Ανεξάρτητη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα Β’ ΕΛΜΕ Αιτ/ιας

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα Β’ ΕΛΜΕ Αιτ/ιας

  • |

Φτάνει πιά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός! Προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας πλατιάς και ενωτικής προσπάθειας στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας  και καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν σ΄ αυτήν την πρωτοβουλία αντίστασης, για να οργανώσουμε τις μάχες μας για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου και για την ανατροπή των μνημονίων και της πολιτικής Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που μας εξαθλιώνουν!

Δηλώνουμε με την παρουσία μας την μαχητική προάσπιση αλλά και διεκδίκηση των συμφερόντων του κλάδου, την αντίθεση στις λογικές του κυβερνητικού συνδικαλισμού αλλά και την αγωνιστική  συνέπεια σε αρχές και συλλογικές αποφάσεις. Βιώνουμε με δραματικό τρόπο καθημερινά την απαξίωση μας ως εκπαιδευτικοί, ως εργαζόμενοι, ως πολίτες αυτής της χώρας. Με μοναδικές ειδήσεις το πόσο χειρότερη θα είναι η επόμενη μέρα μέσα από τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση, την ανεργία, την αποδόμηση  του κοινωνικού κράτους αλλά και την καταστρατήγηση των θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όσων έχουν απομείνει, η στάση μας δεν μπορεί να είναι άλλη: 8 χρόνια ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΔΕΝ πάει άλλο!

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Πυλώνας 1ος: εξοικονόμηση προσωπικού

Στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τις πολιτικές των προκατόχων της, επιδιώκει τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, το λέει «εξοικονόμηση» και «εξορθολογισμό» προσωπικού:

 

·      απολύσεις αναπληρωτών,
·      δημιουργία τεχνητών πλεοναζόντων εκπαιδευτικών,
·      υποβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης (μείωση ωραρίου, κλείσιμο και συγχώνευση τμημάτων ΕΠΑΛ)
·      κατάργηση υπευθύνων εργαστηρίων,
·      σύμπτυξη ειδικοτήτων και αναθέσεων,
·      απαξίωση των ακαδημαϊκών προσόντων στην ειδική αγωγή,
·      αύξηση του αριθμού των μαθητών ακόμη και στα τμήματα των ειδικών σχολείων,
·      ευελιξία και κινητικότητα.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Πυλώνας 2ος: Το «νέο» ΣΧΟΛΕΙΟ της ΑΓΟΡΑΣ

Η συνεχής επίθεση στη δημόσια εκπ/ση οδηγεί στη συρρίκνωσή της, στο φτωχότερο σχολείο της αγοράς με λιγότερους μαθητές, λιγότερους εκπ/κούς και καταστροφικές συνέπειες στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας σε όλα τα επίπεδα, όπως επέκταση του ωραρίου, εργασιακή εξουθένωση και περιπλάνηση.

Αντικαθιστούν το διδακτικό έργο με εκδηλώσεις και εργασίες γιατί θέλουν ένα σχολείο χωρίς προσδοκίες και διεξόδους για τη νεολαία, που δεν θα παρέχει γνώση αλλά κατάρτιση και δημιουργική απασχόληση (δημιουργικές εργασίες και τις θεματικές εβδομάδες). Με τη μαθητεία δίνουν βορά στις επιχειρήσεις τους μαθητές ως φτηνό, ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό και χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, υποβαθμίζοντας τα πτυχία ειδικότητας των ΕΠΑΛ. Αντιδραστικές αλλαγές στο Λύκειο (διετές-ταξικό), που οδηγούν σε συγχωνεύσεις σχολείων, Πανελλαδικές και Εθνικό Απολυτήριο, η απόκτηση του οποίου συνδέεται με τον ατομικό φάκελο του μαθητή που θα συμπεριλαμβάνει ποσοτικά δεδομένα της αξιολόγησης του. Τα στοιχεία αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αυτοαξιολόγηση των σχολείων και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αυτό αποτελεί κοινή θέση των εκθέσεων της Ε.Ε., του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ, αλλά και των «πορισμάτων» του λεγόμενου εθνικού διαλόγου. Ο στόχος της αυτοαξιολόγησης είναι να εμπεδωθεί η κουλτούρα αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, ενώ η αναφορά σε διαδικασίες απόδοσης λόγου, καταρρίπτει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Το συνέδριο της ΟΛΜΕ σε μια κρίσιμη συγκυρία

Τα δύο τελευταία χρόνια συμπίπτουν με την ανάληψη της εξουσίας από τους νέο-μνημονιακούς ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια να οργανώσουν τον κλάδο. Το δίδυμο του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ) έχει μετατρέψει την ομοσπονδία σε “διεύθυνση συνδικαλιστικής υποστήριξης” του υπουργείου παιδείας. Ο ρόλος τους περιορίζεται στην “εποικοδομητική κριτική”. Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης έχουν θετικό πρόσημο αλλά με… κινδύνους παρεκκλίσεων. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, χρειαζόμαστε μια ΟΛΜΕ δυνατή και μαχητική με την καταδίκη των δυνάμεων στήριξης των κυβερνητικών μονόδρομων, της αδράνειας και της ήττας…. Χρειαζόμαστε ενισχυμένη την αριστερά της ρήξης και της ανατροπής!

Το 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ πρέπει να επικαιροποιήσει τις θέσεις του κλάδου όπως εκφράστηκαν από την δυναμική των αγώνων μας των προηγούμενων χρόνων. Εμμένουμε να υπερασπίζουμε:

·      Δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο, θεωρίας και πράξης, των όλων και των ίσων και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, για όλα τα παιδιά με πλήρη και ισότιμη ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία.

·      Δημοκρατικό σχολείο, ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, χωρίς εξεταστικά φίλτρα και ταξικούς φραγμούς, χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις, κατηγοριοποιήσεις, «αξιολογήσεις», που παίρνει αντισταθμιστικά εκπαιδευτικά μέτρα και αντιμετωπίζει τις ρατσιστικές, εθνικιστικές, μιλιταριστικές και φασιστικές  αντιλήψεις στα σχολεία.

·      Καμία αξιολόγηση εκπαιδευτικού και εκπαιδευτικού έργου, που θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα και στόχο τις απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση πριν από την όποια αξιολόγηση πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα: Ποιός αξιολογεί και γιατί; Καμία αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας.

·      Σχολεία σε κάθε γειτονιά, όχι στην γιγάντωση των σχολείων μας, καμία συγχώνευση – κατάργηση σχολείων και τμημάτων. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 μαθητές ανά καθηγητή στα εργαστήρια.

·      Κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων (νομοθετικά πλαίσια για περιγραφική αξιολόγηση μαθητών, θεματικές, βδομάδες, δημιουργικές εργασίες, μαθητεία, αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας).

·      Ίδρυση σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων σε κάθε νομό της χώρας και τμημάτων ένταξης σε κάθε σχολείο τυπικής εκπαίδευσης. Μόνιμοποίηση εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

·      Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμού της μαθητείας! Κατάργηση των ΕΠΑΣ και κάθε μορφής κατάρτισης. Καμιά κατάργηση ολιγομελούς τμήματος στα ΕΠΑΛ.

·      15% για την παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη ΟΛΩΝ των αναγκών των σχολείων. Γενναία χρηματοδότηση και στήριξη της Τεχνικής εκπαίδευσης. Έξω οι χορηγοί και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία.

·      Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στα σχολεία και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε αντιστοιχία ένα προς ένα με τις αποχωρήσεις. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

·      Όχι στις υποχρεωτικές μετακινήσεις και τις πλασματικές υπεραριθμίες. Οργανική θέση για όλους.

·      Κατάργηση της αύξησης του διδακτικού ωραρίου-επαναφορά στα επίπεδα του 2013.

·      Επαναφορά του 3ωρου των υπευθύνων εργαστηρίων. Όχι στις αναθέσεις λάστιχο.

·      Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, κατάργηση του μισθολογίου – βαθμολογίου της φτώχειας και της χειραγώγησης. Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα, άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων, άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό. Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ άμεσα.

Μπορεί να γίνει η ανατροπή! Είναι υποχρέωση όλων μας να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός ευρύτερου παλλαϊκού κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των μνημονίων, για την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, για τη διαγραφή του χρέους, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και την κρατικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό έλεγχο, την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η δυναμική που αναπτύχθηκε με το σαρωτικό 62% στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν εξαφανίστηκε. Στη Μάλτα συμφώνησαν για 3,5% πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, για να στηρίξουν για άλλη μια φορά τους τραπεζίτες. Η συμφωνία είναι Μνημόνιο διαρκείας – καταδικάζει στην φτώχεια και στην ανεργία τη λαϊκή πλειοψηφία.

Δεν πάει άλλη αναβολή, είμαστε σε σύγκρουση με την κυβέρνηση!

Όλοι έχουν καταλάβει πως δεν υπάρχουν σωτήρες και μόνο με αποφασιστικούς αγώνες μπορούμε να τους σταματήσουμε και να ανατρέψουμε τα μνημονιακά μέτρα και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και στην ΟΛΜΕ δεν θέλουν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε σύγκρουση. Μόνο η αγωνιστική κινητικότητα στα πρωτοβάθμια σωματεία μας μπορεί να επιβάλλει την αλλαγή πλεύσης σε ομοσπονδίες, να ανατρέψει την απραξία και την συναίνεση στα μνημόνια και τη λιτότητα.

Αντιστεκόμαστε μαζικά, ενωτικά και μαχητικά αν θέλουμε να αποτρέψουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές που εξαθλιώνουν εμάς και τα παιδιά μας. Μόνο ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή αυτής της πολιτικής, της κυβέρνησης και οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Αγώνας υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων για την οργάνωση πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια.

Αντίσταση, Αγώνας, Ανατροπή

Ψηφίζουμε και στηρίζουμε την

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα

ΚΟΛΟΒΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΖΗΒΑ ΜΑΝΤΩ

ΤΣΙΝΤΖΟΥ ΜΑΡΙΑΝΑ

ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΑΡΒΕΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΚΑΡΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΥΝΤΖΙΡΜΑΣ ΘΩΜΑΣ

ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΚΙΑΔΑΡΕΣΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΖΑΦΕΙΡΗ ΝΙΚΗ

ΛΙΣΓΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΧΟΛΗ ΒΙΒΗ

ΚΟΣΜΑ ΒΑΣΩ

ΔΗΜΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΚΟΥΜΠΟΥΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΜΗΤΣΟΥ ΣΟΦΙΑ

ΓΟΥΡΓΑΡΗ ΕΛΕΝΗ

ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ

ΠΑΠΠΑ ΕΛΕΑΝΑ