Δεν αλλάζει «ρότα» η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών

Δεν αλλάζει «ρότα» η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογικό αγροτών

  • |

Καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες εμμένοντας και στα φορολογικά αλλά και στα ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί.

Στην κοινή συνέντευξη Tύπου του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη αλλά και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με την προοπτική να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατικότητα όσον αφορά στην αύξηση των εισφορών των αγροτών – φυσικά υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς (σ.σ.: ήδη διαφωνούν με το υπάρχον προσχέδιο και ζητούν αλλαγές επί τα χείρω). Ουσιαστικά ο Γ. Κατρούγκαλοςυπονόησε ότι σταδιακή αύξηση των εισφορών που βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2019, μπορεί να πάει και αργότερα. Παρούσα στη συνέντευξη Τύπου ήταν και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τα λοιπά, οι τρεις υπουργοί παρέθεσαν στοιχεία για να αποδείξουν είτε ότι οι αγρότες μπορεί να βγουν ακόμη και… ωφελημένοι από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είτε ότι συνδράμουν ελάχιστα είτε στον προϋπολογισμό του ΟΓΑ είτε στον προϋπολογισμό του κράτους μέσω της φορολογίας που πληρώνουν:

Ο υπουργός Εργασίας:

  • ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δισ. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • ανέφερε ότι η μέση σύνταξη των αγροτών διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 172 ευρώ προσθέτοντας ότι θα… εξαφανιστεί μέχρι το 2027 αν δεν υπάρξει η μεταρρύθμιση.

  • υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Αυτά βέβαια τα οποία ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν μόνο για το 2017 καθώς για το 2018 και για το 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται ολοένα και υψηλότερο συντελεστή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών:

  • υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.

  • υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας θα προχωρήσει κανονικά (σ.σ έχει προγραμματιστεί η αύξηση του συντελεστή στο 26% σταδιακά μέχρι το 2017) και η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών. Η μοναδική επιπρόσθετη φορολογική αλλαγή που προωθείται σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό είναι η αποσαφήνιση της έννοιας του αγρότη προκειμένου να μην δημιουργείται παράθυρο φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • ισχυρίστηκε πως οι αγρότες θα βγουν κερδισμένοι από το βιβλίο εσόδων-εξόδων, αφού γλυτώνουν έτσι ΦΠΑ που πριν τον πλήρωναν, όπως και άλλους φόρους. Ωστόσο, ήρθε να τον «αδειάσει» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, που προανήγγειλε αλλαγές στην φορολογία των αγροτών στο μέλλον, καθώς η κυβέρνηση θέλει να επιβαρύνει όσους έχουν και άλλα «μη αγροτικά» εισοδήματα (π.χ., από φωτοβολταϊκά κ.λπ.), αλλά τόνισε πως «τίποτε δεν αλλάζει τώρα άμεσα».

  • ανέφερε πως έρχονται πρόγραμμα επενδυτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. και ενισχύσεις πάνω από 14 δισ.

  • είπε πως οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη και ως εκ τούτου κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.