Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα για την παραχώρηση   του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε το αίτημα για την παραχώρηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου

  • |

 

Με την υποστήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου προχωρά το αίτημα της  Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Δήμο Πατρέων για την παραχώρηση του πρώην Εργοστασίου Χαρτοποιίας Λαδόπουλου. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα  της συζήτησης που αναπτύχθηκε σήμερα Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα.

Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τόνισε ότι τρεις αξίες θα συνοδεύουν το εγχείρημα σε όλη του τη διαδρομή. «Οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας και με τον ιδιοκτήτη του χώρου, η διαφάνεια σε όλα τα βήματα και η δύναμη της αποτελεσματικότητας για την ολοκλήρωση του έργου».

Αναφέρθηκε διεξοδικά στη σημαντική προετοιμασία που έχει ήδη γίνει από τις δύο πλευρές και πρόσθεσε: «Τεχνικά και οικονομικά εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα,  που απαιτεί συνέργειες, συνεργασίες, όραμα και καθαρή στρατηγική. Η ανάπλαση που οραματιζόμαστε δεν μπορεί  να γίνει με την απουσία κανενός. Γι αυτό ενώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε από κοινού και ζητάμε τη στήριξη όλων, ώστε να συνδιαμορφώσουμε το σχεδιασμό μας, για ένα έργο που θα είναι το μεγαλύτερο στην Περιφέρεια και  ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα. Με την παραχώρηση επιδιώκουμε τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη του συγκεκριμένου εγκαταλελειμμένου ακινήτου, την ενίσχυση των αστικών υποδομών, την αναβάθμιση των χώρων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και την επανάχρηση και επαναξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων προς όφελος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής».

Το ακίνητο αποτελείται από συγκρότημα 13 κτιρίων, το εμβαδό των οποίων ανέρχεται σε περίπου 44,500 τ.μ., ενώ η συνολική έκταση του γεωτεμαχίου υπερβαίνει τα 48.000 τ.μ. Στις προτάσεις που προετοιμάζονται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Δήμο Πατρέων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων  το Διοικητήριο της Περιφέρειας, το Μουσικό Σχολείο Πάτρας, ένας  παιδικός σταθμός, ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα πολιτισμού – ιστορίας- δημιουργικότητας και τεχνών, ένα κέντρο καινοτομίας για το PATRAS IQ, αλλά και η ευρύτερη ανάπλαση της περιοχής.

Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές για την αναζήτηση  χρηματοδοτικών εργαλείων και την επιλογή χρηματοδοτικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού, ενώ το 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή και σχετική νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει τη συνεργασία.