Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου στο θέατρο act

Εργαστήριο Σωματικού Θεάτρου στο θέατρο act

Το θέατρο act και η ομάδα Synthesis 748 από το Παρίσι με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Σωματικού Θεάτρου (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – Ecole Magenia), διοργανώνουν ετήσιο εργαστήριο σωματικού θεάτρου με εισηγητή τον χορογράφο, χορευτή και physical performer Σπύρο Κουβαρά.

Στο εργαστήριο σωματικού θεάτρου του Σπύρου Κουβαρά, της Compagnie Synthesis 748, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα εμβαθύνουν σε μια μέθοδο μη λεκτικής δραματουργίας εκεί όπου το σώμα και η κίνηση αποτελούν τα μείζονα εργαλεία του ερμηνευτή – performer.

Στο εργαστήριο αυτό η κίνηση θα υποκαταστήσει το κείμενο, το ίδιο το ανθρώπινο σώμα θα λειτουργήσει σαν κείμενο, σαν σκηνική και θεατρική παρτιτούρα. Με αφετηρία τις τεχνικές και θεωρητικές προσεγγίσεις των πρωτοπόρων του σωματικού θεάτρου  (Grotowski, Lecoq, Decroux) η συγκεκριμένη μέθοδος εξωτερικευμένη μέσω της σωματικής ερμηνείας και της δημιουργικότητας του καθένα, θα οδηγήσει τους συμμετέχοντες μέχρι την κινησιολογική σύνθεση και την σκηνική performance.

Μέσω ασκήσεων τεχνικής και δομημένων αυτοσχεδιασμών, θα έρθει γενικά ο ηθοποιός πιο κοντά προς την αφηρημένη εικόνα (abstract image), πιο κοντά σε ένα είδος θεάτρου όπου η δραματουργική προσέγγιση αποκαλύπτεται καταρχάς με άξονα την κίνηση, με όχημα ένα συχνά μη ρεαλιστικό σωματικό παίξιμο. Η χρήση του κειμένου, στο εργαστήριο του Σπύρου Κουβαρά, έχει δευτερεύοντα ρόλο και εμφανίζεται προαιρετικά, πολλές φορές σαν συμπληρωματική μουσική υπόκρουση της κίνησης.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί σε 10 αυτόνομους κύκλους, ένας κύκλος κάθε μήνα (των 6 ωρών έκαστος) συνολικής διάρκειας 60 ωρών και απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, χορευτές, καλλιτέχνες του δρόμου καθώς και σε οποιονδήποτε επιθυμεί να γνωρίσει την κινησιολογική δραματουργία στο θέατρο. Προηγούμενη κινησιολογική εμπειρία είναι καλοδεχούμενη αλλά όχι απαραίτητη.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 16 άτομα. Απώτερος στόχος του εργαστηρίου, μετά την απαραίτητη και απαιτούμενη εκπαίδευση των συμμετεχόντων και μετά από αυστηρή επιλογή, είναι η σύσταση της πρώτης ομάδας σωματικού θεάτρου της Πάτρας και η δημιουργία παράστασης που θα παρουσιαστεί στο θέατρο ACT την σεζόν 2015 -2016.

Το θέατρο act  βρίσκεται στις Σκάλες Γεροκωστοπούλου αριθμός 65.

1ος κύκλος : Σάββατο 26 και Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Διδακτέες Ώρες: 6 ανά κύκλο (14:00-17:00 Σάββατο και Κυριακή)

Συνολική διάρκεια: 10 κύκλοι, 60 ώρες, Σεπτέμβριος 2015 – Ιούνιος 2016.

Κόστος ανά κύκλο 30€ το άτομο

ή 240€ και για τους 10 κύκλους με δυνατότητα πληρωμής σε τρείς δόσεις. Χορήγηση Certificat d’aptitude professionnelle (πιστοποιητικό παρακολούθησης τύπου master class) από την Compagnie Synthesis 748 / Spyros Kouvaras σε όσους παρακολουθήσουν από 40 ώρες και πάνω.

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 6937389383, synthesis748@gmail.com και 6936122263.

Η ομάδα Synthesis 748 και ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι και το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού

Links:http://vimeo.com/channels/synthesis748

https://plus.google.com/114372763159790701210

http://contemporaryperformance.org/profile/SpyrosKouvaras

www.act-theater.gr.

Εκ των υποστηρικτών του εργαστηρίου είναι και το thebest.gr.

Ο χορογράφος, χορευτής, Physical Performer Σπύρος Κουβαράς γεννήθηκε το 1977 και σπούδασε γραφικές τέχνες στην σχολή ΑΚΤΟ ART AND DESIGN στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μιμικής και Σωματικού Θεάτρου του Παρισιού (Académie Européenne de Théâtre Corporel de Paris – École Magenia), σπούδασε σύγχρονο χορό και κίνηση Laban στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού και παρακολούθησε ετήσια σεμινάρια και master classes με την ομάδα Théâtre du Mouvement.

Εγκατεστημένος στην Γαλλία, ιδρύει στο Παρίσι τον Μάιο του 2008 την ομάδα Synthesis 748 και έχοντας την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού (résidences και επιχορηγήσεις) αναπτύσσει τη δική του χορογραφική και κινησιολογική γραφή εστιάζοντας στην σχέση του σύγχρονου χορού και του σωματικού θεάτρου με τα εικαστικά και την φιλοσοφία.

Το 2010, δημιουργεί στο International Visual Theatre στο Παρίσι το « L’Isolement dans un Espace Infini », ένα χορευτικό σόλο 50 λεπτών, (χορογραφία για ένα σώμα και 11 μέτρα σελοφάν) έργο που παρουσιάζεται σε θέατρα, φεστιβάλ και μουσεία σε Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία και Ελλάδα μεταξύ των οποίων και στο θέατρο Απόλλων στην Πάτρα σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ.

Το 2012, πάντα με την υποστήριξη του Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού, δημιουργεί το « You can not enter twice the same river », το πρώτο του video dance project, έργο που αποτελεί μια μελέτη πάνω στην φιλοσοφία του Ηράκλειτου. Το video dance αυτό παρουσιάζεται στο Instants Vidéo στην Μασσαλία, στο Διεθνές Φεστιβάλ video dance της Αθήνας, στην γκαλερί S.Hurts στο Μπουένος Άιρες, και στο Videoart BOX Project Space του Μιλάνου.

Το 2014, ο Σπύρος Κουβαράς δημιουργεί σε συμπαραγωγή με το Espace André Malraux στο Παρίσι το « Nova Aetas », μια χορογραφημένη εγκατάσταση για δύο σώματα και 100 κούτσουρα. Το έργο δημιουργείται με την υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Γαλλικό Ινστιτούτου Αθηνών και παρουσιάζεται σε Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα.

Τον Ιανουάριο του 2015, παρουσιάζει στην Πινακοθήκη του Πειραιά την performance « Ο άντρας που βαδίζει στην κολόνα», ένα έργο σπουδή στην γλυπτική του Ο. Ροντέν.

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Synthesis 748 σε συμπαραγωγή με την γκαλερί Owl Art Space στην Ακρόπολη παρουσιάζουν το OPUS I # Temporality, μια χορογραφική performance του Σπύρου Κουβαρά για την εικαστική τριλογία ΜετροΛόγος.

Ο Σπύρος Κουβαράς είναι επιλεγμένο μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου σύγχρονων καλλιτεχνών Pépinières Européennes και διδάσκει σωματικό θέατρο και χορογραφία-performance στο Athens Acting Studio και στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή της Νέλλης Καρρά στην Αθήνα καθώς και στο Κέντρο Τεχνών του Gif sur Yvette στο Παρίσι.