ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η Αριστερή Παρέμβαση Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα καταγγέλλει την στάση και τις μεθοδεύσεις του δημάρχου Αιγιαλείας και των άλλων συνυπεύθυνων φορέων, οι οποίοι εφαρμόζουν εγκληματική, διχαστική και εκβιαστική πολιτική πάνω στο οξύτατο πρόβλημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Αιγιαλείας.

Ο Δήμος Αιγιαλείας αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα της ανεπάρκειας του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, της έλλειψης υποδομών, της ανύπαρκτης μέριμνας για ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, προς όφελος του λαού και όχι των εργολάβων και των ΑΕ. Μετά τους πολύμηνους αγώνες των κατοίκων Αιγείρας, Ακράτας και των γύρω περιοχών με αίτημα το κλείσιμο του κορεσμένου και ρυπογόνου ΧΥΤΑ στη θέση Κακιχούνι Αιγείρας ο δήμαρχος Αιγιαλείας, και άλλοι φορείς, αρνούνται ακόμα να αναλάβουν τις ευθύνες των παραλήψεων της δημοτικής αρχής και μιλούν για νόμιμο ΧΥΤΑ! Αγνοούν και παραχαράσσουν την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Ιονίου για προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων του συνόλου του δήμου Αιγιαλείας και αρνούνται αυθαίρετα να περισυλλεγούν τα απορρίμματα των δημοτικών ενοτήτων Αιγείρας, Ακράτας και Διακοπτού, θέτοντας τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, ενώ με εμπόδια γίνεται η αποκομιδή και από τον υπόλοιπο Δήμο δημιουργώντας σοβαρές εστίες μόλυνσης. Ο δήμαρχος Αιγιαλείας, καθυστερεί σκοπίμως να στείλει στην Περιφέρεια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που στις 23 Μαρτίου αποφάσισε να ζητήσει την κήρυξη όλου του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ΑΡΠΑ όμως καταγγέλλει και όλους όσοι κρύβονται πίσω από τα «όρια» του θεσμικού τους ρόλου προκειμένου να μην πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα του κορεσμού και της ακαταλληλότητας του ΧΥΤΑ Αιγείρας, της αποκομιδής των σκουπιδιών από το σύνολο της Αιγιάλειας, ανατολικής και δυτικής και της εξεύρεσης μιας μακροπρόθεσμης λύσης για τα σκουπίδια σε όφελος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Έτσι, παρότι η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα μαζί με την παράταξη Αντίσταση Πολιτών στη Δυτική Ελλάδα ζήτησαν την κατεπείγουσα, προ ημερησίας διάταξης, συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 25ης Απριλίου, πρόταση που στήριξαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας, η πλειοψηφούσα παράταξη και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αρνήθηκαν τη συζήτηση του θέματος.

Η ΑΡΠΑ επαναφέρει το θέμα με τη μορφή επερώτησης στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, προς τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας κο Αλεξόπουλο και Περιβάλλοντος κο Μπαλαμπάνη, αναζητά τις ευθύνες αλλά και τις ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος σχετικά με την αδειοδότηση και τον περιβαλλοντικό έλεγχο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, στον οποίο επιβάλει διαρκώς πρόστιμα για την μη τήρηση των όρων λειτουργίας του, ιδίως μετά τα πορίσματα του ελέγχου του Τμήματος Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών για την επικίνδυνη σύσταση των στραγγισμάτων που ρέουν ανεξέλεγκτα από τον ΧΥΤΑ, αλλά και κατά πόσον έχει προετοιμαστεί και κατατεθεί από τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας μελέτη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ και τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Ζητά επίσης να πάρουν θέση οι ερωτώμενοι σχετικά με την αποκομιδή απορριμμάτων από το σύνολο της Αιγιάλειας.

Η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει και συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σωματεία, σύλλογοι και φορείς της Αιγιαλείας την Δευτέρα 7 Μαΐου, στις 12.00μ. στο Αίγιο, στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.

Άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων από το σύνολο της Αιγιάλειας. Να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Να κλείσει και να αποκατασταθεί περιβαλλοντικά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας.

Άμεσος σχεδιασμός μιας βιώσιμης λύσης για την ολοκληρωμένη και αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή και ανακύκλωση στην πηγή.

Όχι στα εργοστάσια καύσης των μεγαλοεργολάβων. Μικρές μονάδες επεξεργασίας υπολειμμάτων και αποβλήτων ανά δήμο και δημοτική ενότητα.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, διαχείρισης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Δημόσιες δομές και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.