Μπλόκο στην Ερυθρά Θάλασσα

Μπλόκο στην Ερυθρά Θάλασσα

  • |

Το κίνηµα «Ανσάρ Αλλάχ» στην Υεµένη, γνωστό ως κίνηµα των «Χούθι» (από το όνοµα του ιδρυτή του), έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη για όσες περιφερειακές δυνάµεις δηλώνουν ότι στέκονται στο πλευρό της Παλαιστίνης.

Οι «ρα­κέν­δυ­τοι αντάρ­τες µε τις σα­γιο­νά­ρες», που ελέγ­χουν το βο­ρειο­δυ­τι­κό τµήµα της φτω­χό­τε­ρης χώρας του αρα­βι­κού κό­σµου και µιας από τις φτω­χό­τε­ρες διε­θνώς, αξιο­ποί­η­σαν την κρί­σι­µη γε­ω­στρα­τη­γι­κά το­πο­θε­σία της χώρας τους για να πλή­ξουν έµπρα­κτα το Κρά­τος του Ισ­ρα­ήλ.

Πάνος Πέτρου

Στις 19 Νο­έ­µβρη, οι Χούθι κα­τέ­λα­βαν το ισ­ραη­λι­νό πλοίο Galaxy Leader. Η επί­θε­ση κι­νη­µα­το­γρα­φή­θη­κε, ενώ το πλοίο που ρυ­µουλ­κή­θη­κε στο λι­µά­νι της Χο­ντέι­ντα, έχει µε­τα­τρα­πεί σε «του­ρι­στι­κή ατρα­ξιόν» για τους Υε­µέ­νιους. Ήταν η πρώτη, δη­µό­σια, αναγ­γε­λία των Χούθι: Όσο η Γάζα είναι απο­κλει­σµέ­νη, τα ισ­ραη­λι­νά πλοία και τα πλοία που εφο­διά­ζουν το Ισ­ρα­ήλ δεν θα περ­νά­νε ασφα­λή από το Στενό Μπαµπ Ελ Μα­ντέ­µπ.

Ακο­λού­θη­σαν δε­κά­δες επι­θέ­σεις (µε drones, µε πυ­ραύ­λους, µε τα­χύ­πλοα) που έχουν προ­κα­λέ­σει τε­ρά­στια ανα­στά­τω­ση στις µε­γά­λες ναυ­τι­λια­κές, καθώς η Ερυ­θρά Θά­λασ­σα, συν­δέ­ο­ντας τη Με­σό­γειο µε τον Κόλπο του Άντεν και κατ’ επέ­κτα­ση τον Ιν­δι­κό Ωκε­α­νό, έχει κο­µβι­κή ση­µα­σία στο πα­γκό­σµιο εµπό­ριο. Από εκεί κι­νεί­ται το 12% της πα­γκό­σµιας ναυ­τι­λια­κής κί­νη­σης και αφορά κο­ντέι­νερ και τάν­κερ. Ήδη 8 ναυ­τι­λια­κές (από τις µε­γα­λύ­τε­ρες του πλα­νή­τη), αλλά και η πε­τρε­λαϊ­κή BP, έχουν ανα­κοι­νώ­σει ότι στα­µα­τά­νε τη διέ­λευ­ση από τη Διώ­ρυ­γα του Σουέζ και την Ερυ­θρά Θά­λασ­σα, επι­λέ­γο­ντας τον χρο­νο­βό­ρο και κο­στο­βό­ρο πε­ρί­πλου της Αφρι­κής. Ανά­µε­σά τους και η ΖΙΜ, η µε­γά­λη ισ­ραη­λι­νή ναυ­τι­λια­κή που έχει κη­ρυ­χτεί «ανε­πι­θύ­µη­τη» στα λι­µά­νια από το διε­θνές κί­νη­µα αλ­λη­λεγ­γύ­ης στην Πα­λαι­στί­νη.

«Αν δεν µπο­ρεί­τε εσείς, µπο­ρού­µε εµείς!», λένε οι τα­πει­νό­τε­ροι των τα­πει­νών στις πε­τρο-µο­ναρ­χί­ες του Κόλ­που µε την οι­κο­νο­µι­κή ισχύ, στα αυ­ταρ­χι­κά αρα­βι­κά κα­θε­στώ­τα που έχουν ως «κορµό» τις ισχυ­ρές και ακρι­βές ένο­πλες δυ­νά­µεις, στις κυ­βερ­νή­σεις που ελέγ­χουν πε­ρά­σµα­τα, που στέ­κο­νται σε κρί­σι­µα εµπο­ρι­κά σταυ­ρο­δρό­µια, που δια­θέ­τουν «φωνή» σε κέ­ντρα απο­φά­σε­ων, αλλά πα­ρα­κο­λου­θούν µια γε­νο­κτο­νία σε εξέ­λι­ξη επι­φυ­λάσ­σο­ντας ρη­το­ρι­κές κα­τα­δί­κες.

Η ση­µα­σία της δρά­σης των ανταρ­τών της Υε­µέ­νης έχει φανεί και από την αντί­δρα­ση των ιµπε­ρια­λι­στι­κών δυ­νά­µε­ων. Ο Economist κάνει λόγο για µια «νέα κρίση του Σουέζ» και η Ουά­σινγ­κτον συ­γκρό­τη­σε «συ­µµα­χία προ­θύ­µων», για την επι­χεί­ρη­ση «Φρου­ρός της Ευ­η­µε­ρί­ας» (Prosperity Guardian).

Στο πεδίο αυτό ξε­δι­πλώ­νο­νται και αντα­γω­νι­σµοί. Η Γαλ­λία ανα­κοί­νω­σε ότι θα επι­χει­ρή­σει αυ­τό­νο­µα, προ­στα­τεύ­ο­ντας µόνο τα δικά της πλοία, η Ιτα­λία δή­λω­σε ότι στέλ­νει φρε­γά­τα µόνο «κατ’ απαί­τη­ση Ιτα­λών πλοιο­κτη­τών» ενώ η Ισπα­νία δη­λώ­νει πρό­θυ­µη να συ­µµε­τέ­χει µόνο στα πλαί­σια κά­ποιου επί­ση­µου ορ­γα­νι­σµού (είτε ΕΕ είτε ΝΑΤΟ). Χώρες όπως η Δανία και η Ολ­λαν­δία θα συ­µµε­τέ­χουν απο­στέλ­λο­ντας λί­γους αξιω­µα­τι­κούς στο κέ­ντρο επι­χει­ρή­σε­ων στο Μπα­χρέιν. Στο πλευ­ρό του αµε­ρι­κα­νι­κού Στό­λου, θα συ­µµε­τέ­χουν σί­γου­ρα µε πλοία µόνο η Βρε­τα­νία και… η Ελ­λά­δα.

Στις πρώ­τες εβδο­µά­δες πε­ρι­πο­λιών, ο αµε­ρι­κα­νι­κός Στό­λος έχει λει­τουρ­γή­σει και «απο­τρε­πτι­κά» (κα­ταρ­ρί­πτο­ντας πυ­ραύ­λους και drones) και «επι­θε­τι­κά» (σε πε­ρι­στα­τι­κό όπου βύ­θι­σε σκάφη των Χούτι), αλλά η απει­λη­τι­κή πα­ρου­σία του στις θά­λασ­σες της πε­ριο­χής δεν έχει κά­µψει τη διά­θε­ση των Χούτι να συ­νε­χί­σουν τις επι­θέ­σεις. Καθώς γρά­φο­νταν αυτές οι γρα­µµές, ο κο­λοσ­σός «Maersk», που είχε επι­χει­ρή­σει να ξα­να­πλεύ­σει στην Ερυ­θρά Θά­λασ­σα µετά την ενερ­γο­ποί­η­ση του αµε­ρι­κα­νι­κού Στό­λου, ανα­κοί­νω­νε ότι ανα­κα­τευ­θύ­νει εκ νέου τα δρο­µο­λό­γιά του. Οι επι­λο­γές των ναυ­τι­λια­κών µπο­ρεί να έχουν και τα δικά τους αυ­τό­νο­µα κί­νη­τρα (το «επι­χει­ρείν» βρί­σκει ευ­και­ρί­ες και µέσα στις κρί­σεις…), αλλά η συ­νέ­χεια της ανα­στά­τω­σης στην Ερυ­θρά Θά­λασ­σα απο­τε­λεί έν­δει­ξη ότι ο «Φρου­ρός της Ευ­η­µε­ρί­ας» δεν έχει πα­ρά­ξει άµεσα απο­τε­λέ­σµα­τα.

Σε αυτό το φόντο, στο διε­θνή Τύπο κυ­κλο­φο­ρούν σε­νά­ρια για µια ιµπε­ρια­λι­στι­κή εξό­ρµη­ση Βρε­τα­νί­ας-ΗΠΑ κατά των Χούθι, µε σα­ρω­τι­κά πλή­γµα­τα στη θά­λασ­σα αλλά εν­δε­χο­µέ­νως και στο έδα­φος της Υε­µέ­νης. Η πρώτη αντί­δρα­ση των Υε­µέ­νιων ανταρ­τών στις πρό­σφα­τες αµε­ρι­κα­νι­κές απει­λές για κλι­µά­κω­ση, ήταν να συ­νε­χί­σουν να εξα­πο­λύ­ουν επι­θέ­σεις…

Η πα­ρέ­µβα­ση των ανταρ­τών της Υε­µέ­νης είναι µια υπεν­θύ­µι­ση της δυ­να­τό­τη­τας των αρα­βι­κών µαζών να παί­ξουν ενερ­γό ρόλο στην Πα­λαι­στι­νια­κή Υπό­θε­ση. Αυτό που αγω­νί­ζο­νται να πε­τύ­χουν µε τα drones και τα τα­χύ­πλοα που δια­θέ­τουν οι Υε­µέ­νιοι µα­χη­τές, είναι υπό­θε­ση του συ­νό­λου της αρα­βι­κής ερ­γα­τι­κής τάξης, µιας δύ­να­µης πολ­λών εκα­το­µµυ­ρί­ων χε­ριών που κι­νούν -και µπο­ρούν να πα­ρα­λύ­σουν- όλη την πε­ρι­φε­ρεια­κή οι­κο­νο­µία, που µπο­ρούν να γκρε­µί­σουν τα κα­θε­στώ­τα που δη­µό­σια κα­τα­δι­κά­ζουν τη σφαγή και από µέσα τους εύ­χο­νται να τα απαλ­λά­ξει το Ισ­ρα­ήλ από την πα­ρου­σία της Χαµάς…

Στη Δύση, η δράση των Χούθι πρέ­πει να γίνει αντι­λη­πτή ως κά­λε­σµα στον κόσµο της αλ­λη­λεγ­γύ­ης να κλι­µα­κώ­σει τη δική του πα­ρέ­µβα­ση, στις δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες που αντι­µε­τω­πί­ζου­µε και µε τα δια­φο­ρε­τι­κά µέσα που δια­θέ­του­µε. Κα­ταγ­γέ­λο­ντας την επι­χεί­ρη­ση «Φρου­ρός της Ευ­η­µε­ρί­ας», αγω­νι­ζό­µε­νοι για την ακύ­ρω­σή της, απαι­τώ­ντας ει­δι­κά στην Ελ­λά­δα την από­συρ­ση του ελ­λη­νι­κού ναυ­τι­κού από αυτήν, συ­µµε­τέ­χο­ντας µε τα δικά µας µέσα στο «µποϊ­κο­τά­ρι­σµα» του Ισ­ρα­ήλ, πιέ­ζο­ντας και εµείς από την πλευ­ρά µας να υπο­χρε­ω­θεί να εγκα­τα­λεί­ψει ο Ισ­ραη­λι­νός Στρα­τός την Γάζα…

Οι Χούθι και ο πό­λε­µος στην Υε­µέ­νη

Οι Χούθι ξε­κί­νη­σαν ως θρη­σκευ­τι­κό κί­νη­µα «ανα­γέν­νη­σης του ζαϊ­δι­σµού» (το­πι­κή εκ­δο­χή του Ισλάµ που απο­τε­λεί «µα­κρι­νό ξα­δέρ­φι» του πα­ρα­δο­σια­κού σι­ι­τι­σµού), που απει­λού­ταν από τα σα­λα­φι­στι­κά σχο­λεία που ίδρυαν οι Σα­ούντ στις πε­ριο­χές όπου ήταν συ­γκε­ντρω­µέ­νοι. Εξέ­φρα­ζαν τις ευ­ρύ­τε­ρες κοι­νω­νι­κές δυ­σφο­ρί­ες των κα­τοί­κων στο πα­ρα­µε­λη­µέ­νο βό­ρειο τµήµα της χώρας. Η αµε­ρι­κα­νι­κή ει­σβο­λή στο Ιράκ το 2003 και ο «πό­λε­µος κατά της τρο­µο­κρα­τί­ας» ήταν ο πρώ­τος πα­ρά­γο­ντας πο­λι­τι­κο­ποί­η­σης του κι­νή­µα­τος, που κα­τήγ­γει­λε τη συ­µµα­χία του προ­έ­δρου Σάλεχ µε τις ΗΠΑ και τη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία. Το κα­θε­στώς Σάλεχ επι­χεί­ρη­σε να συλ­λά­βει τον ηγέτη τους, τον οποίο τε­λι­κά δο­λο­φό­νη­σε το 2004, ενώ ακο­λού­θη­σαν 6 χρό­νια επι­θέ­σε­ων του κυ­βερ­νη­τι­κού στρα­τού στις πε­ριο­χές των Χούθι και ένο­πλες συ­γκρού­σεις.

Το 2011, η «αρα­βι­κή άνοι­ξη» έφτα­σε και στην Υε­µέ­νη, µε µια πο­λύ­µη­νη πα­νε­θνι­κή εξέ­γερ­ση να συ­γκλο­νί­ζει το κα­θε­στώς και τους οπα­δούς των Χούθι να συ­µµε­τέ­χουν και αυτοί στο κί­νη­µα. Με πα­ρέ­µβα­ση των Σα­ούντ, ο Σάλεχ συ­µφώ­νη­σε να απο­µα­κρυν­θεί από την προ­ε­δρία, για να ορ­γα­νω­θεί µια «οµαλή µε­τά­βα­ση». Ο µέχρι πρό­τι­νος αντι­πρό­ε­δρος Χάντι ανέ­λα­βε την εξου­σία, ενώ το κα­θε­στώς έµει­νε άθι­χτο, όπως και όλα τα δί­κτυα επιρ­ρο­ής και ισχύ­ος της οι­κο­γέ­νειας Σάλεχ (στην οι­κο­νο­µία, το πο­λι­τι­κό σύ­στη­µα, αλλά και τις ένο­πλες δυ­νά­µεις). Οι Χούθι ανή­καν στις δυ­νά­µεις που απέρ­ρι­ψαν τη συ­µφω­νία.

Αυτή η «από τα πάνω» λύση εκτό­νω­σε την επα­να­στα­τι­κή κρίση προ­σω­ρι­νά, αλλά δεν αντι­µε­τώ­πι­σε τις αι­τί­ες της εξέ­γερ­σης. Το 2014 ξέ­σπα­σαν µα­ζι­κές αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές δια­δη­λώ­σεις ενά­ντια στη φτώ­χεια και κά­ποια νέα µέτρα λι­τό­τη­τας (πε­ρι­κο­πή επι­δο­τή­σε­ων). Σε αυτήν τη συ­γκυ­ρία οι Χούθι απο­φα­σί­ζουν τη µε­τα­τρο­πή τους από «το­πι­κό» αντάρ­τι­κο που εκ­φρά­ζει τις δυ­σφο­ρί­ας µιας µειο­νό­τη­τας σε «πα­νε­θνι­κή» δύ­να­µη και προ­ε­λαύ­νουν προς την πρω­τεύ­ου­σα Σαναά. Την κα­τέ­λα­βαν µε εντυ­πω­σια­κή ευ­κο­λία και ο πρό­ε­δρος Χάντι κα­τέ­φυ­γε πρώτα στο Άντεν, στα νότια, όπου δή­λω­σε ότι πα­ρα­µέ­νει «νό­µι­µη εξου­σία», πριν υπο­χρε­ω­θεί να δια­φύ­γει στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, που τον πήρε υπό την προ­στα­σία της. Η κα­τάρ­ρευ­ση του Χάντι ήταν συ­νέ­πεια της αντι­δη­µο­φι­λί­ας του, αλλά και της ευ­και­ρια­κής συ­µµα­χί­ας των Χούθι µε τον πρώην διώ­κτη τους, τον Σάλεχ, ο οποί­ος δια­τη­ρού­σε επιρ­ροή στις ένο­πλες δυ­νά­µεις και έδωσε εντο­λή ευ­µε­νούς ου­δε­τε­ρό­τη­τας κατά την προ­έ­λα­ση των ανταρ­τών από τα βό­ρεια προς την Σαναά και έπει­τα στο Άντεν.

Ακο­λού­θη­σε ο βάρ­βα­ρος πό­λε­µος που εξα­πέ­λυ­σε ο Σα­ου­δά­ρα­βας «πρί­γκι­πας του στέ­µµα­τος» Μο­χά­µεντ Μπιν Σα­λµάν, που µε τα­κτι­κή «κα­µέ­νης γης» και µε έναν απάν­θρω­πο απο­κλει­σµό προ­κά­λε­σε µια ανεί­πω­τη φρίκη και κα­τα­στρο­φή (βο­µβαρ­δι­σµοί σχο­λεί­ων, νο­σο­κο­µεί­ων, υπο­δο­µών ύδρευ­σης και ηλε­κτρι­σµού, χτυ­πή­µα­τα σε κη­δεί­ες και γά­µους, κα­τα­στρο­φι­κές ελ­λεί­ψεις σε ανα­γκαία φά­ρµα­κα, λι­µο­κτο­νία, χο­λέ­ρα κ.ο.κ.).

Στη διάρ­κεια του πο­λέ­µου, οι Χούθι έχα­σαν τα νότια της χώρας (όπου δεν είχαν ιδιαί­τε­ρη βάση κοι­νω­νι­κής στή­ρι­ξης, καθώς εκεί ήταν ιστο­ρι­κά δη­µο­φι­λές το αυ­το­νο­µι­στι­κό κί­νη­µα της Νό­τιας Υε­µέ­νης που δεν ανα­γνώ­ρι­σε την εξου­σία τους), αλλά άντε­ξαν στο βό­ρειο τµήµα, την πρω­τεύ­ου­σα Σαναά και τις δυ­τι­κές ακτές, όπου κα­τέ­κτη­σαν πλα­τιά νο­µι­µο­ποί­η­ση ως «εθνι­κή» πλέον ηγε­σία.

Αυτή η «εθνι­κο­ποί­η­ση» του κι­νή­µα­τος αντα­να­κλά­ται και στη ρη­το­ρι­κή του, που ανα­φέ­ρε­ται στην δια­φθο­ρά και την υπα­νά­πτυ­ξη της Υε­µέ­νης, στην πάλη ενά­ντια στον αµε­ρι­κα­νι­κό ιµπε­ρια­λι­σµό και το σιω­νι­σµό, την υπε­ρά­σπι­ση της κυ­ριαρ­χί­ας της Υε­µέ­νης απέ­να­ντι στους Σα­ούντ, την πίστη στο «πνεύ­µα της αρα­βι­κής άνοι­ξης».

Ασφα­λώς η συ­µµα­χία µε τον Σάλεχ, τον άρ­χο­ντα της δια­φθο­ράς, επί δε­κα­ε­τί­ες υπεύ­θυ­νο της υπα­νά­πτυ­ξης, σύ­µµα­χο των ΗΠΑ και εχθρό της «αρα­βι­κής άνοι­ξης», έρι­χνε σκιές σε αυτές τις προ­θέ­σεις. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, ο οπορ­του­νι­στι­κός «γάµος» έληξε το Δε­κέ­µβρη του 2017, µε πρω­το­βου­λία του Σάλεχ. Ο πρώην δι­κτά­το­ρας, γνω­στός για τους ελι­γµούς και τις λυ­κο­συ­µµα­χί­ες του («χο­ρεύ­ει πάνω σε κε­φά­λια φι­διών»), εκτί­µη­σε ότι είχε έρθει η ώρα του. Αφού έπαι­ξε ενερ­γό ρόλο στον εµφύ­λιο, τώρα θα επα­νερ­χό­ταν ως εθνο-ενω­τι­κός «σω­τή­ρας» της χώρας από αυτόν. Ανα­κοί­νω­σε τη ρήξη µε τους Χούτι και την προ­θυ­µία του να κάνει διά­λο­γο µε τους Σα­ούντ και τον Χάντι. Οι Χούθι συ­γκρού­στη­καν νι­κη­φό­ρα µε τις ένο­πλες δυ­νά­µεις του Σάλεχ και εκτέ­λε­σαν τον ίδιο για προ­δο­σία.

Εν τω µε­τα­ξύ το υε­µε­νι­κό αντάρ­τι­κο είχε κα­θη­λώ­σει το «συ­να­σπι­σµό» (Σα­ου­δι­κή Αρα­βία, Ηνω­µέ­να Αρα­βι­κά Εµι­ρά­τα κ.λπ.) σε έναν επι­χει­ρη­σια­κό «βάλτο», επι­δει­κνύ­ο­ντας και ικα­νό­τη­τες να µε­τα­φέ­ρει στι­γµιαία τον πό­λε­µο σε Σα­ου­δα­ρα­βι­κό έδα­φος, όπως µε την εντυ­πω­σια­κή επί­θε­ση στις εγκα­τα­στά­σεις της πε­τρε­λαϊ­κής Aramco.

Ο Μο­χά­µεντ Μπιν Σα­λµάν, που το 2015 προσ­δο­κού­σε να συ­ντρί­ψει γρή­γο­ρα κι εύ­κο­λα αυ­τούς που στα µάτια της Αυτού Με­γα­λειό­τη­τος ήταν «απλά Υε­µέ­νιοι», υπο­χρε­ώ­θη­κε σε συ­νο­µι­λί­ες. Με τη µε­σο­λά­βη­ση του ΟΗΕ, µια κα­τά­παυ­ση του πυρός τέ­θη­κε σε ισχύ τον Απρί­λη του 2022, ανα­νε­ώ­θη­κε δια­δο­χι­κές φορές (µε πρό­θε­ση να µο­νι­µο­ποι­η­θεί) και πα­ρα­µέ­νει σε ισχύ µέχρι σή­µε­ρα.

Σή­µε­ρα έχει επα­νέλ­θει -ντε φά­κτο- η παλιά διαί­ρε­ση µε­τα­ξύ Βό­ρειας και Νό­τιας Υε­µέ­νης. Η πρώτη ελέγ­χε­ται από την «Ανσάρ Αλλάχ», ενώ η «διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σµέ­νη κυ­βέρ­νη­ση» ελέγ­χει στην ουσία την αραιο­κα­τοι­κη­µέ­νη έκτα­ση στα ανα­το­λι­κά, καθώς στην πε­ριο­χή γύρω από το Άντεν, η (στα χαρ­τιά) «εξου­σία» της, εξαρ­τά­ται από τις προ­θέ­σεις του «Με­τα­βα­τι­κού Συ­µβου­λί­ου του Νότου», του διοι­κη­τι­κού βρα­χί­ο­να του αυ­το­νο­µι­στι­κού κι­νή­µα­τος, που κυ­βερ­νά ντε φάκτο και βρί­σκε­ται τα τε­λευ­ταία χρό­νια σε µια σχέση αντα­γω­νι­στι­κής συ­νύ­παρ­ξης µε την «κυ­βέρ­νη­ση».

Αλλά οι Χούθι στην ουσία κέρ­δι­σαν τον πό­λε­µο, στο βαθµό που στό­χος του ήταν η εξό­ντω­σή τους. Και στην πο­ρεία αυτού του πο­λέ­µου, κα­τέ­κτη­σαν την λαϊκή νο­µι­µο­ποί­η­ση στο βό­ρειο τµήµα που δια­τή­ρη­σαν υπό τον έλεγ­χό τους, µε τις γρα­µµές τους να πυ­κνώ­νουν και την αρ­χι­κή τους φυ­σιο­γνω­µία (ως «ζαϊ­δι­στι­κή» ορ­γά­νω­ση) να έχει αλ­λά­ξει ση­µα­ντι­κά.

Σή­µε­ρα, πα­ρε­µβαί­νο­ντας ενερ­γά στο πλευ­ρό της Πα­λαι­στι­νια­κής Αντί­στα­σης, ενι­σχύ­ουν ακόµα πε­ρισ­σό­τε­ρο τη δη­µο­φι­λία τους και εδραιώ­νουν την ηγε­µο­νία τους καθώς πα­ρου­σιά­ζο­νται ως «κλη­ρο­νό­µοι» της πα­ρα­δο­σια­κής αντι-ιµπε­ρια­λι­στι­κής και φι­λο-πα­λαι­στι­νια­κής πα­ρά­δο­σης στην Υε­µέ­νη. Ενώ όσα υπέ­φε­ραν και άντε­ξαν τα τε­λευ­ταία 7-8 χρό­νια, έχουν δη­µιουρ­γή­σει µια «ανο­σία» στις πο­λε­µι­κές απει­λές που εκτο­ξεύ­ο­νται ενα­ντί­ον τους. Σε αντί­θε­ση µε άλλες δυ­νά­µεις, πιο «τα­κτο­ποι­η­µέ­νες» κοι­νω­νι­κά, που µπρο­στά στο ερώ­τη­µα µιας κλι­µά­κω­σης έχουν να συ­νυ­πο­λο­γί­σουν οφέλη και κιν­δύ­νους, οι Υε­µέ­νιοι αντάρ­τες δεν έχουν και πολλά να χά­σουν…

 

https://rproject.gr/article/mploko-stin-erythra-thalassa

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος