Γ. Παληγεώργος | Η νοοτροπία της (μη) συγγνώμης… και η άλλη επιλογή

Γ. Παληγεώργος | Η νοοτροπία της (μη) συγγνώμης… και η άλλη επιλογή

  • |

Κάποτε θάρθουν οι καιροί, όπου οι προφέσορες κι οι πολιτικοί θα λένε, «Συγγνώμη! Συγγνώμη, εγώ φταίω, εγώ  ξεστράτισα, έχετε δίκιο!». Θάναι η περίπτωση, η μόνη ίσως περίπτωση, που το εγώ (τους), σεμνό κι απολογητικό θα σταλάζει στην καρδιά μας. Όμως μέχρι να γίνει νοοτροπία  η φιλοσοφία της συγγνώμης, θα κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι!

  • Γράφει ο  Γιώργος Παληγεώργος | by red line

Θα περάσουν καιροί,  που οι άνθρωποι θα κοσκινίζουν τα λόγια για ν’ αφαιρέσουν τα χοντρά ψέματα, για να κρατήσουν τους κόκκους της γνώσης και της αλήθειας. Μέχρι τότε οι ψεύτες θα τραβούν τα φώτα της δημοσιότητας, στη διαδρομή τους, μεταξύ έπαρσης και υποκρισίας. Και  μέχρι ν’ αλλάξουν οι καιροί, θα σηκώνουν τα βουνά στους  ώμους τους οι λαοί, όπως λέει ο ποιητής!

Άκουσα χθες τον πρωθυπουργό στο διάγγελμα της παραίτησής του, και θυμήθηκα εκείνο το τραγουδάκι που λέγαμε παιδιά, «…Πολλά ψέματα είπαμε ολά ολά, ας πούμε και μια αλήθεια βατζιγτζέλο, βατζιγτζό. Ο κόκορας εγέννησε ολά ολά, κι έκανε κολοκύθια βατζιγτζέλο, βατζιγτζό. …». Τόσα και τέτοια ψέματα, π’ ανθρώπου νους δεν έβανε. Και θέλει, είπε, την επαναβεβαίωση του Ελληνικού λαού, να συνεχίσει το έγκλημα εναντίον του, εναντίον μας!

Πριν λίγες μέρες το γερμανικό δημόσιο πήρε τα Ελληνικά αεροδρόμια, όπως πριν από λίγα χρόνια το γερμανικό κράτος πήρε τον ΟΤΕ. Γι’ αυτά και για τα άλλα εγκλήματα σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας δε «θυμήθηκε» λέξη να πει, ο φιλοτηλεοπτικός (sic)  πλέον Τσίπρας.  Προχθές ο Σόιμπλε, επαίνεσε τον Τσίπρα για τις συνετές επιλογές του και χθες η Μέρκελ , απ’ τη μακρινή Βραζιλία, τον επαίνεσε για την προσφυγή του στις κάλπες. Μα όταν σε επαινούν οι εχθροί σου, οι εχθροί της χώρας σου και του λαού σου, είναι ολοφάνερο τίνος συμφέρονται εξυπηρετούνται, είναι ολοφάνερο πια συμφέρονται εξυπηρετείς, εκούσια ή ακούσια,  ως πολιτική ηγεσία της χώρας!

Άραγε η πραγματικότητα, που βοά, είναι ικανή, να μας κινητοποιήσει, εναντίον της ωμής πολιτικής ψευδολογίας, εναντίον της αντιαισθητικής υποκρισίας, εναντίον του προβοκατόρικου λεονταρισμού, εναντίον, τελικά, εκείνων των πολιτικών, που ματώνουν και τελειώνουν τις ζωές μας και παραδίδουν την πατρίδα; Θυμάμαι το τραγούδι του Σαββόπουλου, «Ελλάδα γλώσσα τυφλή στη γεωγραφία, Ελλάδα οικόπεδο και αποικία»!

Όπως και νάχουν τα πράγματα, οφείλουμε να δώσουμε ως λαός την απάντησή μας, βήμα προ βήμα και να υπερασπιστούμε την ύπαρξή μας! Οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι σήμερα, κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ, να νοθεύσουν και τελικά να αφομοιώσουν απόλυτα το ΣΥΡΙΖΑ και να τον μετατρέψουν σε ένα απ’ τα ίδια, που γνωρίζαμε. Σ’ ένα μνημονιακό απολειφάδι! Σε μια άχαρη συνιστώσα του συστημικού μνημονιακού μπλοκ εξουσίας.  Όμως οι εποχές άλλαξαν κι αυτές τις αλλαγές οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε  με την αντίστοιχη πολιτική συμπεριφορά και δράση.

Η Ευρώπη ως ΕΕ, ήδη από χρόνια, δεν εννοεί και δεν ευνοεί τη συνύπαρξη λαών και πολιτισμών στη βάση της αλληλεγγύης! Αντίθετα επιθυμεί, με γερμανική διεύθυνση, τη σαλαμοποίηση των λαών και των πολιτισμών και την επιβολή πολιτικών αποικιοκρατίας των τοκογλύφων! Η χώρα μας ζει αυτές τις πολιτικές 5,5 χρόνια τώρα. Είναι προφανές ότι η σημερινή ΕΕ ως επιλογή έχει διαψεύσει τους οραματιστές της και έχει στην ουσία  καταρρεύσει. Η εμμονή μας για διατήρηση εκφυλισμένων σχέσεων μόνο δεινά μπορεί να προσθέσει.

Ποτέ οι τοκογλύφοι και οι πολιτικοί τους εκφραστές δε θα μας συμπονέσουν, δε θα μας ζητήσουν συγγνώμη, δε θα επανορθώσουν. Γιατί ποτέ οι ενέργειές τους δεν ήταν λάθη. Ήταν σαφείς στρατηγικές τους επιλογές. Ήταν και είναι συνειδητότατες πολιτικές. Ας μην περιμένουμε απ’ αυτούς που μας καταστρέφουν να μας σώσουν. Εμείς  θα δώσουμε τη λύση που μας αρμόζει.

Οραματιζόμαστε ξανά την Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών , αλλά μέχρι τότε οφείλουμε ως χώρα,  να ανακτήσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία και θέσουμε ξανά σε κίνηση  την οικονομία και την κοινωνίας μας! Με αναπροσαρμογή των διεθνών σχέσεων της χώρας, με εθνικό νόμισμα και κυρίως με οργάνωση και δουλειά! Με πολιτικές για την αυτοδιάθεση της χώρας και για την ανακούφιση της κοινωνίας  που στενάζει! Με τις  σύγχρονες αριστερές και δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις!