Ουκρανία: Η νέα κλιμάκωση στο Ντονμπάς και η θέση των σοσιαλιστών – Δήλωση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος

Ουκρανία: Η νέα κλιμάκωση στο Ντονμπάς και η θέση των σοσιαλιστών – Δήλωση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος

  • |

Ουκρανία

Η νέα κλιμάκωση στο Ντονμπάς και η θέση των σοσιαλιστών

Δήλωση του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος

Αυτές τις μέρες, ένας νέος πόλεμος στο Ντονμπάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε τρομακτική πραγματικότητα. Από τις αρχές Μαρτίου, οι συγκρούσεις έχουν αυξηθεί και οι πληροφορίες για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί έμμεσα από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ. Τα διπλωματικά μέσα που προηγουμένως περιόριζαν την ανοιχτή αντιπαράθεση βρίσκονται επίσης σε προφανή κρίση. Το τελευταίο κουαρτέτο της Νορμανδίας συνεδρίασε χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας και το Μινσκ δεν μοιάζει πλέον με ουδέτερο έδαφος όπου είναι δυνατές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Επιπλέον, η θέση των ΗΠΑ έχει επίσης αλλάξει – ενώ ο Τραμπ πίστευε ότι οι Αμερικανοί δεν πρέπει να εμπλέκονται ενεργά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ο Μπάιντεν έχει εντελώς διαφορετική στάση. Στην ίδια την Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι ποντάρει ξεκάθαρα στην πατριωτική κινητοποίηση κλείνοντας αρκετά φιλορώσικα τηλεοπτικά κανάλια. Για τη Ρωσία, το Ντονμπάς ήταν και παραμένει ένας βασικός μοχλός πίεσης στην Ουκρανία, ο οποίος ενεργοποιείται όταν άλλες μορφές παρέμβασης σταματούν να λειτουργούν. Τα τελευταία χρόνια, το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ έχουν τεθεί πλήρως υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και των ειδικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εξουδετερώσει με φυσικό τρόπο τους πιο ισχυρούς τοπικούς πολέμαρχους. Ένας νέος πόλεμος στην περιοχή αυτή θα ήταν μια σύγκρουση μεταξύ δύο στρατών, του ουκρανικού στρατού (που υποστηρίζεται από τα όπλα της Δύσης) και του ρωσικού στρατού.

Δεν έχει νόημα να διαφωνούμε για το ποια πλευρά θα βγει κερδισμένη από αυτόν τον πόλεμο. Όταν όλα τα μέρη είναι πρόθυμα να κάνουν χρήση των όπλων για να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα, μια τυχαία ή σκόπιμη πρόκληση από οποιαδήποτε πλευρά θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας σφαγής στην οποία δεν θα υπάρχουν νικητές μεταξύ των απλών ανθρώπων. Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πόλεμος είναι ήδη δύσκολο να καλυφθεί με οποιαδήποτε ανθρωπιστικά συνθήματα – θα είναι ένας καθαρός αγώνας για γεωπολιτική επιρροή. Και η ξέφρενη «πατριωτική» και μιλιταριστική προπαγάνδα θα αποτελέσει ένα επιτυχημένο υπόβαθρο για την περαιτέρω ληστεία του λαού και την καταστολή κάθε διαφωνίας.

Ο κύριος εχθρός μας, φυσικά, στην δική μας χώρα, είναι το καθεστώς του Πούτιν και των φίλων του με τις περιουσίες δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κανένας πόλεμος παρά μόνο ταξικός πόλεμος!

7 Απριλίου 2021

Το ρωσικό σοσιαλιστικό κίνημα ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2011 από δύο οργανώσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Vperiod («Εμπρός») ρωσικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς, και την οργάνωση Σοσιαλιστική Αντίσταση. Αποτελεί μέρος του Αριστερού Μετώπου, μιας συμμαχίας που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ενάντια στη νοθεία στις εκλογές του 2011 και του 2012.

elaliberta.gr/