«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ

«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ

  • |

«Πικνίκ» όπως διαδήλωση στο Χονγκ Κονγκ Το κίνημα διαμαρτυρίας που χρησιμοποίησε τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης για να οργανωθεί και να παλέψει ενάντια στην προωθούμενη νομοθεσία για την έκδοση πολιτών στην ηπειρωτική Κίνα βλέπει τώρα αυτή η τεχνολογία να χρησιμοποιείται εναντίον του. Πολίτες προσπαθούν να προστατευτούν από την παρακολούθηση των αρχών και διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ στο διαδίκτυο.

Στις αρχές του μήνα ο 22χρονος συμμετείχε σε μια δημόσια συνομιλία με άλλους τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους στο Τελέγκραμ με την ονομασία «Parade 69», που αφορούσε τη σχεδιαζόμενη μαζική διαδήλωση της περασμένης Κυριακής στο Χονγκ Κονγκ για ενάντια στο επίμαχο σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με την ίδιο, που είναι ένας από τους διαχειριστές της ομάδας η οποία πλέον δεν υφίσταται, ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι θα έπρεπε να φέρουν αντηλιακό, νερό και ομπρέλες για να αντιμετωπίσουν από ήλιο ή βροχή.

Δύο μέρες μετά την τεράστια πορεία, η οποία εκτιμάται ότι συγκέντρωσε περίπου ένα διαδηλωτές, αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα του διαμερίσματος του 22χρονου, εισέβαλαν στο δωμάτιό του και για τις επόμενες οκτώ ώρες τον ανέκριναν στο σπίτι του και στο αστυνομικό τμήμα, καθώς είχαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

Αφού τον ανάγκασαν να ξεκλειδώσει το τηλέφωνό του, τον ανέκριναν ως δημιουργό της συνομιλίας και τον ρώτησαν για το σκοπό του φόρουμ όπως και εάν γνώριζε άλλες ομάδες για το σχεδιασμό «ριζοσπαστικών ενεργειών».

Ο νεαρός απελευθερώθηκε με εγγύηση τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου και ανέθεσε σε δικηγόρο για την υπόθεση αφού η κατηγορία της υποκίνησης σε δημόσιες ταραχές επισύρει ως μέγιστη ποινή φυλάκισης επτά ετών.

Η σύλληψη του 22χρονου είναι μια από τις πολλές περιπτώσεις που προκάλεσαν κύμα ανησυχίας μεταξύ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ στην ημιαυτόνομη κινεζική επικράτεια όπου οι κάτοικοι δεν έχουν περιορισμούς στην ελευθερίας του λόγου και στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, σε αντίθεση με τους πολίτες στην ηπειρωτική χώρα.

Γι’ αυτό οι περισσότεροι κρατούν σήμερα χαμηλό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επικοινωνώντας μόνο μέσω ασφαλών εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, διαγράφοντας συνομιλίες σχετικά με τις διαμαρτυρίες και χρησιμοποιώντας κάρτες SIM προπληρωμένες που δεν συνδέονται με τα προσωπικά τους στοιχεία.

Άλλοι απενεργοποιούν την «τοποθεσία» από τα τηλέφωνά τους και αγοράζουν εισιτήρια του μετρό με μετρητά και όχι με τις κάρτες τους.

Μάλιστα, ορισμένοι άρχισαν να χρησιμοποιούν συνθηματικά. Σε ένα διαδικτυακό κάλεσμα, ακτιβιστές προέτρεψαν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ένα «πικνίκ» σε ένα πάρκο το βράδυ της 11ης Ιουνίου.

Επίσης, συνιστούν στους κατοίκους να φορούν μάσκες προσώπου κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, ώστε να μην μπορούν να αναγνωριστούν και να ταυτοποιηθούν σε φωτογραφίες. Πολλοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία τους σε δημοσιογράφους, φοβούμενοι ότι οι πληροφορίες τους θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της αστυνομίας.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ προσεκτικοί τώρα», δήλωσε ο Μπίλι Λι, συνδιοργανωτής της Προοδευτικής Ομάδας Δικηγόρων του Χονγκ Κονγκ.

«Είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι το Χονγκ Κονγκ ασκεί τόσο μεγάλη πίεση στην ελευθερία του λόγου. Οι άνθρωποι μπαίνουν στο “αθόρυβο», όπως θέλει το καθεστώς », ανέφερε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «λευκό τρόμο» αλλά και προσθέτοντας ότι εκείνος όπως και άλλοι πολίτες δεν αποθαρρύνονται.

Οι μέθοδοι θυμίζουν αυτές στην «μητέρα» Κίνα, όπου πολίτες κρατούνται για σχόλια στα κοινωνικά μέσα και η επικοινωνία των αντιφρονούντων συχνά παρακολουθείται.

Άλλωστε υπάρχει προηγούμενο αφού κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων το 2014, οι περισσότεροι νέοι, προχώρησαν σε δίμηνο «λουκέτο» της πόλης μέσω πλατφορμών της Facebook, του Twitter και του WhatsApp. Μάλιστα, ορισμένοι από τους τότε διοργανωτές συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν.

Το Τέλεγραμ ανακοίνωσε προχθές ότι υπέστη ισχυρές επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS), που προέρχονται από την Κίνα. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας, Πάβελ Ντούροφ, δήλωσε ότι οι αυτές συνέπεσαν με την ημέρα των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, ειδικοί εκφράζουν επίσης ανησυχία για το τι κάνουν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ με τα προσωπικά δεδομένα των διαδηλωτών. Η αστυνομία είναι εξοπλισμένη με κάμερες, δεδομένα των συλληφθέντων συλλέγονται και δεν είναι σαφές πόσο καιρό διατηρούνται, σύμφωνα με τον Κρέγκ Χόι, δικηγόρο προστασίας δεδομένων.

Τέλος, προειδοποίησε και για έναν άλλο κίνδυνο, αυτόν να δοθεί στο Πεκίνο πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες. «Δεν υπάρχει περιορισμός στη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων. Όλα αυτά μπορούν να σταλούν στην Κίνα χωρίς περιορισμούς» είπε.

Με πληροφορίες από The Guardian

/tsiminiera.com