Παγκόσμιος «Kίτρινος πυρετός»

Παγκόσμιος «Kίτρινος πυρετός»

  • |

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλες τις διεθνείς αγορές σήμερα καθώς η πτώση σχεδόν 9% στις κινεζικές μετοχές και η βουτιά του δολαρίου και των βασικών εμπορευμάτων, λόγω των φόβων για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, προκαλούν πανικό στις αγορές και φέρνουν στο μυαλό μνήμες της Ασιατικής κρίσης και του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κραχ του 2008.

by thetoc.gr | 

«Επικρατεί πανικός»

Τα καθημερινά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιτείνουν το πρόβλημα, με τα πλέον πρόσφατα να είναι τα πολύ άσχημα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας που ανέβασαν τον πήχη της ανησυχίας για την ανάπτυξη παγκοσμίως.

Η ελεύθερη πτώση στην Ασία έχει παρασύρει σήμερα όλες τις αγορές ανεξαιρέτως, σε κάθε γωνιά του κόσμου, με το κύμα ρευστοποιήσεων να ενισχύει τους φόβους των αναλυτών για την έναρξη της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές, μετά από μια εξαετία ισχυρών κερδών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 3,5%, έχοντας καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ο FTSEurofirst 300 υποχωρεί 2,9% οδεύοντας προς τον χειρότερο μήνα από το 2008, ενώ γερμανικός DAX καταγράφει βουτιά 2,7%.

Ο FTSE 100 υποχωρεί 2,8%, ο CAC 40 σημειώνει πτώση 3%, ο ισπανικός IBEX 2,8%, ο ιταλικός FTSE MIB 3%, ενώ ισχυρή βουτιά σημειώνει και το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στο -5,6% και τις τραπεζικές μετοχές στο -17%.

Τα εμπορεύματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη έχουν χάσει πάνω από 13% της αξίας τους τις τελευταίες δέκα ημέρες, οι αναδυόμενες αγορές και τα νομίσματά τους βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται επικίνδυνα.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως τις τελευταίες 15 ημέρες, πάνω από 5 τρις δολάρια έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

«Επικρατεί ένας πανικός διεθνώς, με οδηγό την Κίνα», σημειώνει ο Didier Duret, επικεφαλής επενδύσεων στην ABN Amro. Η αναταραχή θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε κάποια καλύτερα οικονομικά στοιχεία ή κάποια δυναμική κίνηση πολιτικής μέσω της νομισματικής χαλάρωσης, όπως προσθέτει.

«Η κατάσταση έχει αρχίσει να μοιάζει με την Ασιατική οικονομική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι κερδοσκόποι πωλούν όλα τα assets που θεωρούνται ευάλωτα», σημειώνει ο Takako Masai, επικεφαλής έρευνας στο Shinsei Bank στο Τόκιο.

Το κραχ στις κινεζικές μετοχές σήμερα, που άγγιξε σχεδόν το 9%, ήταν η χειρότερη επίδοση που έχουν σημειώσει από το 2007 και εξαφάνισε όλα τα κέρδη του 2015 κέρδη, τα οποία τον Ιούνιο διαμορφώνονταν πάνω από το 50%.

Παράλληλα, ο κίνδυνος κατάρρευσης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας που χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό την αγορά μετοχών με δανεικά δημιουργώντας μια φούσκα, επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά.

Τι θα κάνει το Πεκίνο

Η σημερινή αναταραχή οφείλεται στην απογοήτευση των επενδυτών σχετικά με το ότι το Πεκίνο δεν ανακοίνωσε κάποια νέα μέτρα στήριξης της αγοράς κατά διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μετά την πτώση ύψους 11% την περασμένη εβδομάδα.

Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνησή του να επιτρέψει σήμερα στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.

«Η Κίνα μπορεί να αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν ακόμη περισσότερο, εάν η οικονομία της στραβοπατήσει κι άλλο, και αυτό ακριβώς είναι που προκαλεί το ξεπούλημα στις αγορές», τονίζει ο Eiji Kinouchi, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της Daiwa Securities στο Τόκιο.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις των νομισματικών αρχών της χώρας για υποτίμηση του γουάν, προκαλούν το τελευταίο 10ήμερο σοβαρούς κλυδωνισμούς σε όλες τις αγορές.

Φόβοι για μεγάλη διόρθωση

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για την έναρξη της μεγάλης διόρθωσης στις διεθνείς αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προθέσεις της Federal Reserve για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της μετά από το 2008 τον προσεχή Σεπτέμβριο, ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά», εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η οικονομική επιβράδυνσης της Κίνας και η απότομη πτώση στην χρηματιστηριακή αγορά δεν αποτελεί κρίση, αλλά μια «αναγκαία» προσαρμογή για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Είναι εντελώς πρόωρο να μιλάμε για μια κρίση στην Κίνα αναφέρει το ΔΝΤ.

Οι… αποτυχημένες κινήσεις

Οι μόνες ελπίδες εναποθέτονται στις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου  ώστε να αποτρέψει μία μακροπρόθεσμη δραματική επιβράδυνση της οικονομίας.

Την περασμένη Πέμπτη η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διοχέτευσε στην αγορά 18,76 δισ. δολάρια ή 120 δισ. γουάν μέσω συμφωνιών επαναπώλησης (reverse repos) διάρκειας επτά ημερών. Είχε προηγηθεί μία ακόμα παρέμβαση στις αρχές της εβδομάδας, ύψους 150 δισ. γουάν, ενώ άλλα 90 δισ. γουάν είχαν διοχετευτεί στην αγορά την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με στόχο να αποτραπεί η συνεχιζόμενη εκροή κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά και να σταθεροποιήσει το γουάν.

Η Τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει και πάλι την ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ώστε να ενισχυθεί ο δανεισμός καθώς μέρος των ξένων κεφαλαίων αποχώρησε από την Κίνα λόγω της υποτίμησης του γουάν.

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα περιλαμβάνει και μείωση του ελάχιστου ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, θα σήμαινε ότι οι κινήσεις της Τράπεζας των τελευταίων δύο εβδομάδων με το νόμισμα της χώρας δημιουργούν προβλήματα, και την υποχρεώνουν να καταφύγει, τελικά, στα ίδια μέτρα χαλάρωσης που απέτυχαν μέχρι στιγμής να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα πληροφορίες της Wall Street Journal, μια τέτοια κίνηση αναμένεται προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου, και θα προβλέπει μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ποσοστού που οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν σε ρευστό, απελευθερώνοντας έτσι για τις τράπεζες κεφάλαια της τάξης των 106,2 δις. δολαρίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για χορηγήσεις.

Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση του απαιτούμενου ορίου αποθεμάτων που πραγματοποιείται φέτος.Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι η μείωση αυτή να αφορά μόνο τις τράπεζες εκείνες που δανείζουν μεγάλα ποσά σε μικρές και ιδιωτικές επιχειρήσεις –αυτές που χαρακτηρίζονται «κλειδί» για την μελλοντική ανάπτυξη της Κίνας- αν και αυτή η στρατηγική δεν ήταν επιτυχημένη κατά το παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι θέσεις σε γουάν των κινεζικών τραπεζών, που συγκεντρώθηκαν από τις αγορές ξένου συναλλάγματος, μειώθηκαν κατά το ποσό ρεκόρ των 249,1 δις. γουάν τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει πως ακόμα περισσότερο χρήμα φεύγει από την Κίνα.

Πάντως, δεν είναι λίγοι εντός της τράπεζας που αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Τα τελευταία στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δείχνουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία έχουν κάνει «βουτιά». Επιπλέον, μια περαιτέρω αύξηση της προμήθειας χρήματος κατά 21 τρις. δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και να δημιουργήσει «φούσκες».

Οι κινήσεις της Κίνας – η υποτίμηση γουάν σε συνδυασμό με χρηματοδοτικές “ενέσεις” – έχουν προκαλέσει αντίστοιχες κινήσεις από το Βιετνάμ, το Καζακστάν και τη Μαλαισία. Και οι τρεις αυτές χώρες αναίρεσαν τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους, επιτείνοντας έτσι την πτώση στην αγορά συναλλάγματος των αναπτυσσόμενων χωρών.

Κάποια νομίσματα όπως το μαλαισιανό ρίνγκιτ διαπραγματεύονται σήμερα σε χαμηλό 17 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις και στις δυτικές αγορές, και ιδιαίτερα σε αυτήν των ΗΠΑ.