Τραμπ: Σκληρός οικονομικός προστατευτισμός και επίθεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες

Τραμπ: Σκληρός οικονομικός προστατευτισμός και επίθεση στις αυτοκινητοβιομηχανίες

  • |

Όλα τα δεδομένα πείθουν ότι ο Τραμπ κινείται προς μια νέα πολιτική σκληρού οικονομικού προστατευτισμού, γεγονός το οποίο, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί, θα τροφοδοτήσει ανάλογες οικονομικές πρακτικές από τις άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες και θα αλλάξει τον οικονομικό χάρτη, θέτοντας υπό ερώτημα την κυριαρχούσα «παγκοσμιοποίηση» των αγορών.

Αν και είναι πρόωρο να καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα, οι τάσεις προς τον οικονομικό προστατευτισμό, που εκδηλώνει ο Τραμπ, δείχνουν μάλλον την ανασφάλεια και την εξασθένηση του αμερικανικού καπιταλισμού, ο οποίος βλέπει, ίσως, να υποχωρούν τα αδιαμφισβήτητα πρωτεία του και να περνάει σε αμυντικές θέσεις.

Να υπογραμμίσουμε, πάντως, ότι ο «οικονομικός προστατευτισμός» του Τραμπ και οι διαθέσεις του να ανακόψει την επεκτατική νομισματική πολιτική των ΗΠΑ, δίνοντας προβάδισμα στη δημοσιονομική επέκταση, καθόλου δεν σημαίνει ότι ο νέος Πρόεδρος θα χαλαρώσει την αντεργατική κατεύθυνση στις ΗΠΑ. Το αντίθετο, όλα δείχνουν ότι στο όνομα της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ και της διατήρησης της πρωτεύουσας οικονομικής θέσης τους στον κόσμο, οι ΗΠΑ του Τραμπ θα επιτείνουν την διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την επίθεσή τους στον κόσμο της εργασίας, και τα κοινωνικά του δικαιώματα (βλέπε και ObamaCare), ενώ θα στηρίξουν ακόμα περισσότερο, με περαιτέρω μείωση των φόρων και σειρά άλλων μέτρων, τη θέση και τα κέρδη των αμερικανικών πολυεθνικών και μεγάλων εταιρειών αλλά τη θέση των ευκατάστατων μεσαίων στρωμάτων.

Στο πλαίσιο μιας νέας προστατευτικής πολιτικής, μέτωπο κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών φαίνεται πως έχει ανοίξει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών, και κυρίως των ιαπωνικών.

Η αρχή έγινε με τις General Motors και Ford Motors, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν παραγωγικές μονάδες εκτός των ΗΠΑ. Ο επικείμενος πρόεδρος τους επέρριψε ευθύνες για το γεγονός που στερούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, ήταν η σειρά της Toyota να δεχθεί τα πυρά του Τραμπ, με αφορμή την απόφαση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εισάγει οχήματα στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του επόμενου «πλανητάρχη» αναμένεται να βρεθεί και η Nissan, της οποίας μεγάλος μέρος της παραγωγής βρίσκεται επίσης στο Μεξικό.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, γνωστό και ως NAFTA, θέλοντας να επιβάλει δασμούς της τάξης του 35% στα εισαγόμενα από το Μεξικό αυτοκίνητα.

Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ενδεικτικά, τα λειτουργικά κέρδη της Nissan θα μπορούσαν να περιοριστούν κατά 10,3%, της Mazda κατά 5,5%, της Toyota κατά 0,7% και της Honda κατά 2,2%.

iskra.gr