Ελιγμός ΑΝ.ΕΛΛ. με το βλέμμα στη συγκυβέρνηση

Ελιγμός ΑΝ.ΕΛΛ. με το βλέμμα στη συγκυβέρνηση

  • |

Στο κλίμα που είχε διαμορφώσει η διελκυστίνδα Καμμένου-Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θόδωρος Τουσουνίδης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να υπερψηφίσει μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης με τον όρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεσμευτεί πως αν αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας δε θα δεχθεί καμία συμφωνία με τη ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Το στέλεχος των ΑΝ.ΕΛΛ. με τον ελιγμό αυτό στην ουσία επιχειρεί να πετάξει το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη αφήνοντας παράλληλα ανοικτό παράθυρο για ολοκλήρωση της τετραετίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο Θ. Τουσουνίδης μιλώντας στην ΕΡΤ, με μια τοποθέτηση που χωρά διαφορετικές ερμηνείες δήλωσε για πρώτη φορά πως το κόμμα του (ΑΝ.ΕΛΛ.) δεν αποκλείει να δώσει θετική ψήφο σε μια πιθανή πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης όμως για να γίνει αυτό ζητά από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να δεσμευτεί πως εάν γίνει πρωθυπουργός δε θα δεχθεί καμία συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για επίλυση του ονοματολογικού που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. έχουν δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο στη Συμφωνία των Πρεσπών αν αυτή έλθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο χωρίς να αμφισβητούν όμως την κυβερνητική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί. Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία δεν απορρίπτει ως λύση για το «Μακεδονικό» τη σύνθετη ονομασία ωστόσο έχει εκφράσει την κατηγορηματική της αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα που στην εγχώρια πολιτική σκηνή η λύση του ονοματολογικού της γειτονικής μας χώρα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη προκειμένου να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

efsyn.gr