Ιταλικές καταγγελίες για ωμή παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

Ιταλικές καταγγελίες για ωμή παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων

  • |

Η ΕΚΤ φέρεται ότι μείωσε το ποσοστό των ιταλικών ομολόγων στο μηνιαίο πρόγραμμα αγορών της (δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση) κατά τον προηγούμενο μήνα, συμβάλλοντας έτσι στην εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.  

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ τον Μάιο, το 28% ήταν γερμανικοί τίτλοι, ενώ μόλις το 15% ήταν ιταλικοί: αυτή η «επίδοση» αποτελεί τη χαμηλότερη ποσοστιαία τοποθέτηση σε ιταλικά ομόλογα από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τον Μάρτιο του 2015.  

Για το θέμα αυτό υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ιταλικής πλευράς. Μεταξύ άλλων, η βουλευτής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λάουρα Καστέλι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ και οι ιταλικές τράπεζες τουλάχιστον επιβράδυναν, αν όχι διέκοψαν, τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων κι αυτό πρόσθεσε πίεση στα spreads. Τόνισε επίσης, ότι η ποσοτική χαλάρωση αποδυναμώθηκε, ακριβώς τη στιγμή που ήταν αναγκαία για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Ε.Ε.

Από την πλευρά της, η ΕΚΤ απάντησε στις κατηγορίες σημειώνοντας ότι ένα πολύ μεγάλο ποσό του γερμανικού χρέους ωρίμαζε και θα έπρεπε να επενδυθεί εκ νέου στις αγορές. Συμπλήρωσε ότι κι άλλες χώρες εκτός της Ιταλίας, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο, είδαν το αντίστοιχο ποσοστό ομολόγων τους να μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 29 Μαΐου το ιταλικό 10ετές ομόλογο εκτοξεύθηκε στο υψηλότερό του επίπεδο από το 2013, ενώ το ιταλικό spread χτύπησε τις 300 μονάδες βάσεις, δηλαδή έφτασε σε τριπλάσια επίπεδα από τα τέλη του Απριλίου.

Όλως τυχαίως, όλα αυτά συνέβησαν ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

efsyn.gr