Στράτευση στα 18; Θητεία στους 12 μήνες; Να τα ξεχάσετε!

Στράτευση στα 18; Θητεία στους 12 μήνες; Να τα ξεχάσετε!

  • |

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, να ανακοινώνει πιθανή υποχρεωτική στράτευση στα δεκαοκτώ, μαζί με μία επίσης πιθανή αύξησή της στους 12 μήνες, μια μέρα μετά την ανακοίνωση αγοράς 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τεσσάρων πολεμικών πλοίων, αμερικανικής κατασκευής.
Γίνεται ολοένα και πιο προφανές το πόσο επικίνδυνη για το λαό και τους εργαζομένους είναι η κυβέρνηση της ΝΔ. Εν μέσω πανδημίας γίνεται η επιλογή να δοθούν χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα και να προσληφθούν δεκαπέντε χιλιάδες επαγγελματίες οπλίτες όταν το ΕΣΥ παραμένει υποστελεχωμένο και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες συνθήκες πανδημίας. Όταν τα τμήματα στα σχολεία λειτουργούν με 22 και 25 παιδιά σε κάθε αίθουσα, όταν οι μόνιμες ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό συνεχίζουν να καλύπτονται με αναπληρωτές, όταν συνολικά η απάντηση της κυβέρνησης για κάθε ζήτημα που προκύπτει λόγω της πανδημίας είναι «ατομική ευθύνη»…

Η προσπάθεια να πειστεί η κοινωνία για την ανάγκη υποχρεωτικής στράτευσης στα δεκαοκτώ έρχεται σαν αποτέλεσμα της όξυνσης του κλίματος στο Αιγαίο. Η αναφορά του πρωθυπουργού ότι σε Ισραήλ και Κύπρο η θητεία είναι πολύ μεγαλύτερη εκτός του ότι δείχνει την πλήρη σύμπλευση της κυβέρνησης με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ αποτελεί και ακροβασία καθώς συγκρίνει την Ελλάδα με μια χώρα που βρίσκεται συνεχώς σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η επέκταση της στρατιωτικής θητείας θα αποτελέσει ένα ακόμα δυσβάσταχτο βάρος για τις οικογένειες των φαντάρων που ήδη καλούνται να καλύψουν το κόστος της απλήρωτης εργασίας που εκείνοι παρέχουν. Η στράτευση στα δεκαοκτώ, πριν καν ο νέος μπει στην ενήλικη ζωή, γίνει πολίτης και αποκτήσει συλλογικές αναπαραστάσεις από την συμμετοχή στα κοινά, στοχεύει στην πειθάρχηση του, ώστε στη συνέχεια να μπει υποταγμένος και πειθαρχημένος στη σχολή ή στο χώρο δουλειάς του, έχοντας μάθει να υπακούει και όχι να διεκδικεί. Είναι μέτρο δηλαδή που εντατικοποιεί την εκμετάλλευση της νεολαίας.

Για εμάς ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή. Θα πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα και την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους πολίτες και εργαζομένους. Θα πρέπει να του καλύπτονται όλες του οι ανάγκες ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά η οικογένεια του, να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τα στελέχη, να λαμβάνει συχνές εξόδους και άδειες. Θα πρέπει να του παρέχονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, καλή διατροφή και να έχει σαφώς ορισμένα καθήκοντα τα οποία δεν θα καταστρατηγούνται.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν πρέπει να δεχτούν το ζοφερό μέλλον που τους ετοιμάζουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΝΑΤΟ, στο όνομα της υπεράσπισης της «εδαφικής ακεραιότητας» στα λόγια, αλλά των κρυφών συμφωνιών εξυπηρέτησης των συμφερόντων πετρελαϊκών και πολεμικών βιομηχανιών στην πράξη. Ο πραγματικός κίνδυνος για την περιοχή δεν είναι ο γειτονικός λαός αλλά οι επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι ΑμερικανoΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων.

Η ανάγκη οικοδόμησης ενός πλατιού, μαζικού νεολαιίστικου αντιπολεμικού κινήματος είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Κόντρα στις πολεμικές ιαχές που φέρνουν μόνο καταστροφή και θάνατο να διεκδικήσουμε ένα διαφορετικό μέλλον, με καλύτερη υγεία και παιδεία, περισσότερα δικαιώματα, δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα.

Τα σχέδια υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 και αύξησης θητείας στους 12 μήνες θα μείνουν στα χαρτιά!

 

Νέες/οι Πολιτικής Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

.kommon.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.