Βουλή: Ψηφοφορίες «με ανθρακικό» μέχρι πότε;

Βουλή: Ψηφοφορίες «με ανθρακικό» μέχρι πότε;

«Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής. Είναι φανερό πως εάν συνεχίσει το συγκεκριμένο αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα τίθενται σε ονομαστική διότι προφανώς πρέπει να τοποθετούνται και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου», είπε ο Νίκος Βούτσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής «κωμικής κατάστασης» στη βουλή με τη ψηφοφορία για το νομοσχέδιο του Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η αινιγματική αυτή δήλωση του Νίκου Βούτση, δείχνει πως βήμα – βήμα προχωρά η οργανωτική ένταξή στο ΣΥΡΙΖΑ ανεξάρτητων βουλευτών. Αυτή η εξέλιξη αρχικά θα εγκαθιδρύσει την σαφή κυβερνητική «δεδηλωμένη» αλλά θα πάψει να υπάρχει και αυτό το συνεχές αλαλούμ στις ψηφοφορίες. Κοντά στην ένταξή τους στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να βρίσκονται οι προερχόμενοι από άλλα κόμματα βουλευτές, οι οποίοι στήριξαν την κυβέρνηση κατά την πρόσφατη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης και πλέον είναι ανεξάρτητοι.

Τρία είναι τα πρόσωπα που έχουν ήδη κυβερνητικά καθήκοντα και αναμένεται να ενταχθούν στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Ελενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα και Βασίλης Κόκκαλης, είναι οι «σίγουροι». Οι τρεις προαναφερόμενοι μαζί με τον ανεξάρτητο Σπ. Δανέλλη και τον Αθ. Παπαχριστόπουλο που ακόμα τυπικώς ανήκει στους ΑΝΕΛ (αναμένεται να παραδώσει την έδρα του την Παρασκευή – με τον Τέρενς Κουίκ να είναι ο επόμενος επιλαχών – αλλά να θεωρείται «ξένο σώμα» από τους ΑΝ.ΕΛΛ) στήριξαν χθες Τετάρτη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Θετική προς την κυβέρνηση στάση (με «παρών» επί της αρχής, και με θετική ψήφο σε άρθρο) τήρησε ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό αλλά δεν είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Την τελευταία επιλογή για την ένταξη ή μη των βουλευτών στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, την έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Η ενσωμάτωση «ανεξαρτήτων» στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Ολομέλεια και σε νέο – ξανά πλειοψηφικό και άρα πιο ασφαλή για το ΣΥΡΙΖΑ – συσχετισμό δυνάμεων στις Επιτροπές.

.topontiki.gr/