Για την ένωση Πάρου και Αντιπάρου θα χρησιμοποιηθεί το πλωτό φράγμα

Για την ένωση Πάρου και Αντιπάρου θα χρησιμοποιηθεί το πλωτό φράγμα

  • |

Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα της αξιοποίησης του πλωτού φράγματος που το ελληνικό Πεντάγωνο προμηθεύτηκε στις αρχές του χρόνου για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών και τελικά, όταν επρόκειτο να παραληφθεί από το Δημόσιο, φάνηκε ότι δεν μπορούσε να αποδώσει για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το αξίας 500.000 ευρώ φράγμα πρόκειται να τοποθετηθεί στο στενό Πάρου – Αντιπάρου, ενώνοντας τα δύο νησιά, που θα μετατραπούν σε ένα νησί πλέον. Το έργο αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και στον τουρισμό της περιοχής, καθώς πλέον δεν θα είναι απαραίτητο κανείς να επιβιβαστεί σε φέρι μποτ για να μεταβεί από την Πάρο στην Αντίπαρο, ή τανάπαλιν.

«Δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα που υφίσταται από αρχαιοτάτων χρόνων. Το είδαμε και μέσα στον Αύγουστο με την εκδήλωση κρουσμάτων του κορονοϊού στα δύο νησιά, δεν ήταν εύκολο να μεταβούν οι άνθρωποι από το ένα νησί στο άλλο και στο φέρι επικρατούσε συνωστισμός. Πλέον όλα αυτά λύνονται» σχολιάζουν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το φράγμα έχει μήκος 2,7 χλμ οπότε φτάνει άνετα για τη σύνδεση των δύο νησιών, ενώ το πλάτος του 1,1 μέτρου επαρκεί για τη χρήση ποδηλάτου ή μηχανής από τους ταξιδιώτες που θα διασχίζουν τη θάλασσα μεταξύ των δύο νησιών. Στις σκέψεις της κυβέρνησης βρίσκεται και η τοποθέτηση σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε όσοι δεν οδηγούν δίκυκλο να μπορούν να χρησιμοποιούν τρενάκι, ενώ μάλλον δύσκολη φαίνεται προς το παρόν η μετακίνηση επί του φράγματος με αυτοκίνητο.

Στον αντίποδα, έντονες είναι οι αντιδράσεις από την εγχώρια κοινότητα του windsurf και kitesurf καθώς το στενό Πάρου – Αντιπάρου χρησιμοποιείται κατά κόρον για τα εν λόγω σπορ. Ωστόσο υπάρχουν και φωνές αθλητών που χαιρετίζουν την κίνηση και βλέπουν την ύπαρξη του φράγματος σαν πρόκληση, μιας και το ύψος των 50 εκατοστών από την επιφάνεια της θάλασσας προσφέρεται για άλματα.

w.tokoulouri.com