«Βόμβες» Καμμένου, ενόχληση Τσίπρα, αντεπίθεση ΝΔ

«Βόμβες» Καμμένου, ενόχληση Τσίπρα, αντεπίθεση ΝΔ

  • |

Η επιθετική αντιπολίτευση που κάνει ο Πάνος Καμμένος στην κυβέρνηση μετά το διαζύγιο των δύο κυβερνητικών εταίρων επιβεβαιώθηκε και στην συζήτηση στην Βουλή επί της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρώην συγκυβερνήτης και φίλος του πρωθυπουργού εξαπέλυσε  σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με παράπονα, αλλά και ευθείες κατηγορίες σε πρώτο πρόσωπο.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε για αχαριστία τον πρωθυπουργό, ενώ κάνοντας ένα βήμα παραπέρα είπε ότι σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο μεθοδεύουν διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις είδε μάλιστα κυβερνητικό σχέδιο που έχει απώτερο σκοπό να τον καταστήσει αρχηγό μη κοινοβουλευτικού κόμματος.

Ο Πάνος Καμμένος άφησε όμως υπονοούμενα και για κυβερνητικές παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη, ένα θέμα για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί σκληρές επιθέσεις από την αντιπολίτευση και κυρίως από την ΝΔ. Οι αιχμές του προέδρου των ΑΝΕΛ αφορούσαν και την υπόθεση Novartis, η οποία βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση.

Παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη
«Όταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άσ’ το αυτό για παρακάτω”, τότε αυτό προσβάλλει και εσάς και εμάς. Περισσότερο όμως προσβάλλει τη δημοκρατία και τους πολίτες» είπε ο Πάνος Καμμένος σε μια ευθεία επίθεση προς τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Όπως ήταν αναμενόμενο η ΝΔ άρπαξε την ευκαιρία, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αντιδρά αμέσως και έντονα, καλώντας τον προεδρεύοντα της Βουλής, Γιώργο Βαρεμένο, να αναλογιστεί την σοβαρότητα της καταγγελίας Καμμένου. Το προεδρείο ωστόσο δεν την άκουσε και δεν έδωσε καμία απάντηση. Ο Γεωργιάδης πάντως επέμεινε, όταν λίγη ώρα αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήριζε «πρωτοφανή» την καταγγελία Καμμένου και υποστήριζε ότι επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του ( και της ΝΔ) ότι η κυβέρνηση έστησε την υπόθεση Novartis για να πλήξει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πριν από λίγο μάλιστα, η ΝΔ ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης με αφορμή τις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «ο κατά τον κ. Τσίπρα αναντικατάστατος κ. Καμμένος από το βήμα της Βουλής προέβη χθες σε μια σοβαρότατη καταγγελία που επιβεβαιώνει την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης απευθείας από το Μαξίμου, όπως καταγγέλλει εδώ και χρόνια η ΝΔ».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Πάνος Καμμένος μιλώντας για «κυρίες συμβούλους του κ.Τσίπρα που λένε στους δικαστές «άστο αυτό για παρακάτω»», φωτογράφισε ευθέως την κ. Βασιλική Θάνου υπονοώντας ότι μεθοδεύει τις δικαστικές υποθέσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες του πρωθυπουργού. Η σοβαρότατη αυτή καταγγελία χρήζει άμεσης εισαγγελικής παρέμβασης. Ο κ. Τσίπρας που βρίσκεται στη Βουλή δεν μπορεί ούτε να παριστάνει ότι δεν άκουσε, ούτε να σιωπά. Καλείται άμεσα να εξηγήσει τι εννοούσε ο κ. Καμμένος, όπως και ο μέχρι πρότινος συνεταίρος του να πει όλα όσα γνωρίζει και για τις ύποπτες παραιτήσεις εισαγγελέων τις οποίες επίσης κατήγγειλε».

Θέλετε να με διαλύσετε
Μεγάλο μέρος της ομιλίας του ανάλωσε ο Πάνος Καμμένος στις καταγγελίες του για κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζονται ο Τσίπρας και ο Βούτσης με στόχο να πάψει να είναι κοινοβουλευτικός αρχηγός, διαλύοντας την ΚΟ των ΑΝΕΛ.

«Λαμβάνω ίσως τον λόγο για τελευταία φορά ως πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο της Βουλής επεξεργάζεται το σενάριο διάλυσης του κόμματός μας, όπως έγινε και με το Ποτάμι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντισταθούμε», είπε ο Πάνος Καμμένος. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι για να διαλυθεί το Ποτάμι δεν χρειάστηκε κυβερνητικό σχέδιο. Εξίσου αληθινό δείχνει ωστόσο ότι ο Πάνος Καμμένος στο ζήτημα αυτό είναι πιο προσεκτικός από τον Σταύρο Θεοδωράκη, έχοντας φροντίσει ήδη να έχει εφεδρείες με την ένταξη στην ΚΟ των ΑΝΕΛ του προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά.

Ο Καμμένος ωστόσο έκανε τις καταγγελίες του πιο συγκεκριμένες, αναφέροντας ότι «ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε έναν δημοσιογράφο να διαβάσουν το άρθρο 15 της Βουλής και του εξήγησε ότι όταν μείνουν 5 βουλευτές σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να είναι εκλεγμένοι στο κόμμα αυτό, έτσι όπως προβλέπει ο Κανονισμός, από το ίδιο ψηφοδέλτιο». Αυτή η παράμετρος καθιστά όμως άκυρη την μεταγραφή Φωκά, τουλάχιστον ως προς το δικαίωμα των ΑΝΕΛ να έχουν ΚΟ, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια, που σύμφωνα με τον Πάνο Καμμένο, επεξεργάζονται ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλή.

«Τώρα εξηγείται γιατί γίνεται ο κ. Κουίκ υπουργός. Γίνεται υπουργός γιατί όταν ο κ. Παπαχριστόπουλος παραιτηθεί, θα τον αντικαταστήσει προκειμένου να φύγει από την ομάδα των ΑΝΕΛ. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ. Οφείλω να πω ότι δεν το περίμενα από εσάς» είπε ο Πάνος Καμμένος, συνεχίζοντας να προσάπτει στον πρωθυπουργό αχαριστία.

Η έκρηξη αυτή ήταν μάλιστα και η μοναδική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον πρώην συγκυβερνήτη του για να τον ρωτήσει «πως θα γίνουν όλα αυτά». Και η απάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ ήταν: «Με το άρθρο 15, παράγραφος 3, κύριε πρωθυπουργέ», το άρθρο δηλαδή, το οποίο, όπως κατήγγειλε ο Καμμένος, είχε εξηγήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής σε δημοσιογράφο.

Ποιοι μπορούν να σώσουν τον Καμμένο

Την ώρα πάντως που η ΚΟ των ΑΝΕΛ κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, στερώντας από τον Πάνο Καμμένο τον τίτλο του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος φαίνεται ότι του δίνει χρόνο, προκειμένου να μην βρεθεί προ εκπλήξεων όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης με τον Αμυρά.

Μιλώντας στο newsit.gr ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην παραιτηθεί και να μην παραδώσει την έδρα. Είπε μάλιστα ότι έχει στα χέρια του έτοιμη την παραίτησή του, αλλά ακούγοντας χθες τον Πάνο Καμμένο σκέφτεται να δώσει μια με δυο ημέρες χρόνο στον αρχηγό των ΑΝΕΛ, προκειμένου να καταφέρει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα και να μην διαλυθεί.

Ποιος όμως μπορεί να βοηθήσει τον Πάνο Καμμένο; Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ απηύθυνε από το βήμα της Βουλής πρόσκληση στον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος όμως με ένα tweet στο οποίο έγραφε « Χρειάζεται κότσια για να μείνει έξω από το μαντρί» αρνήθηκε.

Την πόρτα έχει κλείσει όμως και ο Γιώργος Λαζαρίδης, η αποχώρηση του οποίου από τους ΑΝΕΛ είχε χαρακτηριστεί «αποστασία» από τον Πάνο Καμμένο. Έτσι η μοναδική λύση για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είναι η επιστροφή του Δημήτρη Καμμένου, η οποία φέρεται να έχει κλείσει

Σημειώνεται ότι μετά την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου την θέση του θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ, με τον οποίο ο Πάνος Καμμένος είναι στα μαχαίρια και θεωρεί δεδομένη την ανεξαρτητοποίησή του.

slpress.gr