Μαζική διαδήλωση κατά της διαφθοράς πολιτικών στη Ρουμανία

Μαζική διαδήλωση κατά της διαφθοράς πολιτικών στη Ρουμανία

  • |

Στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας βγήκαν χθες πάνω από 15.000 Ρουμάνοι για να διαμαρτυρηθούν για την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων και διατάγματα, που θα επιτρέπουν σε πολιτικά πρόσωπα να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Δυναμική ήταν η πορεία στο Βουκουρέστι, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Πανεπιστημίου πριν μεταβούν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «παραιτηθείτε» και «Δημοκρατία, όχι αμνηστία». Ένας από τους συγκεντρωμένους δήλωσε χαρακτηριστικά το εξής:

Πολιτικοί αξιωματούχοι που έχουν μπλεξίματα με την Δικαιοσύνη θέλουν να αλλάξουν τη νομοθεσία και να αποδυναμώσου το κράτος Δικαίου (…). Είναι απαράδεκτο να τροποποιούμε το νόμο προκειμένου να βγουν καθαροί από τις κατηγορίες σε βάρος τους δεκάδες ή ακόμα κι εκατοντάδες πολιτικοί.

«Γιατί θέλουν να περάσουν αυτά τα κείμενα τώρα εάν όχι για να σώσουν τα πολιτικά πρόσωπα που διώκονται ή έχουν ήδη καταδικαστεί; Πρέπει να τους σταματήσουμε» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια 74χρονη διαδηλώτρια.

Στο Κλουζ κεντροδυτικά της χώρας περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι θέλει να «απονείμει χάρη στους διεφθαρμένους πολιτικούς αξιωματούχους».

Γιοχάνις Κλάους Γιοχάνις Κλάους | AP Photo/Andreea Alexandru

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σορίν Γκριντεάνου δημοσίευσε την Τετάρτη με τη διαδικασία του επείγοντος δύο διατάγματα που προβλέπουν ότι θα αποδοθεί χάρη σε περίπου 2.500 κρατουμένους, που έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης έως και πέντε χρόνια.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο πρόεδρος της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ο οποίος προέτρεψε την κυβέρνηση να αφήσει εκτός τα διατάγματα, που θα υπονομεύουν το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος συμμετείχε την Τετάρτη στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να εμποδίσει την υιοθέτηση των δύο διαταγμάτων, τα οποία δεν συζητήθηκαν προηγουμένως με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως το απαιτεί ο νόμος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλορίν Ιορντάτσε υπεραμύνθηκε των διαταγμάτων, ισχυριζόμενος ότι θα επιτρέψουν την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Ωστόσο, έκδηλη είναι ανησυχία για την έλλειψη διαφάνειας και την πρόθεση να νομοθετήσει μέσω διαταγμάτων, αντί να περάσει από το κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι μια ισχυρή πλειοψηφία εκεί.

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος