Συνεχίζει να «κατρακυλά» η τουρκική λίρα παρά τα μέτρα

Συνεχίζει να «κατρακυλά» η τουρκική λίρα παρά τα μέτρα

  • |

Νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα στην ισοτιμία της έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι οι ΗΠΑ πρέπει να μάθουν ότι δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα με πιέσεις και απειλές κατά της Τουρκίας.. Ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,24 τουρκικές λίρες κατά την έναρξη των συναλλαγών στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας και τις επιδεινούμενες σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχουν συνέπειες στην πτώση του τουρκικού νομίσματος. Περιορισμένη η επίδραση των μέτρων της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ασίας Ειρηνικού, ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 7,06 τουρκικές λίρες, αφού άγγιξε τις 7,24 τουρκικές λίρες νωρίτερα.

Το τουρκικό χρηματιστήριο υποχωρεί κατά 4% και η επίδραση των εξαγγελιών της κεντρικής τράπεζας, η οποία εγγυήθηκε την ρευστότητα στις τράπεζες της χώρας, είχε περιορισμένη επίδραση στις ισοτιμίες, παρότι η κεντρική τράπεζα έριξε στην αγορά έξι δις δολάρια και χρυσό αξίας ακόμη 3 δις δολαρίων.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την επιρροή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων απέναντι σε έναν υψηλό πληθωρισμό και μια αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Εισαγγελική έρευνα
Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα για 346 λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων μεταδίδονται ειδήσεις με στόχο να προκαλέσουν πανικό και να χειραγωγηθούν οι αγορές. Με νέα ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας τονίζεται ότι πρόκειται για επιχείρηση που είναι μέρος του οικονομικού πολέμου που αντιμετωπίζει η Τουρκία και τονίζεται πως στη χθεσινή ομιλία του προέδρου Ερντογάν δεν τίθεται πουθενά θέμα μπλoκαρίσματος καταθετικών λογαριασμών.

Η Τουρκία έχει κάνει αρκετά για να επανορθώσει τους δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενήργησε εναντίον της συμμαχίας των δύο χωρών ως προς θεμελιώδη ζητήματα ασφαλείας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε τα σχόλια αυτά κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον πρεσβευτών στην Αγκυρα. Δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να μάθουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν οιαδήποτε αποτελέσματα απειλώντας την Τουρκία.

Μέτρα από την Κεντρική Τράπεζα
Mέτρα όπως τη σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας η απαίτηση ποσοστού αποθεματικού σε τουρκική απαίτηση μειώνεται κατά 250 μονάδες βάσης. Η μείωση αυτή θα ενισχύσει με σημαντική ρευστότητα την τουρκική οικονομία, την ώρα που η λίρα έχει καταρρεύσει, εξαιτίας κυρίως των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης μέτρα για μεγαλύτερη ευελιξία στην διαχείριση των εγγυήσεων, με τα ελάχιστα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες για τις εγγυήσεις έναντι των συναλλαγών σε τουρκική λίρα να αναθεωρούνται πλέον με βάση τον τύπο και την ωρίμανση.
Με τον κανονισμό αυτό η προεξοφλημένη αξία των υφιστάμενων χωρίς επιβάρυνση εγγυήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά περίπου 3,8 δισ. τουρκικές λίρες (555,4 δισ. δολάρια).

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, τα όρια των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα που χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές των τραπεζών σε τουρκική λίρα αυξάνονται στα 20 δισ. δολάρια από 7,2 δισ. δολάρια.

Στις 6,6 λίρες ανά δολάριο βρίσκεται τη Δευτέρα η τουρκική λίρα, με την κατάσταση να εξομαλύνεται ελαφρώς μετά την εξαγγελία της κεντρικής τράπεζας, καθώς προηγουμένως η τουρκική λίρα είχε φτάσει και τα 7 δολάρια.

Τα διορθωτικά μέτρα είχε προαναγγείλει σε συνέντευξή του ο τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η Τουρκία έχει καταρτίσει σχέδιο δράσεων ώστε να καταλαγιάσει τις πιέσεις που δέχεται από τις αγορές και οι θεσμοί της θα αρχίσουν να υλοποιούν τα «απαραίτητα βήματα» από το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, υπό την σκιά της κατάρρευσης της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως δεν κινδυνεύουν οι καταθετικοί λογαριασμοί ούτε τίθεται θέμα μετατροπής των λογαριασμών συναλλάγματος σε τουρκική λίρα, απαντώντας σε σχετικές φήμες.

economy365.gr