Νταβός 2025: Τραμπ εναντίον Φον ντερ Λάιεν

Νταβός 2025: Τραμπ εναντίον Φον ντερ Λάιεν

  • |

Κάθε Ιανουάριο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) συνεδριάζει στο πολυτελές χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, στην Ελβετία. Φέτος, ως συνήθως, συμμετείχαν περίπου 3.000 άτομα από περισσότερες από 130 χώρες για να συζητήσουν τα προβλήματα, τις προκλήσεις και το μέλλον του καπιταλισμού.

Μάικλ Ρόμπερτς | μετάφραση Θάνος Λυκουργιάς |

Πε­ρί­που 350 κυ­βερ­νη­τι­κοί ηγέ­τες, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 60 αρ­χη­γών κρα­τών και κυ­βερ­νή­σε­ων, από όλες τις ση­μα­ντι­κές πε­ριο­χές (εκτός από τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία) ήταν εκεί, μαζί με πολ­λούς διευ­θύ­νο­ντες συμ­βού­λους και ολι­γάρ­χες των πο­λυ­ε­θνι­κών, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους έφτα­σαν με τα ιδιω­τι­κά τους τζετ.

Φέτος, τα συ­νή­θη θέ­μα­τα της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλα­νή­τη και της φτώ­χειας δεν ελή­φθη­σαν σχε­δόν κα­θό­λου υπόψη. Αυτό που κυ­ριάρ­χη­σε στις σκέ­ψεις των «με­γά­λων και καλών» της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μί­ας ήταν η τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη. Το θέμα του WEF 2025 ήταν «Συ­νερ­γα­σία για την εποχή της ευ­φυ­ΐ­ας». Η τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη είναι αυτή που «κάνει γκελ» στους ηγέ­τες του κα­πι­τα­λι­σμού, ως η τε­χνο­λο­γία που πρό­κει­ται να με­τα­μορ­φώ­σει τις οι­κο­νο­μί­ες, προ­κα­λώ­ντας τα­χύ­τε­ρη αύ­ξη­ση του πραγ­μα­τι­κού ΑΕΠ και της πα­ρα­γω­γι­κό­τη­τας, φέρ­νο­ντας έτσι ευ­η­με­ρία για όλους -ή του­λά­χι­στον έτσι ελ­πί­ζουν. Το WEF πα­ρου­σί­α­σε μια έκ­θε­ση με τίτλο«AI in Action: Beyond Experimentation to Transform Industry» (Η Τε­χνη­τή Νοη­μο­σύ­νη στην Πράξη: Περ­νώ­ντας από τον πει­ρα­μα­τι­σμό  στον με­τα­σχη­μα­τι­σμό της βιο­μη­χα­νί­ας), η οποία υπο­στη­ρί­ζει ακρι­βώς αυτό, με διά­φο­ρες επι­φυ­λά­ξεις. Οι εκ­πρό­σω­ποι των ηγε­τών της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης κα­μά­ρω­ναν. «Η τε­χνο­λο­γία κι­νεί­ται με απί­στευ­τους ρυθ­μούς», λέει ο Ματ Γκάρ­μαν, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της Amazon Web Services.

Σε προη­γού­με­να κεί­με­να, έχω γρά­ψει όσον αφορά την προ­ο­πτι­κή να μπο­ρέ­σει η Τε­χνη­τή Νοη­μο­σύ­νη να με­τα­σχη­μα­τί­σει τις οι­κο­νο­μί­ες στη διάρ­κεια της επό­με­νης δε­κα­ε­τί­ας πε­ρί­που. Εδώ αρκεί να πούμε ότι υπάρ­χουν τε­ρά­στιες δα­πά­νες για την ανά­πτυ­ξη της Τε­χνη­τής Νοη­μο­σύ­νης και των σχε­τι­κών υπο­δο­μών που πραγ­μα­το­ποιού­νται από τις ΗΠΑ και άλλες εται­ρεί­ες Τε­χνη­τής Νοη­μο­σύ­νης για να μπο­ρέ­σουν να απο­δώ­σουν. Λόγω αυτών των δα­πα­νών, οι εται­ρεί­ες θα χρεια­στούν εκα­το­ντά­δες δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια σε νέα πρό­σθε­τα έσοδα από την τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη για να δια­τη­ρή­σουν τα ση­με­ρι­νά πε­ρι­θώ­ρια κέρ­δους τους. Οι προ­βλέ­ψεις του Lawrence Berkeley Labs δεί­χνουν ότι η ζή­τη­ση ενερ­γεια­κής ισχύ­ος των κέ­ντρων δε­δο­μέ­νων (data centers) θα δι­πλα­σια­στεί σε σχέση με το ση­με­ρι­νό 4,4% της αμε­ρι­κα­νι­κής πα­ρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Οι ανε­ξάρ­τη­τοι δια­χει­ρι­στές συ­στη­μά­των όπως οι PJM και MISO πα­σχί­ζουν να αυ­ξή­σουν επι­πλέ­ον τις δυ­να­τό­τη­τες πα­ρα­γω­γής ενέρ­γειας με βάση αυτά που βλέ­πουν. Αλλά αυτό θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε ένα κενό εσό­δων που μειώ­νει από­το­μα την κερ­δο­φο­ρία -σύμ­φω­να με με­λέ­τη της JP Morgan. (ΣτΜ το κενό εσό­δων είναι ερ­γα­λείο που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τις επι­χει­ρή­σεις προ­κει­μέ­νου να υπο­λο­γι­σθεί η από­στα­ση ανά­με­σα στα έσοδα που πραγ­μα­το­ποιού­νται και αυτά που εκτι­μά­ται πως θα μπο­ρού­σαν να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν, η οποία προ­φα­νώς δεν είναι επι­θυ­μη­τή).

 

 

 

Οι επεν­δύ­σεις στην τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη αυ­ξά­νουν επί­σης τη ζή­τη­ση ενέρ­γειας. O Διε­θνής Ορ­γα­νι­σμός Ενέρ­γειας (ΔΟΕ) προ­βλέ­πει ότι μέχρι το 2026 η κα­τα­νά­λω­ση ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας μόνο για τα κέ­ντρα δε­δο­μέ­νων θα μπο­ρού­σε να φθά­σει τις 1.000 TWh -πε­ρί­που ισο­δύ­να­μη με την ενερ­γεια­κή κα­τα­νά­λω­ση της Ια­πω­νί­ας. Επο­μέ­νως, η «τρο­φο­δό­τη­ση της Ευ­φυούς Επο­χής» θα είναι ένα τι­τά­νιο έργο και θα έχει βα­θύ­τα­το αντί­κτυ­πο στην πα­γκό­σμια ζή­τη­ση και προ­σφο­ρά ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας. Αυτό θα έχει ευ­ρύ­τε­ρες συ­νέ­πειες για τις βιο­μη­χα­νί­ες και τους στό­χους τους για απαλ­λα­γή από τον άν­θρα­κα και για μη­δε­νι­κό ισο­ζύ­γιο (εκ­πο­μπών άν­θρα­κα), καθώς οι  τα­χύ­τα­τα εξε­λισ­σό­με­νες τε­χνο­λο­γί­ες θα κα­τα­βρο­χθί­ζουν ενέρ­γεια με ρυθ­μούς πολύ υψη­λό­τε­ρους από τους ση­με­ρι­νούς. Έπει­τα, όπως έχου­με ανα­φέ­ρει σε πα­λιό­τε­ρο κεί­με­νο, υπάρ­χουν τε­ρά­στιες επι­πτώ­σεις για τις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας και τα ερ­γα­τι­κά ει­σο­δή­μα­τα. Οι επεν­δύ­σεις στην τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη θα μπο­ρού­σαν να επε­κτα­θούν κατά 160% τα επό­με­να δύο χρό­νια. Κατά συ­νέ­πεια, η χρήση του νερού και της γης από τα κέ­ντρα δε­δο­μέ­νων θα μπο­ρού­σε να έχει σο­βα­ρό αντί­κτυ­πο στο πε­ρι­βάλ­λον.

Ο νε­ο­ε­κλε­γείς πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ μί­λη­σε στο WEF μέσω δο­ρυ­φό­ρου και δεν έχασε χρόνο να πει στο ακρο­α­τή­ριό του ότι οι ΗΠΑ πρό­κει­ται να ει­σέλ­θουν σε μια «χρυσή εποχή» που θα προ­ω­θεί­ται από την πα­ρα­γω­γή ενέρ­γειας, την τε­χνη­τή νοη­μο­σύ­νη, την απορ­ρύθ­μι­ση και τους χα­μη­λό­τε­ρους φό­ρους -και ότι οι χώρες που ίσως προ­σπα­θή­σουν να στα­θούν εμπό­διο στο δρόμο της καλά θα κά­νουν να προ­σέ­χουν.

Ο Τραμπ δή­λω­σε ότι οι ΗΠΑ θα πρέ­πει να δι­πλα­σιά­σουν την ενερ­γεια­κή τους πα­ρα­γω­γή, εν μέρει για να τρο­φο­δο­τή­σουν την Τε­χνη­τή Νοη­μο­σύ­νη. Έτσι, θα επι­σπεύ­σει τις εγκρί­σεις για νέες μο­νά­δες ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γής, τις οποί­ες οι εται­ρεί­ες θα μπο­ρούν να εγκα­τα­στή­σουν δίπλα στα ερ­γο­στά­σιά τους -κάτι που σή­με­ρα δεν είναι δυ­να­τό βάσει των ρυθ­μι­στι­κών πε­ριο­ρι­σμών. Οι εται­ρεί­ες θα μπο­ρούν να τρο­φο­δο­τούν αυτές τις μο­νά­δες με ό,τι θέ­λουν, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του άν­θρα­κα ως εφε­δρεία, «του καλού, κα­θα­ρού άν­θρα­κα», επει­δή «τί­πο­τα δεν μπο­ρεί να κα­τα­στρέ­ψει τον άν­θρα­κα, ούτε ο και­ρός, ούτε μια βόμβα».

Ο Τραμπ θέλει να ρίξει την τιμή του πε­τρε­λαί­ου, ώστε να μειω­θούν οι τιμές της ενέρ­γειας για τις επεν­δύ­σεις (όχι τόσο πολύ για τα νοι­κο­κυ­ριά). Για να το πε­τύ­χει αυτό, θέλει οι ΗΠΑ και ο κό­σμος να κά­νουν «γε­ω­τρή­σεις μωρό μου, γε­ω­τρή­σεις» (drill, baby, drill). Δυ­στυ­χώς γι’ αυτόν, κάτι τέ­τοιο μπο­ρεί και να μην συμ­βεί. Τα έργα κα­τα­σκευ­ής αγω­γών πε­τρε­λαί­ου, αγω­γών φυ­σι­κού αε­ρί­ου και γραμ­μών με­τα­φο­ράς στις ΗΠΑ έχουν πρα­κτι­κά στα­μα­τή­σει, καθώς η με­γά­λη επα­νά­στα­ση του σχι­στό­λι­θου και του fracking στην πα­ρα­γω­γή πε­τρε­λαί­ου στις ΗΠΑ έχει αρ­χί­σει να εξα­ντλεί τη δυ­να­μι­κή της. Σύμ­φω­να με την Goehring&Rozencwajg LLC, μια εται­ρεία ερευ­νών που ει­δι­κεύ­ε­ται σε επεν­δύ­σεις σε φυ­σι­κούς πό­ρους, η πα­ρα­γω­γή σχι­στο­λι­θι­κού πε­τρε­λαί­ου στις ΗΠΑ βρί­σκε­ται «στις απαρ­χές» μιας πα­ρα­τε­τα­μέ­νης πτώ­σης, με κύριο υπαί­τιο την εξά­ντλη­ση των πόρων και όχι τη δυ­να­μι­κή της αγο­ράς ή τις υπερ­βο­λι­κές πε­ριο­ρι­στι­κές ρυθ­μί­σεις. Η ερευ­νη­τι­κή εται­ρεία προ­έ­βλε­ψε ότι η εκρη­κτι­κή αύ­ξη­ση της πα­ρα­γω­γής που προ­κλή­θη­κε από την επα­νά­στα­ση του σχι­στό­λι­θου θα τερ­μα­τι­στεί στις αρχές του 2025. Όμως η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα θα μπο­ρού­σε να είναι χει­ρό­τε­ρη. Σύμ­φω­να με στοι­χεία της EIA (Energy Information Administration), η πα­ρα­γω­γή σχι­στο­λι­θι­κού αργού πε­τρε­λαί­ου κο­ρυ­φώ­θη­κε τον Νο­έμ­βριο του 2023 και έκτο­τε έχει μειω­θεί κατά πε­ρί­που 2%, ενώ η πα­ρα­γω­γή σχι­στο­λι­θι­κού ξηρού αε­ρί­ου κο­ρυ­φώ­θη­κε τον ίδιο μήνα και έκτο­τε έχει υπο­χω­ρή­σει κατά 1% ή κατά 1 δι­σε­κα­τομ­μύ­ριο κυ­βι­κά πόδια ημε­ρη­σί­ως.

 

 

Αυτό που θα μπο­ρού­σε να σώσει την απαί­τη­ση του Τραμπ για χα­μη­λό­τε­ρες τιμές πε­τρε­λαί­ου, παρά την εξα­σθέ­νι­ση της αύ­ξη­σης της προ­σφο­ράς, είναι ότι υπο­χω­ρεί επί­σης και η αύ­ξη­ση της πα­γκό­σμιας ζή­τη­σης για πε­τρε­λαϊ­κά προ­ϊ­ό­ντα. Ο ρυθ­μός αύ­ξη­σης της σχε­τι­κής ζή­τη­σης μειώ­θη­κε σχε­δόν στο μισό το 2024 σε σύ­γκρι­ση με το 2023.

 

 

 

Οι χα­μη­λό­τε­ρες τιμές ενέρ­γειας θα μπο­ρού­σαν να είναι ση­μα­ντι­κές για την πο­λι­τι­κή του Τραμπ, αν αυτό σή­μαι­νε ότι ο πλη­θω­ρι­σμός θα συ­νέ­χι­ζε να μειώ­νε­ται και θα πα­ρέ­με­νε σε χα­μη­λά επί­πε­δα. Το πρό­βλη­μα είναι ότι, αυτή τη στιγ­μή, πα­ρα­τη­ρεί­ται η αντί­θε­τη τάση. Ο συ­νο­λι­κός πλη­θω­ρι­σμός στις ΗΠΑ αυ­ξα­νό­ταν το τε­λευ­ταίο εξά­μη­νο του 2024, λόγω της ανό­δου των τιμών της ενέρ­γειας και των τρο­φί­μων και ορι­σμέ­νων υπο­κεί­με­νων «δυ­σμε­τά­βλη­των» συ­νι­στω­σών, όπως το κό­στος τω­να­σφα­λειών αυ­το­κι­νή­των και υγεί­ας, των ενοι­κί­ων και της φι­λο­ξε­νί­ας.  Η Ομο­σπον­δια­κή Τρά­πε­ζα των ΗΠΑ δεν κερ­δί­ζει τον πό­λε­μο κατά του πλη­θω­ρι­σμού.

Ο Τζακ Ρά­σμους (κα­θη­γη­τής Οι­κο­νο­μι­κών) έχει επι­ση­μά­νει ότι η επί­ση­μη εκτί­μη­ση των ΗΠΑ για την αύ­ξη­ση του επι­πέ­δου των τιμών για τα αμε­ρι­κα­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά από το 2020 και μετά είναι πε­ρί­που 24%. Όμως ο αριθ­μός αυτός δεν απο­τυ­πώ­νει σωστά την αύ­ξη­ση των τιμών πολ­λών βα­σι­κών ειδών δια­τρο­φής, όπως το ψωμί, το γάλα, τα αυγά, το κο­τό­που­λο κ.λπ. που έχουν αυ­ξη­θεί κατά 30-40% από το 2020. Το πραγ­μα­τι­κό κό­στος στέ­γα­σης (τιμές κα­τοι­κιών, ενοί­κια) έχει αυ­ξη­θεί ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο. Οι τιμές των κα­τοι­κιών σε πα­νε­θνι­κό επί­πε­δο έχουν αυ­ξη­θεί κατά 39% σύμ­φω­να με τον δεί­κτη τιμών κα­τοι­κιών Shiller. Αλλά το κό­στος των ενυ­πό­θη­κων δα­νεί­ων των νοι­κο­κυ­ριών -δη­λα­δή αυτό που πραγ­μα­τι­κά πλη­ρώ­νουν τα νοι­κο­κυ­ριά από τον μη­νιαίο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό τους- έχει αυ­ξη­θεί κατά 113%! Οι επί­ση­μοι δεί­κτες τιμών των ΗΠΑ, όπως ο ΔΤΚ, δεν πε­ρι­λαμ­βά­νουν τα επι­τό­κια των ενυ­πό­θη­κων δα­νεί­ων. Συ­νε­πώς, ο πλη­θω­ρι­σμός των ενυ­πό­θη­κων δα­νεί­ων λόγω της αύ­ξη­σης του κό­στους των τόκων έχει αυ­ξη­θεί πολύ τα­χύ­τε­ρα και υψη­λό­τε­ρα στο 113%, σε σχέση με το 39% για την τιμή αγο­ράς ενός σπι­τιού. Ο πλη­θω­ρι­σμός στη στέ­γα­ση (σπί­τια και ενοί­κια & συ­να­φή έξοδα) είναι ακόμη υψη­λό­τε­ρος αν συ­μπε­ρι­λη­φθούν τα έξοδα ασφά­λι­σης κα­τοι­κί­ας, οι επι­σκευ­ές κα­τοι­κί­ας και άλλες χρε­ώ­σεις που ορί­ζουν τη «στέ­γα­ση» στις κυ­βερ­νη­τι­κές στα­τι­στι­κές. Τα επι­τό­κια των πι­στω­τι­κών καρ­τών αυ­ξή­θη­καν από 16% σε 24%, τα τρα­πε­ζι­κά δά­νεια αυ­το­κι­νή­του πε­ρί­που δι­πλα­σιά­στη­καν στο 9% κατά μέσο όρο, ενώ τα φοι­τη­τι­κά δά­νεια εκτι­νά­χθη­καν στο 6,8% ή και ψη­λό­τε­ρα. «Όταν συ­νυ­πο­λο­γί­ζε­ται σωστά ο πλη­θω­ρι­σμός των τόκων -μαζί με τις αυ­ξή­σεις στην ακί­νη­τη πε­ριου­σία της το­πι­κής αυ­το­διοί­κη­σης και άλ­λους φό­ρους, τέλη και άλλες επι­βα­ρύν­σεις που δεν λαμ­βά­νο­νται υπόψη από τον κυ­βερ­νη­τι­κό Δεί­κτη Τιμών Κα­τα­να­λω­τή- ο πραγ­μα­τι­κός πλη­θω­ρι­σμός που βιώ­νουν τα αμε­ρι­κα­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά από τον Ια­νουά­ριο του 2021 είναι εύ­κο­λα 35%-40% και επο­μέ­νως πολύ υψη­λό­τε­ρος από τον επί­ση­μο αριθ­μό του ΔΤΚ του 24%».

Έπει­τα υπάρ­χουν τα σχέ­δια του Τραμπ να αυ­ξή­σει τους δα­σμούς στις ει­σα­γω­γές από άλλες χώρες, που δεν θα αφο­ρούν μόνο στα πα­ρα­γω­γι­κά αγαθά αλλά και βα­σι­κά πεδία κα­τα­νά­λω­σης. Αυτό είναι πολύ πι­θα­νό να ασκή­σει ανο­δι­κές πιέ­σεις στις τιμές για τα νοι­κο­κυ­ριά, εκτός εάν το αμε­ρι­κά­νι­κο δο­λά­ριο συ­νε­χί­σει να αυ­ξά­νει την συ­ναλ­λαγ­μα­τι­κή του αξία σε σχέση με άλλα νο­μί­σμα­τα. Αλλά αυτό μπο­ρεί να μην συ­νε­χι­στεί. Ο Τραμπ απαι­τεί από την Ομο­σπον­δια­κή Τρά­πε­ζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώ­σει τα επι­τό­κια το 2025. Εάν η Fed συ­ναι­νέ­σει, η αξία του δο­λα­ρί­ου μπο­ρεί να πέσει καθώς ο πλη­θω­ρι­σμός θα αυ­ξά­νε­ται –αντι­φα­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα δη­λα­δή για τις επι­διώ­ξεις του Τραμπ. Ωστό­σο, πλη­θαί­νουν οι εν­δεί­ξεις ότι η Fed, που εξα­κο­λου­θεί να ελ­πί­ζει ότι θα κερ­δί­σει τον πό­λε­μο κατά του πλη­θω­ρι­σμού, θα δια­τη­ρή­σει τα επι­τό­κια εκεί που είναι, παρά τις πιέ­σεις του Τραμπ. Ει­δι­κά καθώς οι σχε­δια­ζό­με­νες από τον Τραμπ αυ­ξή­σεις δα­σμών και  απε­λά­σεις με­τα­να­στών ερ­γα­τών χωρίς χαρ­τιά θα ωθή­σουν προς τα πάνω τις τιμές και το κό­στος ερ­γα­σί­ας για την αμε­ρι­κα­νι­κή βιο­μη­χα­νία.

Σύμ­φω­να με τον αντι­πρό­ε­δρο Βανς, η κυ­βέρ­νη­ση Τραμπ σχε­διά­ζει να απε­λαύ­νει πε­ρί­που 1 εκα­τομ­μύ­ριο ερ­γα­ζό­με­νους χωρίς χαρ­τιά ετη­σί­ως. Ο ση­με­ρι­νός αριθ­μός των ερ­γα­ζο­μέ­νων χωρίς χαρ­τιά στις ΗΠΑ εκτι­μά­ται σε 11,7 εκα­τομ­μύ­ρια, αλλά ο ρυθ­μός αύ­ξη­σής τους μειώ­νε­ται.

 

 

Το Συμ­βού­λιο Με­τα­νά­στευ­σης εκτι­μά ότι ένα πρό­γραμ­μα απε­λά­σε­ων θα μπο­ρού­σε να κο­στί­σει 88 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια ετη­σί­ως εάν εφαρ­μο­στεί. Και όπως έχω επι­ση­μά­νει και στο πα­ρελ­θόν, η κα­θα­ρή (εισ­ρο­ές σε σχέση με τις εκρο­ές) με­τα­νά­στευ­ση προς τις ΗΠΑ ήταν ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας για την οι­κο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξή τους τα τε­λευ­ταία χρό­νια. Η πε­ρι­κο­πή της, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις του αμε­ρι­κα­νι­κού think-tank PIIE, θα οδη­γού­σε σε μεί­ω­ση του πραγ­μα­τι­κού ΑΕΠ κατά 1,2%-7,4% έως το 2028, με πα­ρό­μοια μεί­ω­ση της απα­σχό­λη­σης ως απο­τέ­λε­σμα. Πι­θα­νό­τα­τα όμως οι απε­λά­σεις δεν θα φθά­σουν σε αυτό το επί­πε­δο και η «νό­μι­μη» με­τα­νά­στευ­ση εξει­δι­κευ­μέ­νων ερ­γα­ζο­μέ­νων θα συ­νε­χι­στεί με κά­ποιο ρυθμό υπό τον Τραμπ.

 

 

Οι εγ­χώ­ριες πο­λι­τι­κές του Τραμπ είναι πολύ πιο ξε­κά­θα­ρες. Θέλει να προ­βεί σε ση­μα­ντι­κές πε­ραι­τέ­ρω μειώ­σεις του φόρου ει­σο­δή­μα­τος και του φόρου εται­ρι­κών κερ­δών, ενώ ταυ­τό­χρο­να θα πε­ρι­κό­ψει τις κρα­τι­κές δα­πά­νες, ιδίως σε ομο­σπον­δια­κό επί­πε­δο -κλα­σι­κά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα «trickle down economics» (η θε­ω­ρία της αυ­θόρ­μη­της «διά­χυ­σης του πλού­του» που συσ­σω­ρεύ­ουν οι ελίτ προς τα κάτω).

 

 

Η πε­ρι­κο­πή των κρα­τι­κών δα­πα­νών δεν θα είναι τόσο εύ­κο­λη υπό­θε­ση, όπως έχουν δια­πι­στώ­σει πά­μπο­λες νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες κυ­βερ­νή­σεις. Οι κρα­τι­κές δα­πά­νες που είναι στη «δια­κρι­τι­κή ευ­χέ­ρεια» της κυ­βέρ­νη­σης (ΣτΜ αυτές που δεν έχουν κα­θο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό δι­καιού­χων και συ­γκε­κρι­μέ­νη πο­σο­τι­κά υπο­χρέ­ω­ση κά­λυ­ψης) έχουν ήδη πε­ρι­κο­πεί κατά κόρον. Η πρό­νοια, η ια­τρι­κή πε­ρί­θαλ­ψη ηλι­κιω­μέ­νων (Medicaire) κ.λπ. είναι δα­πά­νες «κα­το­χυ­ρω­μέ­νων δι­καιω­μά­των», που είναι πολύ πιο δύ­σκο­λο να μειω­θούν. Ο νέος τσά­ρος των πε­ρι­κο­πών του Τραμπ, ο Ίλον Μασκ, θα δια­πι­στώ­σει ότι οι μόνοι το­μείς που μπο­ρεί να πε­ρι­κό­ψει είναι οι αμυ­ντι­κές δα­πά­νες! Η απα­σχό­λη­ση 3 εκατ. ατό­μων στο ομο­σπον­δια­κό κρά­τος απο­τε­λεί το χα­μη­λό­τε­ρο επί­πε­δο ως πο­σο­στό της συ­νο­λι­κής απα­σχό­λη­σης στις ΗΠΑ εδώ και 85 χρό­νια (~2%). Με­τα­ξύ των ομο­σπον­δια­κών ερ­γα­ζο­μέ­νων, ο με­γα­λύ­τε­ρος ερ­γο­δό­της είναι το Υπουρ­γείο Άμυ­νας (χωρίς να υπο­λο­γί­ζο­νται οι εν ενερ­γεία στρα­τιω­τι­κοί), ακο­λου­θού­με­νο από την Τα­χυ­δρο­μι­κή Υπη­ρε­σία και τις Υπο­θέ­σεις Βε­τε­ρά­νων (Veterans Affairs). Οι πιο πι­θα­νοί στό­χοι επί­θε­σης του Μασκ, δη­λα­δή η Υπη­ρε­σία Προ­στα­σί­ας Πε­ρι­βάλ­λο­ντος, η Επι­τρο­πή Κε­φα­λαια­γο­ράς και το Υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας, αντι­προ­σω­πεύ­ουν μαζί λι­γό­τε­ρο από το 1% των ομο­σπον­δια­κών ερ­γα­ζο­μέ­νων, ενώ το Υπουρ­γείο Παι­δεί­ας αντι­προ­σω­πεύ­ει μόλις το 0,14%.

 

 

Μι­λώ­ντας για «αμυ­ντι­κές δα­πά­νες», στην ομι­λία του στο Ντα­βός, ο Τραμπ επα­νήλ­θε στην τα­κτι­κή απαί­τη­σή του να αρ­χί­σουν οι ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις να πλη­ρώ­νουν για τη δική τους άμυνα και για την στή­ρι­ξη της Ου­κρα­νί­ας. Είπε ότι θα απαι­τή­σει από τα μέλη του ΝΑΤΟ να πλη­ρώ­νουν το 5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα, υπερ­δι­πλα­σιά­ζο­ντας τον ση­με­ρι­νό μέσο όρο. Μια τέ­τοια με­τα­τό­πι­ση των δα­πα­νών προς τον στρα­τό θα ήταν κα­τα­στρο­φι­κή για τα δη­μο­σιο­νο­μι­κά της Ευ­ρώ­πης, σε μια συ­γκυ­ρία που οι εθνι­κές κυ­βερ­νή­σεις στην ΕΕ υπο­τί­θε­ται ότι πρέ­πει να επεν­δύ­ουν πε­ρισ­σό­τε­ρα στον έλεγ­χο του κλί­μα­τος και στην ψη­φιο­ποί­η­ση της τε­χνη­τής νοη­μο­σύ­νης, ενώ ταυ­τό­χρο­να θα πρέ­πει να επι­τυγ­χά­νουν πρω­το­γε­νή δη­μο­σιο­νο­μι­κά πλε­ο­νά­σμα­τα με­σο­πρό­θε­σμα για να τη­ρούν τους δη­μο­σιο­νο­μι­κούς κα­νό­νες της ΕΕ.

 

 

 

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ πα­ρα­λη­ρού­σε για το πώς το «ρυθ­μι­στι­κό κα­θε­στώς» της Ευ­ρώ­πης αντι­με­τω­πί­ζει την Αμε­ρι­κή «πολύ άσχη­μα» και «πολύ, πολύ άδικα με τους φό­ρους ΦΠΑ και όλους τους άλ­λους φό­ρους που επι­βάλ­λουν». Δή­λω­σε ότι οι ρυθ­μι­στι­κοί κα­νό­νες της Ευ­ρώ­πης για τις αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες τε­χνο­λο­γί­ας στε­ρούν δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια από την Apple, την Google και το Facebook. Η Ευ­ρώ­πη δεν αγο­ρά­ζει αμε­ρι­κα­νι­κά αγρο­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα ή αμε­ρι­κα­νι­κά αυ­το­κί­νη­τα, αλλά αντί­θε­τα στέλ­νει αυ­το­κί­νη­τα στις ΗΠΑ κατά εκα­τομ­μύ­ρια. Αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα «εμπο­ρι­κά ελ­λείμ­μα­τα εκα­το­ντά­δων δι­σε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δο­λα­ρί­ων» με την ΕΕ, οπότε «Θα κά­νου­με κάτι γι’ αυτό».

Όλα αυτά κα­τέ­στη­σαν την ομι­λία της προ­έ­δρου της Κο­μι­σιόν Φον ντερ Λάιεν ιδιαί­τε­ρα αδύ­να­μη. Ανα­γνώ­ρι­σε ότι η Ευ­ρώ­πη υπο­λεί­πε­ται των ΗΠΑ στις επεν­δύ­σεις νέων τε­χνο­λο­γιών.

«Για να δια­τη­ρή­σου­με την ανά­πτυ­ξή μας στο επό­με­νο τέ­ταρ­το του αιώνα, η Ευ­ρώ­πη πρέ­πει να αλ­λά­ξει τα­χύ­τη­τα». Ανα­κοί­νω­σε ότι η Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή πρό­κει­ται να πα­ρου­σιά­σει έναν οδικό χάρτη για την ανά­πτυ­ξη, που ονο­μά­ζε­ται «Πυ­ξί­δα Αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας». Τι θα προ­τεί­νει αυτός ο οδι­κός χάρ­της για την αντι­με­τώ­πι­ση της «υπαρ­ξια­κής πρό­κλη­σης που αντι­με­τω­πί­ζει η Ευ­ρώ­πη» (με τα  λόγια του Μάριο Ντρά­γκι) και δε­δο­μέ­νων των σχε­δί­ων του Τραμπ να δια­λύ­σει τις οι­κο­νο­μί­ες της Ευ­ρώ­πης; Δεν θα πρό­κει­ται για πε­ρισ­σό­τε­ρες δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις, αλλά αντί­θε­τα για μια εξάρ­τη­ση από τη χρη­μα­το­δό­τη­ση ιδιω­τι­κών κε­φα­λαί­ων σε ολό­κλη­ρη την ΕΕ.

«Η Ευ­ρώ­πη χρειά­ζε­ται μια βαθιά και ρευ­στή κε­φα­λαια­γο­ρά». Βλέ­πε­τε, οι ευ­ρω­παϊ­κές εται­ρεί­ες δεν μπο­ρούν να αντλή­σουν τη χρη­μα­το­δό­τη­ση που χρειά­ζο­νται, «επει­δή η εγ­χώ­ρια κε­φα­λαια­γο­ρά μας είναι κα­τα­κερ­μα­τι­σμέ­νη», δη­λα­δή πολύ μικρή. Ποια είναι η απά­ντη­ση; Η Κο­μι­σιόν θέλει να δη­μιουρ­γή­σει μια Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση Απο­τα­μιεύ­σε­ων και Επεν­δύ­σε­ων -«με νέα ευ­ρω­παϊ­κά απο­τα­μιευ­τι­κά και επεν­δυ­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα, νέα κί­νη­τρα για risk capital (ΣτΜ κε­φά­λαια που κι­νού­νται προς επεν­δύ­σεις με υψη­λό­τε­ρες απο­δό­σεις και άρα υψη­λό­τε­ρο κίν­δυ­νο απω­λειών) και μια νέα ώθηση για να δια­σφα­λι­στεί η απρό­σκο­πτη ροή επεν­δύ­σε­ων σε ολό­κλη­ρη την ένωσή μας». Άρα πάμε για πε­ρισ­σό­τε­ρα χρή­μα­τα για το χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό κε­φά­λαιο και πε­ρισ­σό­τε­ρα κέρδη για τους επεν­δυ­τές.

Η δεύ­τε­ρη πο­λι­τι­κή είναι η απορ­ρύθ­μι­ση της ευ­ρω­παϊ­κής βιο­μη­χα­νί­ας: «πάρα πολ­λές επι­χει­ρή­σεις κα­θυ­στε­ρούν τις επεν­δύ­σεις στην Ευ­ρώ­πη λόγω της πε­ριτ­τής γρα­φειο­κρα­τί­ας». Η ενιαία ευ­ρω­παϊ­κή αγορά εξα­κο­λου­θεί να έχει πάρα πολ­λούς εθνι­κούς φραγ­μούς, επο­μέ­νως η Ευ­ρώ­πη χρειά­ζε­ται ένα ενιαίο σύ­νο­λο κα­νό­νων.

Η τρίτη πο­λι­τι­κή είναι η μεί­ω­ση του ενερ­γεια­κού κό­στους. Βλέ­πε­τε, η Ρωσία διέ­κο­ψε τον ενερ­γεια­κό εφο­δια­σμό της Ευ­ρώ­πης (!) και έτσι το κό­στος αυ­ξή­θη­κε. Και τώρα οι ΗΠΑ πα­ρέ­χουν πάνω από το 50% του εφο­δια­σμού με υγρο­ποι­η­μέ­νο φυ­σι­κό αέριο (LNG). Η Ντερ Λάιεν πα­ρα­δέ­χθη­κε ότι «τα νοι­κο­κυ­ριά και οι επι­χει­ρή­σεις είδαν το ενερ­γεια­κό κό­στος στα ύψη και οι λο­γα­ρια­σμοί για πολ­λούς δεν έχουν ακόμη μειω­θεί. Τώρα, η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τά μας εξαρ­τά­ται από την επι­στρο­φή σε χα­μη­λές και στα­θε­ρές τιμές ενέρ­γειας».

 

 

 

Πώς θα επι­τευ­χθεί αυτό; Με πε­ρισ­σό­τε­ρη «κα­θα­ρή ενέρ­γεια» από ανα­νε­ώ­σι­μες πηγές και από νέες τε­χνο­λο­γί­ες, όπως η σύ­ντη­ξη, η ενι­σχυ­μέ­νη γε­ω­θερ­μία και οι μπα­τα­ρί­ες στε­ρε­άς κα­τά­στα­σης. Όμως αυτά δεν θα γί­νουν με πε­ρισ­σό­τε­ρες δη­μό­σιες επεν­δύ­σεις, αλλά με την κι­νη­το­ποί­η­ση «πε­ρισ­σό­τε­ρων ιδιω­τι­κών κε­φα­λαί­ων για τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό των δι­κτύ­ων ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και των υπο­δο­μών απο­θή­κευ­σης».

Έτσι, η απά­ντη­ση της Ευ­ρώ­πης στον Τραμπ είναι να βα­σί­ζε­ται ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο στις ει­σα­γω­γές ενέρ­γειας από τις ΗΠΑ, να ελ­πί­ζει ότι ο ιδιω­τι­κός το­μέ­ας θα επεν­δύ­σει σε νέες τε­χνο­λο­γί­ες επει­δή η Ευ­ρώ­πη θα «απορ­ρυθ­μι­στεί» και ότι ο χρη­μα­το­πι­στω­τι­κός το­μέ­ας θα προ­σφέ­ρει πε­ρισ­σό­τε­ρα δά­νεια για επεν­δύ­σεις αντί να κερ­δο­σκο­πεί σε χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κά πε­ριου­σια­κά στοι­χεία. Σας αφήνω να κρί­νε­τε πόσο πι­θα­νό είναι να πε­τύ­χει αυτή η στρα­τη­γι­κή.

Το μέλ­λον, όπως το σκια­γρά­φη­σαν στο Ντα­βός ο Τραμπ και η Φον ντερ Λάιεν, είναι ένα μέλ­λον πε­ρισ­σό­τε­ρων φραγ­μών στο εμπό­ριο με­τα­ξύ των χωρών και  με­γα­λύ­τε­ρης απορ­ρύθ­μι­σης, ώστε οι τρα­πε­ζί­τες και οι βιο­μή­χα­νοι να μπο­ρούν να κά­νουν ό,τι θέ­λουν, ανε­ξάρ­τη­τα από τη ζημιά στην ασφά­λεια και τα δι­καιώ­μα­τα των κα­τα­να­λω­τών και τις επι­πτώ­σεις στο πε­ρι­βάλ­λον και το κλίμα. Η Φον ντερ Λάιεν δή­λω­σε ότι η Συμ­φω­νία του Πα­ρι­σιού για τους κλι­μα­τι­κούς στό­χους είναι ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας να δια­τη­ρη­θεί (πα­ρό­λο που το όριο των στό­χων της ξε­πε­ρά­στη­κε από το 2024), ενώ ο Τραμπ απέ­συ­ρε τις ΗΠΑ από τη συμ­φω­νία (ξανά). Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να όμως, το να βα­σι­στεί κα­νείς στον ιδιω­τι­κό τομέα για να κάνει αυτός αυ­ξη­μέ­νες επεν­δύ­σεις στην τε­χνο­λο­γία και τον έλεγ­χο του κλί­μα­τος για να αλ­λά­ξει η πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μία, θα απο­δει­χθεί, για άλλη μια φορά απο­τυ­χη­μέ­νη μέ­θο­δος.

 

 

Εν τω με­τα­ξύ, η ανι­σό­τη­τα του πλού­του και των ει­σο­δη­μά­των σε όλο τον κόσμο συ­νε­χί­ζε­ται. Κάθε χρόνο στο Ντα­βός, η Oxfam πα­ρου­σιά­ζει μια έκ­θε­ση που απο­τε­λεί κα­τα­δι­κα­στι­κό ανά­θε­μα στην ανι­σό­τη­τα και κάθε χρόνο οι συμ­με­τέ­χο­ντες στο Ντα­βός γε­νι­κά την αγνο­ούν. Φέτος οι οι­κο­νο­μο­λό­γοι της Oxfam δια­πί­στω­σαν ότι «ο πλού­τος των δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χων αυ­ξή­θη­κε τρεις φορές τα­χύ­τε­ρα το 2024 από ό,τι το 2023. Ανα­μέ­νε­ται να προ­κύ­ψουν πέντε τρι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι μέσα σε μια δε­κα­ε­τία. Εν τω με­τα­ξύ, οι κρί­σεις της οι­κο­νο­μί­ας, του κλί­μα­τος και των συ­γκρού­σε­ων ση­μαί­νουν ότι ο αριθ­μός των αν­θρώ­πων που ζουν σε συν­θή­κες φτώ­χειας δεν έχει αλ­λά­ξει σχε­δόν κα­θό­λου από το 1990». Η έκ­θε­ση επε­σή­μα­νε ότι ο πε­ρισ­σό­τε­ρος πλού­τος των δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χων «ει­σπράτ­τε­ται» και δεν κερ­δί­ζε­ται: «το 60% προ­έρ­χε­ται είτε από κλη­ρο­νο­μιά, είτε από ευ­νοιο­κρα­τία είτε από μο­νο­πω­λια­κή δύ­να­μη». Το 2024, ο πλού­τος κα­θε­νός από τους 10 πλου­σιό­τε­ρους άν­δρες αυ­ξα­νό­ταν κατά σχε­δόν 100 εκα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια την ημέρα κατά μέσο όρο. «Ακόμη και αν ξε­κι­νού­σα­τε πριν από 315.000 χρό­νια και την εποχή των πρώ­των αν­θρώ­πων να απο­τα­μιεύ­ε­τε 1.000 δο­λά­ρια την ημέρα, και πάλι δεν θα εί­χα­τε σή­με­ρα τόσα χρή­μα­τα όσα ένας από τους δέκα πλου­σιό­τε­ρους δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χους. Αν οποιοσ­δή­πο­τε από τους 10 πλου­σιό­τε­ρους δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χους έχανε το 99% του πλού­του του, θα εξα­κο­λου­θού­σε να είναι δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χος».

 

 

Η υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου, Ρέι­τσελ Ριβς, ήταν επί­σης στο Ντα­βός. Κατά τη διάρ­κεια του πρω­ι­νού της δεύ­τε­ρης ημέ­ρας, κά­ποιος ρώ­τη­σε την υπουρ­γό της Βρε­τα­νί­ας πώς αι­σθά­νε­ται για τη «δη­μιουρ­γία πλού­του». Αι­σθα­νό­ταν άνετα με αυτό, όπως ο Τόνι Μπλερ; «Απο­λύ­τως», απά­ντη­σε η Ριβς. «Απο­λύ­τως άνετη». Προ­φα­νώς, το τε­ρα­τώ­δες επί­πε­δο του πλού­του που ανα­φέ­ρε­ται στην έκ­θε­ση της Oxfam και επι­δει­κνύ­ε­ται ανοι­χτά από τους ολι­γάρ­χες που συμ­με­τέ­χουν στο Ντα­βός δεν την προ­βλη­μά­τι­ζε. Μου θύ­μι­σε έναν προη­γού­με­νο υπουρ­γό των Ερ­γα­τι­κών στην κυ­βέρ­νη­ση του Τόνι Μπλερ, τον Πίτερ Μά­ντελ­σον (η ει­ρω­νεία τον έκανε σή­με­ρα πρε­σβευ­τή του Ηνω­μέ­νου Βα­σι­λεί­ου στις ΗΠΑ του Τραμπ), ο οποί­ος κά­πο­τε δή­λω­σε δια­βό­η­τα ότι ήταν «εξαι­ρε­τι­κά άνε­τος με το να γί­νο­νται κά­ποιοι άν­θρω­ποι προ­κλη­τι­κά πά­μπλου­τοι… εφό­σον πλη­ρώ­νουν τους φό­ρους τους» (πράγ­μα που, φυ­σι­κά, σπα­νί­ως κά­νουν).

 

 

 

Η επι­κε­φα­λής του ΔΝΤ, Κρι­στα­λί­να Γκε­ορ­γκί­ε­βα, ήταν προ­φα­νώς επί­σης στο Ντα­βός. Απευ­θυ­νό­με­νη σε μια επί­λε­κτη ομάδα κο­ρυ­φαί­ων ηγε­τών της πα­γκό­σμιας πο­λι­τι­κής, επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και κοι­νω­νί­ας των πο­λι­τών, τους υπεν­θύ­μι­σε τα λόγια του Κέινς σε ένα δο­κί­μιο του 1930, που είχε γρα­φτεί με φόντο τη Με­γά­λη Ύφεση, την άνοδο του κομ­μου­νι­σμού και του φα­σι­σμού και την εθνι­κή και διε­θνή από­γνω­ση. Της αρέ­σει πολύ να πα­ρα­θέ­τει λόγια του Κέινς. Αυτή τη φορά επέ­λε­ξε να πα­ρα­θέ­σει το εξής: «Προ­βλέ­πω ότι και οι δύο συ­γκρουό­με­νες λαν­θα­σμέ­νες απαι­σιο­δο­ξί­ες που κά­νουν τώρα τόσο θό­ρυ­βο στον κόσμο θα δια­ψευ­στούν με τον καιρό: Τόσο η απαι­σιο­δο­ξία των επα­να­στα­τών που πι­στεύ­ουν ότι τα πράγ­μα­τα είναι τόσο άσχη­μα που τί­πο­τα δεν μπο­ρεί να μας σώσει παρά μόνο η βίαιη αλ­λα­γή. Όσο και η απαι­σιο­δο­ξία των αντι­δρα­στι­κών που θε­ω­ρούν την ισορ­ρο­πία της οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής μας ζωής τόσο επι­σφα­λή που δεν πρέ­πει να ρι­σκά­ρου­με κα­νέ­να πεί­ρα­μα». Απ’ ότι φαί­νε­ται, υπάρ­χει κά­ποιος μέσος δρό­μος αι­σιο­δο­ξί­ας που δεν απαι­τεί επα­νά­στα­ση, αλλά προ­ϋ­πο­θέ­τει αλ­λα­γή.

Ο Κέινς έγρα­ψε αυτό το κεί­με­νο μετά από μια ομι­λία του προς τους φοι­τη­τές του στο Κέ­μπριτζ, στην οποία τους κα­λού­σε να μην απο­δέ­χο­νται τις μαρ­ξι­στι­κές κρι­τι­κές και να πα­ρα­μέ­νουν αι­σιό­δο­ξοι ότι ο κα­πι­τα­λι­σμός θα πάει την αν­θρω­πό­τη­τα μπρο­στά. Αυτό που ακο­λού­θη­σε μετά το 1930 ήταν μια βαθιά ύφεση στις με­γά­λες οι­κο­νο­μί­ες, η άνο­δος των φα­σι­στι­κών και να­ζι­στι­κών δυ­νά­με­ων, ο Β’ Πα­γκό­σμιος Πό­λε­μος και το Ολο­καύ­τω­μα. Ας ελ­πί­σου­με ότι η ανα­φο­ρά της Γκε­ορ­γκί­ε­βα στον Κέινς δεν θα απο­τε­λέ­σει προ­άγ­γε­λο μιας επα­νά­λη­ψης τέ­τοιων γε­γο­νό­των στη δε­κα­ε­τία του 2030.

https://rproject.gr/article/ntavos-2025-tramp-enantion-fon-nter-laien

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.