Τραπεζίτες: Η όποια λύση για τις ιταλικές τράπεζες θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ

Τραπεζίτες: Η όποια λύση για τις ιταλικές τράπεζες θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ΕΕ

  • |
Σύμφωνα με το Reuters, η Ιταλία είναι σε συζητήσεις με την ΕΕ για τη διάθεση κρατικής στήριξης στο τραπεζικό της σύστημα, όπου τα «κόκκινα δάνεια» να φθάνουν τα 360 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι δεν θα επηρεαστούν οι καταθέτες.

 

«Μοιράζομαι πλήρως την άποψη ότι οι υφιστάμενοι κανόνες δεν πρέπει να συζητηθούν, δεν θα πρέπει επίσης να ανασταλούν ή να μετακινηθούν», δήλωσε την Τετάρτη ο Ignazio Angeloni, επόπτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι περίπλοκη, αλλά καλά συγκροτημένη» και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην «ολότητά της» συνέχισε λέγοντας ο ίδιος, κάνοντας πιθανά αναφορά στις προβλέψεις που επιτρέπουν κρατική στήριξη για τη διατήρηση της σταθερότητας, όταν μία χρεοκοπία έχει δυσανάλογη επίπτωση στην οικονομία.

 

Ο Andreas Dombret, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, μίλησε στο ίδιο μήκος κύματος και συγκεκριμένα υπιογράμμισε ότι «εάν επιτρέψουμε σε χώρες να παρέχουν διακριτικά στήριξη στις τράπεζές τους, αυτό παραβιάζει ένα βασικό στοιχείο του καθεστώτος bail-in (διάσωση με συμμετοχή επενδυτών, μεγαλοκαταθετών), βασικά την αξιοπιστία του».

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η περίπτωση της Ιταλίας είναι διαφορετική, καθώς μέρος του χρέους χαμηλής εξασφάλισης το οποίο εξανεμίζεται πρώτο σε μία διάσωση, έχει πουληθεί σε μικροεπενδυτές.