ΛΑΕ: Αντιστεκόμαστε και  αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς!

ΛΑΕ: Αντιστεκόμαστε και αποτρέπουμε τους πλειστηριασμούς!

  • |

Με τρόμο ζει η Ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, τους αλλεπάλληλους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στοιχειώδους λαϊκής περιουσίας, σε βάρος ανήμπορων συμπολιτών μας, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν δάνεια(ακόμα και ελάχιστων ποσών), λόγω λεηλασίας των εισοδημάτων τους.

Για την χιονοστιβάδα των κόκκινων δανείων δεν  ευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες που πήραν στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια, ούτε οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και μικροεπιχειρηματίες που έλαβαν επιχειρηματικά δάνεια. Ευθύνεται από τη μια μεριά η τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών με τις τεράστιες ψαλίδες μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων (ιδίως για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες), τις παράνομες ρήτρες με τις οποίες φόρτωναν έξοδα στο δανειολήπτη, την πολιτική προώθησης επισφαλών προϊόντων(όπως τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο) και από την άλλη η πολιτική των μνημονίων που στραγγάλισε με την ύφεση κάθε δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων. Πολιτική που οδήγησε σε απόγνωση και αυτοκτονίες και έχει καταστήσει τον ιδιοκτήτη ενοικιαστή στο σπίτι του, ανεξάρτητα από το είδος του δανείου που έχει λάβει, καθώς οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό εξαρτούν τις ρυθμίσεις των καταναλωτικών ή επιχειρηματικών δανείων από την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων ή την εγγύηση τρίτων.

Η πολιτική αυτή δεν είναι βέβαια τυχαία. Είναι στοχευμένη πολιτική επιλογή, που απέφερε κέρδη όχι μόνο στους τοκογλύφους δανειστές, αλλά και στα golden boys που λυμαίνονται τις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, καθώς και το μεγάλο κεφάλαιο που λάμβανε θαλασσο-δανεικά και αγύριστα (50 δις από τα επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται ότι κατευθύνθηκαν σε τέτοιες επιχειρήσεις). Ταυτόχρονα οδηγεί στην αποστέρηση της λαϊκής περιουσίας, αλλά και ευρύτερες αναδιαρθρώσεις με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ακινήτων, επιχειρήσεων και αγροκτημάτων σε τράπεζες, real estates και ξένα vulture funds.

Η εκχώρηση των δανείων, συμπολιτών μας που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, στα funds και οι ελεύθεροι πλειστηριασμοί δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά εντάσσονται στη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία 6,5 χρόνια από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αρχικά, τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που πλήττουν  τεράστιο αριθμό λαϊκών οικογενειών.

Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους, που βυθίζει  τη χώρα στο τέλμα των μνημονίων, οφείλεται στις ανακεφαλαιώσεις των τραπεζών, με χρήματα του λαού μέσα από την πρωτοφανή φορολογική καταιγίδα των τελευταίων χρόνων. Έτσι ο Ελληνικός λαός και κυρίως τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν διπλά τις τράπεζες και τελικά, χωρίς καμία προστασία από την πολιτεία, χάνουν σε πλειστηριασμούς τις μικρές τους περιουσίες οδηγούμενοι στην απόγνωση.

Είναι βέβαιο πως όσο η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στη ληστρική ευρωζώνη, έλεγχος του τραπεζικού συστήματος με εθνικοποίηση των τραπεζών δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι τα μνημόνια καλά θα κρατούν και οι τοκογλυφικοί γύπες με τη βοήθεια των κυβερνήσεων θα αρπάζουν τις περιουσίες των απροστάτευτων πολιτών.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ καλεί όλους τους συμπολίτες να εναντιωθούν έμπρακτα στους πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας. Ήδη συλλογικότητες έχουν καταφέρει να ματαιώσουν πλειστηριασμούς, με έντονες παρεμβάσεις τους στα δικαστήρια, σε όλη την χώρα και πρόσφατα δύο φορές στη Θεσσαλονίκη.

Οφείλουμε να αντισταθούμε και να προστατευθούμε από τους αδίστακτους  και αχόρταγους τραπεζίτες-τοκογλύφους και από αυτούς  που σχεδιάζουν και υλοποιούν αυτή τη λεηλασία, αυτή τη γενικευμένη καταστροφή.

Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

Να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές κι αυτούς που τις εφαρμόζουν!