρίσης, και των κερδών της ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και γενικότερα, ανάμεσα στην Γερμανία και τις ΗΠΑ. Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας, η αποχή του ΔΝΤ απ’ την περαιτέρω δανειοδότηση και η στήριξη της Γαλλίας, αποτυπώνουν αυτές τις αντιθέσεις, αντιθέσεις που όχι μόνο δεν λύθηκαν, αλλά διογκώνονται» αναφέρει η ανακοίνωση.

efsyn.gr